Foto: Eliza Powell

Byen som lokker «turister» med blod

«Mosquito City» blir det kalt. Anlegget er lokalisert i en varm og sumpete dal i Morogoro-regionen, og huser verdens største koloni av fangede malariamygg. Og en stor gruppe nysgjerrige forskere.

Mosquito City ligger i en sterkt malariainfisert region i Tanzania. Her har forskere fra Ifakara Health Institute (IHI) bygget opp en labyrint av drivhus.
 
Drivhusene inneholder elementer av malariamyggens foretrukne jaktmarker: vanndammer, banantrær, hytter med sovematter – og en passelig dose blod.
 
Blod fra mennesker og kyr er effektivt. Ved hjelp av blodet klarer forskerne å lokke til seg, identifisere, studere og drepe tusenvis av malariamygg.
 
– Miljøet her er et veldig bra habitat for malariamygg, skryter Fredros Okumu, forskningssjef ved IHI, som om han var en markedsføringsivrig hotelleier som ville lokke til seg turister. Men på anlegget der myggforsker
Okumu arbeider er det bare de aller minste og mest plagsomme gjestene som er velkomne.
 

Mosquito City ligger ved landsbyen Ifakara i Morogora-regionen. Foto: Eliza Powell

Mange tusen mygg, av ulike arter

Anlegget drives imidlertid av en bistandsfinansiert forskningsorganisasjon, og inneholder mange tusen mygg av forskjellige arter som forskerne kan bruke til eksperimenter. Målet er å finne nye og mer effektive metoder for å bekjempe malaria.
 
Landsbyen Ifkara ligger i nærheten. Innbyggerne der, som tilbringer det meste av tida utendørs, var inntil nylig svært sårbare for malariaparasittens herjinger. Malariamygg har i en årrekke vært en stor helsetrussel. Ikke minst har den krevd mange barns liv. Men med hjelp fra IHI-forskerne har de utviklet nye metoder for å fange, nøytralisere og drepe mygg. De hjelper også forskerne med å studere myggens atferd, og stiller opp som menneskelige agn ved å sove under myggnett koblet til ei mygg-felle.
 
Tanzania har det tredje største antallet malaria-utsatte innbyggere i Afrika.
 
Over 90 prosent av befolkningen lever i malariainfiserte områder.
 
Tallet på malariarelaterte dødsfall har gått jevnt nedover de siste årene.
 
Samtidig jobber forskerne målrettet for å utrydde myggarter som er resistente mot insektmidler.
 
– En av tingene vi forsøker å gjøre i laben vår er å studere myggens atferd, slik at vi kan utvikle effektive mottiltak, sier Okumu.
 
 

Fanger og fôrer malariamygg

I mygg-byen arbeider forskerne med å fange og fôre malariamygg, for å få bedre kunnskap og senere kunne bekjempe dem.
 
Forskerne er spesielt interesserte i myggarten Anopheles funestos, som er ansvarlig for mange malariatilfeller, forteller Okumu.
 
De studerer blant annet paringsatferd hos myggsvermer som summer rundt søppelhauger, rismarker og banantrær.
 
Forskerne arbeider også med å utvikle nye metoder for beskyttelse mot malariamyggen. En av dem er sandaler innsatt med insektmiddel, som virker frastøtende for mygg.
 

En lokalt ansatt fra landsbyen i ferd med å teipe fast mygg på et nett.
Eksperimentet inngår i forskningen. Foto: Eliza Powell 

Uimotståelig lukt

– Dersom du vil beskytte folk mot mygg dagen lang, er skoene det beste stedet å plassere beskyttelsen, sier Okumu.
 
Han kan fortelle at lukta av fotsvette nærmest er uimotståelig for myggen.
 
Fotsvette brukes derfor også som agn i nyutviklede myggfeller. Bedre myggfeller er et av de prioriterte forskningsområdene.
 
Forskerne har også utviklet metoder som er tilpasset ulike behov i lokale jordbrukssamfunn. En metode er en summende lyd, som holder insektene unna. En annen er møbler innsatt med insektmidler, som gjør det mulig for innbyggerne å sitte ute om kvelden og samtidig være beskyttet mot myggstikk.
 
Dette har også kommet lokalbefolkningen i området til gode.
 
– Jeg er ikke lenger redd for å sitte ute med barna om kvelden. Det turte jeg ikke før, sier den lokale kvinnen Anna Kwayu, som bor i Ifakara.

Dette er et veldig bra habitat for malariamygg.

Fredros Okumu, forskningssjef
Publisert: 24.09.2020 07:22:56 Sist oppdatert: 24.09.2020 07:22:56