– Dette er en varslet katastrofe, sier Redd Barnas Monica Sydgård til Bistandsaktuelt etter at en brann har ødelagt store deler av Moria-leiren i Hellas.
Statsminister Erna Solberg har varslet at norske myndigheter igangsetter uthenting av barnefamilier etter storbrannen på øya Lesvos, men en rekke stortingspolitikere og ulike organisasjoner, som Redd Barna, er ikke imponert:
– Det er opprørende at leiren må brenne ned før regjeringen tar grep. At de nå sier de vil hente kun femti asylsøkere er ikke godt nok, sier Sydgård.
Overfor Bistandsaktuelt påpeker hun at Norge har klart å hente tilsvarende antall i 2016 og 2017 da Norge relokaliserte 750 asylsøkere to år på rad fra Italia og Hellas. Sydgård mener brannen tydeliggjør at regjeringen må handle raskt.
– Norske myndigheter har sittet på gjerdet alt for lenge. Nå må de brette opp ermene, for det er åpenbart at mer enn femti barn og barnefamilier trenger hjelp.
– 750; hvordan har dere beregnet et slikt tall?
– Dette er ikke beregnet ut fra en byrdefordeling i Europa. Men når situasjonen er så prekær, mener vi at norske myndigheter må ta grep – og Norge har klart å hente et tilsvarende antall tidligere, sier Sydgård.
Hårreisende, allerede før brannen
Sydgård påpeker at situasjonen i leiren var hårreisende allerede før brannen.
– Det har ikke vært adekvat helsehjelp, ikke et skoletilbud, ingenting – til en befolkning på 13 000 mennesker, sier Sydgård.
Mange tusen migranter og flyktninger er hjemløse etter brannen i den greske Moria-leiren, som var satt i karantene på grunn av koronasmitte.
Redd Barna er ikke selv til stede i leiren. Sydgård forteller at det er fordi den norske organisasjonen mistet finansiering i 2017.
– Målet fra EU var at greske myndigheter skulle ta det humanitære ansvaret i leirene selv, men det ansvaret har de åpenbart ikke tatt. Nå ser vi konsekvensene. Situasjonen er gått fra vondt til verre, dette er desperate mennesker som nå har mistet det lille de hadde. Europeiske land må derfor ta grep – og sikre disse menneskenes rettigheter, sier Sydgård.
Helt eller delvis brent ned
Leiren er delvis ødelagt i brannen natt til onsdag, opplyser flere kilder som siteres av den britiske kringkasteren BBC. Viseguvernør Aris Hatzikomninos på den greske øya Lesvos skal ha bekreftet dette overfor en lokal radiostasjon.
Brannmannskaper og politifolk sier imidlertid til nyhetsbyrået AP at omfanget av ødeleggelsene er uklart. Foreløpig er det også usikkert om noen har fått alvorlige skader i leiren der nesten 13 000 migranter og flyktninger har bodd.
Avisen Lesvos Post meldte ved midnatt at det brant flere steder på den greske øya, og at det i tillegg var oppstått brann i Moria-leiren. Avisen meldte også om at det var hørt skudd – og om opptøyer i leiren.
Så meldte kringkasteren ERT om at leiren nærmest er slukt av flammene , men det er foreløpig uklart hvordan brannene startet, ifølge NRK.
Kraftig vind fikk flammene til å spre seg, og lokale medier meldte at nesten hele leiren sto i brann. Dette bekreftes av den norske sykepleieren Elise Tveit Holen, som jobber for den britiske organisasjonen Kitrinos Healthcare. I et intervju med NRK forteller Holen hvordan hun ble bedt om å hjelpe evakuerte migranter.
– Så skjønner vi at det er veldig mye større enn bare én brann i Moria, det er jo hele Moria som brenner, alt brenner ned, sier hun.
Ulike kilder oppgir ulike opplysninger om hvordan brannen startet. Noen hevder at beboere tente på og deretter hindre brannvesenet i å slukke flammene. Andre forteller at brannen ble startet av lokale innbyggere på Lesvos. Forholdet mellom migrantene og lokalbefolkningen har lenge vært spent, og situasjonen skal ha forverret seg etter at det ble påvist koronasmitte i leiren sist uke.
Koronasmitte i leiren
Organisasjonen Stand by Me Lesvos sier de har fått opplysninger om lokale innbyggere som hindret migranter som prøvde å ta seg gjennom en landsby. Holen sier høyreekstremister skal ha sperret veier for beboerne fra leiren.
Nadine Aabø Mellem, som jobber som humanitærarbeider i Moria-leiren, bekrefter at politiet har blokkert veier for asylsøkerne fra leiren.
– Familier med små barn på armen sitter nedover langs veien. Vi venter på å bli evakuert, mens politiet står med skjold og blokkerer veien ned mot vannet og nærliggende landsbyer, skriver hun i en tekstmelding til VG.
Lesvos var det travleste krysningspunktet for folk som flyktet vestover fra Syria og Irak gjennom Tyrkia i 2015 og 2016.
Etter koronautbruddet i forrige uke ble Moria-leiren satt i karantene fram til 15. september. Kun sikkerhetspersonell fikk slippe inn etter å ha fått målt kroppstemperaturen.
Leiren ble i utgangspunktet bygget for færre enn 2.800 mennesker. Den er gjentatte ganger blitt kritisert for kummerlige forhold og dårlige sanitære forhold.
«En varsla katastrofe; ignorerer man en akutt humanitær krise i flere år eksploderer det til slutt. Hva nå Norge?», skriver Lindis Hurum fra Leger uten grenser på Twitter etter nattens katastrofebrann.
- Les også: Her deler 1300 mennesker én vannkran