– Dette er et budsjett i en krevende tid for norsk økonomi. Nedgangen i anslått brutto nasjonalinntekt BNI krever tøffe prioriteringer i utviklingsarbeidet, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein i en pressemelding.
Budsjettdokumentet viser kutt i en rekke poster innen internasjonal bistand. Hvis man ser bort fra kuttet i støtten til asylmottak i Norge (kutt på omlag 168 millioner kroner), gjenstår det et kutt på drøyt 900 millioner kroner i internasjonal bistand.
Disse kuttene tas over en rekke ulike poster, blant annet satsing på fornybar energi, ulike regionbevilgninger og fred og forsoningsarbeid. Sivilsamfunnsstøtten slipper kutt samtidig som helsebistanden får en økning.
Samtidig som utviklingsministeren nå må godta kutt i bistandsbudsjettet understreker han at nivået prosentvis er i tråd med regjeringens løfter.
– Det er viktig at regjeringa innfrir prioriteringa fra Granavolden om at én prosent av bruttonasjonalinntekta skal gå som bistand til fattige land. Dette er nødvendig i en tid der den globale fattigdommen øker for første gong sidan 1998, sier Ulstein.
- Les også: Organisasjonene: Fornøyde med at 1-prosent-målet opprettholdes
-
Bistandsbudsjettet: Nå starter satsingen på kontantoverføringer
I budsjetteksten presiserer regjeringen at bistandsbudsjettet siden 2013 har økt med om lag 5 mrd. kroner og at det har blitt bevilget om lag 282 mrd. kroner til bistand i årene 2013-2020.
Krever ytterligere kutt
Erna Solbergs mindretallsregjering har allerede før budsjettframleggelsen signalisert at de primært ønsker et budsjettsamarbeid med sin tidligere regjeringspartner Fremskrittspartiet. Frps finanspolitiske talsperson Sylvi Listhaug har imidlertid flere ganger den siste tida pekt på utfordringene i norsk økonomi og sagt at bistandsbudsjettet må ned, og da under 1 prosent av brutto nasjonalinntekt. Hun har også sagt at Frp heller ikke er villig til å akseptere at det kommer 3000 kvoteflyktninger til Norge neste år.
Årets bistandsbudsjett endte på 39,2 milliarder kroner etter revidert nasjonalbudsjett i mai. Aldri før i år har det vært budsjettert så mye i norsk bistand. Det ble betraktet som en seier for KrF.
Det totale forslaget til bistandsbudsjettet på 38,1 milliarder består av:
- 34,8 milliarder kroner på Utenriksdepartementets budsjett, under programområde 03 Internasjonal utvikling.
- 3,18 milliarder kroner på Klima og miljødepartementets budsjett til klima- og skogsatsingen.
- 88,3 mill. kroner på Finansdepartementets budsjett (49,2 mill. kroner til nettoordning for merverdiavgift og 38,9 mill. kroner til bistandsprosjekter under Riksrevisjonen, samt en mindre rammeoverføring til Statens innkjøpssenter).
- 16,2 mill. kroner på Kunnskapsdepartementets budsjett (ODA-andel forskning).
Helsevinnerne
Helse blir ytterligere prioritert i forslaget til neste års budsjett. Regjeringen ønsker å øke den internasjonale helseinnsatsen med 500 millioner kroner.
Verdens helseorganisasjon (WHO)
– Vi trenger Verdens helseorganisasjon, og den trenger oss. Derfor ønsker regjeringen å bidra til organisasjonen ikke bare over Utenriksdepartementets budsjett, men også Helse- og omsorgsdepartementet sitt, sa helseminister Bent Høie i går.
I statsbudsjettet for 2021 foreslår derfor regjeringen å bevilge 20 millioner kroner til Verdens helseorganisasjon, utover bistandsbudsjettet.
Generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus i Verdens helseorganisasjon (WHO) er blitt en viktig alliert for Norge i den globale kampen mot korona-pandemien. Foto: UN Photo/Loey Felipe
På bistandsbudsjettet økes støtten til WHO med 10 millioner til 235 millioner kroner. Pengene tas fra UNAIDS.
Det er foreslått at 10 milliarder kroner i perioden 2021 – 2030 skal brukes av Den globale vaksinealliansen Gavi. Dette er i tråd med tidligere løfter gitt av statsminister Erna Solberg under en giverkonferanse i mai i år.
Nødhjelp
5,5 milliarder skal gå til humanitær hjelp i 2021. Det er nesten på samme nivå som i år. Støtten gjennom Verdens matvareprogram og FNs høykommissær for flyktninger opprettholdes på et høyt nivå.
– Siden 2013 har vi økt det samlede humanitære budsjettet med 67 prosent. I 2020 er vi den sjette største humanitære giveren på verdensbasis. Jeg er glad for at denne satsinga blir ført videre i 2021, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.
Sivilsamfunnsorganisasjoner
Norad-støtten til norske sivilsamfunnsorganisasjoner holdes på samme nivå som ved saldert budsjett ifjor, men uten inflasjonsjustering. Nivået for denne potten til langsiktig bistand er foreslått til 2 028 millioner kr. Norad forvalter i dag 42 avtaler med norske organisasjoner.
Flere kutt
DR Kongo nytt partnerland, mindre til Afrika
Posten «regionbevilgninger» har tilsynelatende økt med i underkant av 2 milliarder kroner. Økningen skyldes at penger er flyttet fra andre poster i budsjettet i forbindelse med av en omfordeling av budsjettansvar mellom Norad og UD.
I realiteten er det imidlertid en reell nedgang for flere regioner. Afrika får for eksempel 66,7 millioner i kutt. Regionbevilgningen forvaltes av norske utestasjoner og gis til myndigheter, sivilt samfunn og regionale og internasjonale organisasjoner. Regjeringen mener at land på listen over Norges 16 partnerland skal prioriteres.
Regjeringen foreslår at DR Kongo, der Norge nylig opprettet en ambassade, blir inkludert som partnerland i 2021. Madagaskar og Sudan vil også bli prioritert.
Kutt i regionbevilgninger
Flere regionbevilgninger under utenriksministerens ansvarsområde må også tåle kutt. Regionbevilgningen for Europa og Sentral-Asia får et kutt på 17,6 millioner kroner. Siden Ukraina får 10 millioner kroner mer neste år, er kuttet reelt sett større for andre land i området.
Afghanistan får drøyt 510 millioner kroner neste år, et kutt på like under 40 millioner kr.
Asia for øvrig, som ligger under utviklingsministerens ansvar, får 483,5 millioner kroner, en reduksjon på drøyt 13 millioner kr.
Latin-Amerika og Karibia får drøyt 210 millioner kroner, noe som utgjør et kutt på nærmere 6 millioner kroner.
Likestilling
Det foreslås en reduksjon på 58,7 mill. kroner på posten sammenlignet med saldert budsjett for 2020. Samtidig økes bevilgningen til FNs befolkningsfond (UNFPA) med 8,6 mill. kroner til seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, og bistand til Sårbare grupper med 56 mill. kroner, som øremerkes til jenter og kvinner.
Ren energi ble profilert, får likevel kutt
Norske politikere har trukket fram flere innsatsområder de senere årene. Ren energi ble trukket fram av både Høyre og Arbeiderpartiet i deres nye forslag til partiprogrammer. Skatt for utvikling, bærekraftig hav, kampen mot marin forsøpling og likestilling er andre områder.
For samtlige av disse satsingene foreslås det nå kutt «for å tilpasse bistandsbudsjettet til reduserte rammer». Hovedposten for utdanning reduseres, men pengene dreies i større grad mot sårbare grupper.
Trangere tider i Norfund
Norfund får neste år 1,7 milliarder kroner i påfyll av kapital. Dette er andre året på rad regjeringen bevilger mindre til det statlige investeringsfondet enn det som ble lovet i tidligere utenriksminister Børge Brendes stortingsmelding fra 2017. I denne opptrappingsplanen het det at bevilgningene til Norfund skulle økes med 50 prosent fram til 2021. Regjeringen slår nå fast at den ikke greier å oppfylle dette, og kutter i stedet 167 millioner kroner.
Ulstein varsler imidlertid at det nå skal utredes opprettelse av et nytt fornybarfond for grønne investeringer i utviklingsland der Norfund vil trolig ha en sentral rolle.
Multilaterale finansinstitusjoner og gjeldslette
På denne posten, som blant annet omfatter støtte til Verdensbanken og andre regionale finansinstitusjoner, er det kuttet 41,8 millioner kroner.
FNs utviklingsarbeid
På denne posten er det kuttet 38,6 millioner kroner sammenlignet med saldert budsjett i fjor.
Reduserte flyktningutgifter
Regjeringen anslår at antall flyktninger som kommer til Norge vil gå ned neste år. Flyktningutgifter i Norge som er godkjent som bistand er anslått til 550,8 mill. kroner i 2021. Det er en nedgang på 23 prosent sammenlignet med årets bevilgning.
Norec i korona-klemme
Koronapandemien har påvirket aktivitetsnivået i utvekslingsordningen Norec, herunder mulighetene for reiser. Bevilgningen er redusert med omlag 5 millioner kroner sammenlignet med saldert budsjett.
***Noen tall relatert til inneværende års budsjett er korrigert siden første versjon av artikkelen. ***