Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

– Dette feige regimet kommer med nye lover og reguleringer for å kneble artister, i håp om at de kan drepe og stoppe musikken, skriver Bobi Wine på sine Facebook-side. Foto: AP/ NTB scanpix

Uganda: Vil stoppe Bobi Wine - musikere raser mot kneblingslov

Nye sanger skal forhåndsgodkjennes av myndighetene. Det foreslår regjeringen i Uganda. Forslaget, som trolig har som mål å kneble den populære musikeren og opposisjonspolitikeren Bobi Wine, møtes med protester.

Myndighetene i Uganda har tidligere brydd seg lite om landets musikkbransje. Men det har forandret seg, etter at den frittalende musikeren Bobi Wine ble en politisk kraft og folkevalgt i nasjonalforsamlingen. Nå er regjeringen redd musikkens makt. 

Resultatet av myndighetenes frykt er et lovforslag om regulering av offentlig underholdning, sceneshow, utøvende kunstnere og arrangører i Uganda.

 

Vil stoppe populære Bobi Wine

Kritikere mener forslaget er et forsøk på å skremme artister fra å komme med revolusjonære kommentarer om president Yoweri Museveni og regjeringen, og at toppene er bekymret over populariteten til popstjernen Bobi Wine.

Forslaget ble lagt fram i 2018, etter at kandidater støttet av Bobi Wine flere steder slo kandidater støttet av president Museveni.

– Vi kan ikke lenger tolerere bruken av krenkende språk. Og dette vet vi er noe som har skjedd innen den kreative industrien. Noen lager sanger for å skjelle ut andre, sier Peace Mutuuzo, statssekretær for likestilling, arbeidsliv og sosial utvikling.

Den 36 år gamle musikeren og opposisjonspolitikeren Robert Kyagulanyi, med artistnavnet Bobi Wine, har de siste månedene mobilisert en enorm tilhengerskare blant landets mange frustrerte unge, ikke minst fordi han i tekstene sine retter sterk kritikk mot regjeringens politikk.

 

– Kan ikke drepe musikken

– Dette feige regimet kommer med nye lover og reguleringer for å kneble artister, i håp om at de kan drepe og stoppe musikken. De er livredde for kunst. De vet ikke hva de ellers skal finne på, annet enn å prøve å kneble de mange hundre sangerne, produsentene, poetene, komikerne, karikaturtegnerne og andre underholdningsartister som hever røsten mot undertrykkelsen og utbyttingen av ugandere flest, i regi av den lille klikken som hersker over oss, sier Bobi Wine på sine Facebook-side.

– Jeg har sagt det til dem før, og jeg kan godt gjenta det: Dere kan ikke drepe musikken. Bare gjør noe med urettferdighetene vi synger om. Gjør dere ikke det, kan dere vente nok en ny sang med samme budskap fra andre artister, legger den glødende musikeren til.

Bobi Wine har også et budskap til sine artistkolleger:

–  Jeg har bedt mine kolleger om å heve røsten mot urettferdighetene før det er for seint. Jeg har sagt at de må forsvare underholdningsindustrien før den blir så svekket at den ikke kan forsvare dem. Gang på gang har jeg fortalt dem at et angrep på Bobi Wines musikk er et angrep på oss alle, for urett mot én er urett mot alle! Jeg har aldri gått trøtt av å forklare dem at urettferdighet må bekjempes når den blir sådd, for den er hardere å bekjempe når den har vokst opp til å bli et tre. I dag ser vi at urettferdigheten vokser og vokser, sier han, og legger til:

– De begynte med å forby at sanger de ikke likte ble spilt på radio og TV. De fleste artister holdt munn! Så kjøpte de opp artister til å opptre for dem, samtidig som de truet de som ikke gjorde det. Igjen: De fleste artister var tause! Så forbød de våre show og konserter fordi vi synger sanger om frihet. De fleste artister holdt munn! Og nå har de kommet med idiotiske reguleringer som blant annet gir regjeringen makt til å bestemme hva en artist får synge, når og hvor. Om artistene nå ikke snakker ut med én stemme, varer det ikke lenge før de blir tvunget til bare å synge hyllestsanger til regimet, eller bli kastet i fengsel, slik det var under Mobutu i det tidligere Zaire, sier Bobi Wine.

 

Blandede reaksjoner

De fleste artister har uttrykt misnøye med de foreslåtte reguleringene. Musikere og andre artister møttes til krisemøte sist fredag, og ble enige om å be om møter med regjeringen for å legge fram sine bekymringer over den nye loven, som de ser på som drakonisk og unødvendig.

Artistene har satt ned en komité som skal møte regjeringen og legge fram sine bekymringer før loven blir iverksatt.

Blant dem er den kjente TV-personligheten Douglas Lwanga, som mener artistene skulle ha vært konsultert før de blir utsatt for så urettvise reguleringer.

Men lovforslaget har også sine tilhengere.

– Jeg støtter de foreslåtte reguleringene fordi de også inneholder copyrightregler som vi har kjempet for i årevis, sier Kato Lubwama, som selv er artist og dessuten medlem av nasjonalforsamlingen.

Andrew Benon Kibuuka fra dramagruppa Bakayimbira var med i utvalget departementet satte ned for å utarbeide lovforslaget. Han ser ikke noe galt med forslaget om forhåndsgodkjenning. Om man ikke har til hensikt å lage en ondskapsfull sang har en heller ingen grunn til å frykte en sjekk, sier han.

– Kvaliteten på musikken som spilles offentlig må sjekkes. Noen sanger er rett og slett ikke bra nok til å serveres på lufta, sier han i et intervju med The Observer Newspaper.

Andre frykter at reguleringene vil drepe musikkbransjen, fordi de vil gjøre det svært vanskelig for nye artister å slå gjennom.

 

– Reguleringene vil drepe bransjen fordi det er bare de etablerte musikerne som kan handtere dem, mens de nye, uetablerte ikke vil klare det i det hele tatt, sier Matuvo Henry med trist stemme.

De som gjentatte ganger vil få sangene sine stoppet av godkjenningsmyndigheten vil til slutt droppe ut av musikkbransjen, supplerer hans kollega Ray G.

Det er ventet at 74 år gamle president Yoweri Museveni, som har hatt makten siden 1986, vil stille til gjenvalg nok en gang i 2021.

Om lovforslaget

Lovforslaget blir kalt «Loven om sceneopptredener og offentlig underholdning, kap. 49».

Det inneholder blant annet disse punktene:

Registrering: Ingen person kan opptre offentlig med mindre han/hun er registrert som utøvende artist hos ugandiske kulturmyndigheter.

Show i utlandet: Ingen enkeltartister eller grupper kan opptre i utlandet uten klarering fra kulturministeren i Uganda.

Godkjenning: Artister eller entertainere skal sende sine arbeider inn til dokumentasjon og godkjenning av myndighetsorganet Uganda National Culture Forum.

Sertifikat: Artister eller underholdere kan straffes dersom de opptrer offentlig uten et gyldig artist-sertifikat.

Rusmidler: Ingen artist kan opptre offentlig etter å ha inntatt rusmidler som er forbudt i Uganda.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 31.01.2019 07:47:30 Sist oppdatert: 31.01.2019 07:47:30