Hun har skrevet boken «Til bords med de mektige. Historien om Norge og FNs sikkerhetsråd». Hun var diplomat og presseråd sist Norge satt i Sikkerhetsrådet i 2002 og har dessuten jobbet som utenriksjournalist for Aftenposten og Morgenbladet.
– Norge har også lange tradisjoner med fred og forsoning, sier Gravdal.
Debatterer fredag
17. juni skal etter planen de to rullerende plassene for land i gruppen som tilhører de vestlige FN-landene, velges for 2021 og 2022. Irland og Canada konkurrerer med Norge om de to plassene.
Fredag skal de tre landenes FN-ambassadører i debatt. Mona Juul representerer Norge i debatten som arrangeres av Verdens FN-samband.
– Debatten foregår som en videokonferanse der de tre ambassadørene først vil holde en appell, før de vil få spørsmål fra andre medlemsland og sivile organisasjoner, forteller presseråd Ragnhild Simenstad i Norges FN-delegasjon til NTB.
Sterke kandidater
Gravdal mener både Irland og Canada har sine styrker som kandidat.
– Irland er en sterk kandidat. De er godt likt i alle deler av verden. og er heller ikke Nato-medlem, som er en fordel blant enkelte land, sier forfatteren.
– Canada er med i G7 og er større og mektigere enn Norge og Irland. Dessuten er statsminister Justin Trudeau god til å pleie forhold til andre statsledere.
Ny situasjon
Gravdal mener at koronasituasjonen er blitt en x-faktor i det kommende valget og at kortene nå er blitt kastet i lufta igjen.
– De to siste månedene har tidligere vært avgjørende. Etter at Finland tapte valget i 2012, slo de fast i en evaluering at de hadde slakket av for mye på slutten. Man må være tungt inne de siste ukene, mener Gravdal.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har den siste tiden vært i samtaler med flere av sine kollegaer, noe Gravdal tror er viktig.
– Søreide har blant annet vært nøye på å fortelle hvordan norsk nødhjelp kommer fram, sier Gravdal. Hun tror heller ikke det er tilfeldig at Norge denne uken offentliggjorde at de vil åpne ambassade i Kinshasa i Kongo.
Søreide skulle i utgangspunktet være i New York i tiden opp mot møtet. Det blir det ikke noe av.
Startet i 2007
Sist gang Norge var medlem i FNs sikkerhetsråd var i 2001–2002. Allerede i 2007 begynte Norge en forsiktig kampanje for å sikre seg én av de ti roterende plassene. I 2016 ble kampanjen trappet opp, og siden da har den kostet Norge 29 millioner kroner, ifølge Utenriksdepartementets egen oversikt.
Norge satt også i Sikkerhetsrådet i årene 1949-1950, 1963–1964 og 1979–1980.
Valget skal etter planen holdes 17. juni, men Simenstad i Norges FN-delegasjon forteller til NTB at det enda ikke er helt avgjort når og hvordan valget vil foregå.