Stadige strømbrudd over hele Zimbabwe gjør at stadig flere tar i bruk solenergi. Foto: NTB scanpix

Strømbrudd i Zimbabwe baner vei for solenergi

Først var det kullkraftverket Hwange som hadde problemer. Deretter var det vannkraftstasjonen Kariba som slet med å generere elektrisitet.

Både Sabelo Nyathi (47) fra Hwange og Mavis Juma (39) fra Kariba bor i byer som har produsert elektrisitet til store deler av Zimbabwe. Nå er de uten strøm i 18 timer hver dag.

Strømmangelen er et problem for de fleste zimbabwere. Mange som Denis Dzowungana fra hovedstaden Harare har begynt med solenergi i stedet.

Så langt har over 100 000 solenergisystemer blitt installert i hjem over hele Zimbabwe, ifølge tall fra landets energidepartement.

– Jeg har gått over til solenergi i hjemmet mitt. Etter at jeg gjorde det, har jeg sluttet å bekymre meg for om det er offentlig strøm siden anlegget lyser opp alt og driver kjøleskapet. Dermed trenger jeg bare å bekymre meg for om jeg får tak i gass til matlaging, sier Dzowungana.

 

Hogger ved til brensel

Til tross for at Sabelo Nyathi og Mavis Juma bor i byer som er kjent for å produsere strøm, må de nå skaffe brensel ulovlig.

– Nå må vi gjøre som de som bor på landsbygda. Vi må lete etter ved til matlaging, sier Nyathi.

Juma må tåle ydmykelsen av å bli jaget av funksjonærer fra Environmental Management Agency når han leter etter ved i Karibas skoger. Byrået tolererer ikke at trær kuttes ned.

– Se for deg å komme fra en by som er kjent for å produsere elektrisitet til hele landet, og så er det ikke strøm på mange timer. Du må leke katt og mus med myndighetene, som ikke tillater oss å skaffe ved. Det er pinlig, sier Juma.

Zimbabwe trenger 2000 MW elektrisitet månedlig for å fungere uten stans. Myndighetene hevder at de importerer 150 MW elektrisitet fra Hidroelectrica de Cahora Bassa i Mosambik og 400 MW fra Eskom i Sør-Afrika, men det er ikke nok.

Hwange-kullkraftverk har gammelt utstyr som trenger vedlikehold. Strømprodusenten sliter også med å betale for kull. I tillegg har den store Karibademningen alvorlig lav vannstand. Dermed hviler strømforbannelsen over landet.

Klimaeksperter som Joseph Tasosa, direktør i Zimbabwe National Environment Trust, ønsker en ordentlig miljøplan. Det tørre været i landet har hatt en negativ innvirkning på energiproduksjonen.

– Klimaendringene i Zimbabwe fører til at vannivået synker i demninger som Kariba. Det betyr en reduksjon i vannkraft, som nå nesten ikke er tilgjengelig, sier Tasosa.

For å unngå strømmangel har mange gått over til solenergi, mens andre – også i byer – bruker ved som brensel for sitt strømbehov, selv om det forverrer miljøet og bidrar til klimaendringene.

– Med økende temperaturer på grunn av klimaendringer har mange begynt med solenergi for å generere strømmen de trenger. Det er den samme solen som senker vannstanden som trengs for vannkraft, sier den uavhengige klimaeksperten Zisunka Ndlovhu.

 

Dyrt for de fleste

Selv om elektrisitet noen ganger gjenopprettes, har kostnadene økt slik at mange zimbabwere ikke lenger har råd til å betale for det.

For to måneder siden økte strømprisene med mer enn 300 prosent til tross for at strømbrudd kan vare i mer enn 18 timer per dag. I tillegg har regjeringen innført kraftig rasjonering av strøm, selv om landet lider på grunn av energimangel.

Regjeringen hevder at landet trenger tre milliarder amerikanske dollar i bistand for å nå målene om å solenergi i en plan som ble satt opp som en del av Parisavtalen om klimaendringer.

For fem måneder siden fjernet Zimbabwe importtoll på solenergirelaterte produkter.

– Regjeringen støtter bruken av solenergi og ser det som et levedyktig, rent og varig alternativ til utfordringene vi har med strømforsyning, sier Zimbabwes energiminister Fortune Chasi.

 

Sykehus på solenergi

Også store humanitære organisasjoner har kommet på banen og støtter bruk av fornybar energi.

Siden i fjor har 405 helseanlegg over hele landet fått installert solenergisystemer takket være støtte fra FNs utviklingsprogram i samarbeid med Zimbabwes regjering og The Global Fund.

I mellomtiden har forsinkelser i bygging av solenergiprosjekter bidratt ytterligere til Zimbabwes energiforbannelse.

Et eksempel er solkraftverket som Intratrek  inngikk en avtale med Zimbabwe Power Company om å bygge i 2016. Intratrek er et selskap som eies av den zimbabwiske forretningsmannen Wicknell Chivhayo.  Prosjektet i Gwanda i den sørlige provinsen i Matabeleland er fortsatt under bygging. Til sammenligning bygger norske solenergi-utbyggere store anlegg på under ett år.

 

Tørken som rammer det sørlige Afrika gjør at vannstanden i Lake Kariba har sunket dramatisk og vannkraftanlegget sliter med å produsere strøm. Foto: NTB scanpix

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 26.11.2019 08:27:39 Sist oppdatert: 26.11.2019 08:27:39