I Somalia er over 270.000 mennesker tvunget på flukt fra vannmassene, ifølge Redd Barna. Byen Beledweyne er nesten fullstendig oversvømt.
Samtidig anslås det at nærmere 1 million mennesker er rammet i fattige og krigsherjede Sør-Sudan.
– Dette er en katastrofe. Folk sitter igjen uten noen ting, sa Sør-Sudans minister for humanitære saker Hussein Mar Nyuot tidligere denne uka.
Han uttalte seg da regjeringen erklærte unntakstilstand som følge av flomkrisen. Både i Sør-Sudan, Somalia, Kenya, Etiopia og Tanzania har folk mistet livet i flom og jordskred.
Tørke avløst av flom
For et par år siden var det omfattende tørke som preget land i Øst-Afrika. FN advarte om at 17 millioner mennesker risikerte å sulte fordi det ikke kom regn.
I 2018 begynte det i stedet å regne langt mer enn normalt. De siste månedene har situasjonen eskalert med styrtregn, store oversvømmelser og skred.
Avlinger er ødelagt, og husdyr har druknet. Flomvannet har skapt bekymring for utbrudd av kolera og andre sykdommer.
Minst 29 mennesker har mistet livet i jordskred nord i Kenya. Her har det falt like mye nedbør på noen uker som det vanligvis kommer i løpet av et helt år.
Flyktet på flåter
I den sørlige delen av Etiopia omkom 22 mennesker i et skred tidligere denne måneden, etter at regnet hadde høljet ned i ti timer.
I den oversvømmede byen Beledweyne i Somalia har folk flyktet fra flomvannet på provisoriske flåter. Andre har ridd bort på esler eller er evakuert med traktorer som kan kjøre gjennom oversvømte gater.
FNs nødhjelpskontor OCHA kaller situasjonen i Sør-Sudan ekstremt urovekkende og viser til at det ventes mer regn den nesten måneden.
Økt norsk støtte
Befolkningen i Sør-Sudan er i en svært vanskelig situasjon. 7,2 millioner mennesker har behov for humanitær assistanse, ifølge FN.
- Situasjonen er nå blitt enda verre på grunn av kraftig regn og flom. Norge øker derfor den humanitære støtten med 30 millioner kroner for å bidra til å redde liv og helse til en allerede hardt prøvd befolkning, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
Varmt i havet
Den ekstreme nedbøren i Øst-Afrika skyldes et værfenomen i Indiahavet som i år er mye kraftigere enn normalt, ifølge forskere og meteorologer.
Værfenomenet kalles på fagspråket Indian Ocean Dipole og innebærer forskjeller i vanntemperaturen øst og vest i Indiahavet. For tiden er sjøen utenfor Øst-Afrika mye varmere enn vanlig, noe som fører til høy fordampning og fuktig luft som driver innover land.
Meteorolog og Røde Kors-rådgiver Maurine Ambani mener dette er en situasjon som kan oppstå oftere etter hvert som klimaendringene gjør havet varmere.
De neste ukene fryktes det at situasjonen vil forverre seg ytterligere, siden konsekvensene av værfenomenet ventes å bli størst i november.