Slik viser unge militante i Kashmir seg fram på sosiale medier. Montasje fra facebook: Bistandsaktuelt

Kashmir: Dødeligste aksjon på flere tiår - 49 soldater drept av bombe

49 indiske soldater ble torsdag drept og flere titalls skadd av en bilbombe i Kashmir. Dette er den mest dødelige aksjonen i området på flere tiår. Myndighetenes hardhendte framferd er trolig en av årsakene til en ny bølge av militante opprør i Indias urolige hjørne.  

Soldatene ble drept da en bilbombe eksploderte ved en kolonne med militærbusser nær byen Srinagar.

Selvmordsangrepet torsdag, som en islamistisk gruppe har tatt på seg ansvaret for, er det dødeligste i området på flere tiår. Det fryktes at angrepet vil utløse ny spenning mellom India og Pakistan, skriver NTB.

En varebil fullastet med eksplosiver gikk i lufta ved siden av en kolonne med 78 busser som fraktet 2500 medlemmer av en paramilitær reservepolitistyrke. To busser (med 35 passasjerer hver) ble ødelagt i angrepet, og fem andre biler ble også ble skadd.

Ifølge NTB er det uklart om bilen som eksploderte, kjørte inn i bussene, eller om den sto parkert i veikanten da kolonnen passerte.

 

"Pakistan-basert gruppe"

Lokale medier melder at den Pakistan-baserte gruppa Jaish e-Mohammed har tatt på seg ansvaret. En talsmann for et lokalt nyhetsbyrå sier at angrepet ble utført av en kjent militant fra området.

Etter angrepet ble soldater og opprørspoliti utstasjonert i rundt 15 landsbyer i distriktet der den antatte gjerningsmannen kom fra. Sikkerhetsstyrkene har innledet ransakelser i hus etter hus. Det er også innført portforbud i delstaten Jammu. 

Den indiske regjeringen holdt fredag et krisemøte etter den dramatiske hendelsen. India advarer nå Pakistan. - De må betale en høy pris, sier statsminister Narendra Modi. 

Både India og Pakistan gjør krav på Kashmir og kontrollerer hver sin del av regionen. India har stasjonert rundt 500 000 soldater i den indiske delen og anklager Pakistan for å støtte opprørsgrupper.

Indias utenriksdepartement anklager Pakistan for å la lederen for Jaish-e-Mohammed, Masood Azhar, operere fritt og ka gruppa "utvide sin terrorinfrastruktur i områder Pakistan kontrollerer, og å gjennomføre angrep i India og andre steder uten å bli straffet".

- Jeg vil fortelle terrorgrupper og deres overordnede at de har gjort en stor feil. De må betale en høy pris, sier Indias hindu-nasjonalistiske statsminister. 

Rundt 70 000 mennesker er drept siden opprøret mot indisk styre startet i 1989.

 

Rekrutterer unge akademikere

Uroen i Kashmir har tiltatt de siste månedene, rapporterer Bistandsaktuelts korrespondent i Srinagar. Han skriver at det er en økt rekruttering av militante islamistiske opprørere, og har snakket med flere av familiene ungdommene kommer fra.

Mange av opprørernes nye rekrutter er velutdannede unge muslimer som er i opposisjon til det indiske styret. Blant disse var Manan Wani som ble drept av indiske militære styrker i det nordlige Kashmir i oktober i fjor.

Manan var høyt utdannet og hadde en doktorgrad fra universitetet. Like før årsskiftet i fjor sluttet han seg til en militant gruppe av separatister. I noen måneder var han soldat. Men han havnet i kamp med indiske soldater. Livet hans endte i en skuddveksling oppe i fjellet. 

I mai i fjor falt en annen velutdannet ung mann. Dr. Rafi Bhat var førsteamanuensis ved Kashmir Universitet da han sluttet seg til en bevæpnet gruppe. Bare tre dager senere ble han skutt sammen med tre andre lokale separatist-soldater i Shopian-distriktet. 

Subzar Bashir er et tredje eksempel. Han var i ferd med å avslutte studiene i biologi ved Jami-Milia-Delhi Universitet i den indiske hovedstaden da han under en ferie i Kashmir i 2016 bestemte seg for å slutte seg til en militant gruppe. 

 

164 unge rekrutter

En riksdekkende avis i India rapporterer at så mange som 164 ungdommer fra Kashmir har sluttet seg til militante grupper i løpet av fjoråret. Dette er det høyeste tallet på mange år.  

Bistandsaktuelt har snakket med foreldre til ungdommer som har sluttet seg til grupper og blitt drept i Kashmir. Vi spurte dem om hvorfor, hva var det som motiverte de unge til å ta slike livstruende valg? 

- Ingen far i denne verden vil ønske å se sin sønn gå på en sti som ender i døden. Årsaken til at min sønn gikk inn i en bevæpnet gruppe er begravet sammen med ham, sier Manan Wanis far Bashir. 

Han tror at henrettelsen av en fremtredende separatist-leder i Kashmir, Muhammad Afzal Guru i et indisk fengsel for noen år siden, var en hendelse som gjorde sterkt inntrykk på hans sønn. Det var noe han snakket mye om til venner og familie.  

- Det kan være noen skjulte årsaker også, men Manan var en gutt som ble eksponert til store verdslige endringer, inkludert forandring i den global holdningen til det muslimske samfunn. Hendelser fra dag til dag og henrettelsen av Afzal var noe av det som vippet ham over til å ta et gevær i stedet for en penn i sin hånd, sier Bashir.  

 

Den indiske hærsjefen advarer

Muhammad Iqbal er far til lærerstudenten Waseem Ahmad.  

Iqbal husker at den avdøde 23-åringen ofte snakket om "et ødelagt Kashmir", om drap og tortur av unge kashmirere, myndighetenes nepotisme og om omverdenens likegyldighet overfor Kashmir-konflikten. Han var lei av alt dette. Det er dette og lignende årsaker faren tror er bakgrunnen for hans sønns død.  

Den indiske hærsjefen, general Bipin Rawat advarte nylig ungdom mot å gå med i separatistgrupper og sa at dette er en verdiløs vei for unge mennesker. 

Rawat sa at disse gruppene ikke vil eksistere lenge, og at hæren vil be bevæpnet ungdom om å overgi seg. Han advarte samtidig ungdom som ikke fulgte oppfordringen om at den eneste løsningen da ville være å «nøytralisere» dem. 

 

Ulike syn på årsaker

Konflikt-analytikere i Kashmir og i India har forskjellig syn på hvorfor ungdom slutter seg til militante grupper. 

- Hardhendt behandling av visse folkegrupper har aldri hjulpet India i Kashmir. Ungdommens reaksjon på en slik aggressiv holdning fra Delhi, er å gripe til våpen og melde seg til gruppene, sier Muhammad Syed Malik. Han er en erfaren politisk analytiker i Kashmir. 

Han mener at India så langt har vært lite opptatt av å finne en levedyktig løsning på problemet.

- Dialog er den eneste utveien. Delhi har ikke andre muligheter nå enn å gå sammen med Kashmirs innbyggere og få slutt sirkelen av kriser i Kashmirs gater, sier Malik. 

Analytikeren tror at Indias svar på situasjonen i Kashmir med tung militær tilstedeværelse i sivile områder, - ikke har noen virkning. I en tid hvor Pakistan synes å være noe mer sympatisk innstilt, er det viktig for både India og Pakistan å gå inn i en meningsfull dialog, mener han. 

 

"Dette vil skade Kashmirs sak"

Sanjay Kapoor er en velrennomert politisk analytiker basert i Delhi. Han ser det som en farlig trend at ungdom flokker seg til militante grupper.  

- Jeg synes Kashmir-samfunnet skulle motstå denne trenden. Grupper som ønsker å vise at muslimer er det samme som terrorister, vil utnytte denne uheldige trenden for å skade Kashmir. Det vil i neste omgang føre til en svekket turistnæring og at studenter blir kastet ut av universiteter i India og i utlandet, sier Sanjay Kapoor. 

Han sier videre:  - Det er alltid utdannet ungdom som slutter seg til separatistene. Dette fordi utdanning både skaper politisk bevissthet og tillater indoktrinering. Ungdom med utdanning forstår håpløsheten og urettferdigheten. Dette er bakgrunnen for at de slutter seg til gruppene. 

Kapoor mener at separatistene i Kashmir taper på at de ikke har alliert seg med andre folkelige bevegelser i andre deler av landet. Resultatet er at deres sak ikke får nok støtte fra andre sivilsamfunns-grupper i forskjellige deler av landet, mener han. 

- Jeg tror årsaken til dette er begravet i en rekke andre grunner.  Ingen ting har hjulpet. Vi trodde demokrati ville gjøre en forskjell, men det ble kapret av konkurrerende interesser. Guvernør-styre har vært helt katastrofalt. En løsning for Kashmir er komplisert og det trengs et lederskap som er virkelig opptatt av å få fred i dalen, sier Kapoor. 

 

Tolv ulike militante grupper

Det er rundt 12 militante grupper i Kashmir som opererer under banneret United Jihad Council, ifølge politiet. Dette er en blanding av lokale og utenlandske bevæpnede ungdommer. 

Historikere i Kashmir regner med at aktiviteten til de militante ungdomsgruppene i Kashmir for alvor skjøt fart i 1989. I årene fram til midt på 1990-tallet var det tusenvis av ungdommer fra Kashmir som sluttet seg til grupper som Hizbul Mujahideen, Liberation Front, Al-Jahad, Al-Barag og Islami Jung og andre. 

Historikerne mener at det etter midten av 90-tallet var utenlandske ungdommer – som pakistanere, inkludert Fidayeen-brigadene - som utgjorde majoriteten av soldatene i de væpnede separatistgruppene i Kashmir. Et drøyt tiår senere er det fortsatt liv i de militante separatistgruppene, og de har fått et oppsving i delstaten Jammu og Kashmir, men denne gangen med flere lokale ungdommer enn pakistanere. 

 

21-årig opprører og "legende" skutt

En av de mest kjente og ettersøkte opprørerne i Kashmir-konflikten ble skutt og drept av indiske styrker rett før jul i fjor, skriver New York Times.

Naveed Jatt ble omringet i et lite hus utenfor Srinagar i Kashmir. Huset var et av mange skjulesteder for opprørere i området.

Jatt hadde stukket av fra politiets varetekt tidligere på året og var nå anklaget for å ha drept en fremstående avis-redaktør. Redaktøren var en profilert forkjemper for fred i Kashmir.

Naveed Jatt ble bare 21 år, men var allerede en militær legende i Kashmir-dalen, ifølge lokale kilder.

Han var født i Pakistan og var kjent som en intelligent, karismatisk og ekstremt brutal soldat. Han kom seg ut av varetekt ved å late som om han var syk og trengte assistanse på sykehus. I det han ankom sykehuset ble vaktene hans skutt og drept av allerede utplasserte medsammensvorne. Naveed Jatt kom seg unna på en motorsykkel.

Han var leder av en Pakistan-basert militant gruppe i stadig kamp med indiske militære styrker. Da nyheten om hans død ble kjent brøt det ut demonstrasjoner i Kashmir-dalen, noe som fikk indiske myndigheter til midlertidig å stenge internett og mobiltelefoner.

Indiske myndigheter hevder at opprørerne og separatistene i Kashmir er på vikende front. Bare i løpet av fjoråret ble 225 bevæpnede militante ungdommer drept av indisk politi og soldater. Dette tallet er det høyeste på over et tiår.

 

Konflikten i Kashmir

  • Konflikten startet med delingen av India og Pakistan i 1947. 
  • Kashmir var et selvstendig fyrstedømme som valgte India, noe som førte til krig og opprør. 
  • En våpenhvilelinje (line of control) ble trukket i 1949, begge land gjør krav på motpartens område. 
  • Befolkningen er både muslimer, hinduer og buddister.  
  • Kashmir-konflikten har ført til krigshandlinger mellom India og Pakistan en rekke ganger. 
  • India har over en halv million soldater i Kashmir. 
  • Kampen for å løsrive Kashmir fra India har krevd over 30 000 liv og har drevet rundt 200 000 mennesker på flukt. 
  • Det finnes en rekke opprørsgrupper, noen vil løsrive Kashmir fra India, andre vil forene Kashmir med Pakistan.  
  • Konflikten ansees som spesielt alvorlig fordi både India og Pakistan er atommakter. 

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 08.02.2019 07:44:02 Sist oppdatert: 15.02.2019 10:55:26