Det er en varm ettermiddag i Kiromo, en landsby som ligger 52 kilometer nord for Dar es Salaam, Tanzanias største by. Charles og Jessica Bukeke er i gang med å forberede gården sin for planting. Mens Charles sprer kumøkk over jordene, setter Jessica fyr på hauger med maisstilker, og store mengder røyk brer om seg.
Ekteparet Bukeke bor i Bagamoyo-distriktet langs kysten av Tanzania. De rydder jorda ved hjelp av ild og veksler mellom å dyrke ulike produkter. På den måten fjernes uønskede plantedeler, samtidig som næringsstoffene i jorda returnerer.
En stille jordbruksrevolusjon
Afrikansk jordbruk er nå inne i en utvikling som er i ferd med å bli en stille revolusjon, ifølge rapporten Africa Agriculture Status Report 2019. Rapporten er utgitt av the Alliance for a Green Revolution in Africa (AGRA).
Det har skjedd en rask vekst og etablering av stadig nye små og mellomstore bedrifter i jordbrukssektoren. "A Quiet Revolution in the Hidden Middle", kaller rapporten denne trenden.
Små og mellomstore bedrifter innen ferdigvarer, logistikk og produksjon er på aggregert nivå de største investorene i dagens afrikanske landbruk, og de vil fortsette å spille en nøkkelrolle de kommende 10–20 årene, ifølge AGRA-rapporten.
Rapporten kaller denne gruppen av bedrifter for "det skjulte midtsjiktet" fordi de lenge har blitt ignorert i de rådende politiske debatter rundt mat og jordbruk. However, it exists and is dynamic, hence, not missing.
Endringene drives frem av småbønder og små og mellomstore bedrifter (SMB), og har potensial til å skape mange jobber og økonomisk vekst. Den positive utviklingen skjer på tross av problemer som økende tørke og ekstremvær.
En kombinasjon av urbanisering og økte inntekter i befolkningen har ført til økt etterspørsel etter tradisjonell mat. Det er positivt for bønder som nå kan produsere mer og derfor oppnå større økonomisk gevinst.
Rapporten vektlegger at SMB-er er de viktigste for sysselsettingen i sektoren, sammen med tradisjonelle familiebruk. Den gjensidige avhengigheten mellom dem og andre deler av landbruket gjør det ekstra viktig at de har gode vilkår som kan sikre dem overlevelse og vekst. Utfordringene i dag ligger i at SMB-er innen landbruk ofte mangler sikkerhet for å kunne ta opp lån, samt andre typer ressurser og støtte.
Større avlinger gir økt avkastning
Bønder i Tanzania har ofte satt fyr på jordene sine for å fjerne ugress, snegler og skadedyr. Brannene har ofte forårsaket luftforurensning, og har ført til at viktige næringsstoffer har forsvunnet fra den dyrkbare jorda.
For å redusere skaderisikoen, bruker Charles Bukeke jord fra de brente maisstilkene til å lage jordlapper. Han blander jorda med kumøkk, og lager bed som brukes til å dyrke bønner, tomater, poteter og andre grønnsaker.
– Denne metoden reduserer behovet for kunstgjødsel, og hjelper meg med å øke jordets fertilitet, sier han.
Bukeke har, i likhet med mange andre østafrikanske bønder, tatt i bruk moderne teknikker for å dyrke større avlinger og øke egne inntekter.
– Jeg dyrker ulike produkter, og ved å drive på denne måten, får jeg maksimal avkastning, sier Bukeke.
Jordbruk er økonomiens drivkraft
Jordbruk er kjernen i Tanzanias økonomi. Landbruket utgjør over en fjerdedel av landets bruttonasjonalprodukt (BNP), og utgjør 85 prosent av all eksport. Omtrent 80 prosent av arbeidstakerne er sysselsatt i jordbruksnæringen. Landet består av nesten 30 millioner hektar (nesten 300 000 km2, red. anm.) dyrkbar mark. Kun i underkant av 590 000 av disse hektarene vannes per dags dato. Mais, ris, poteter og kaffe er blant de viktigste produktene som dyrkes.
Over to tredjedeler av Afrikas befolkning sør for Sahara er avhengige av landbruket for å forsørge seg selv, ifølge eksperter. Dette gjør jordbruket til en viktig årsak til økonomisk vekst. Til tross for at over 25 prosent av all dyrkbar mark ligger i Afrika, produseres kun 10 prosent av verdens jordbruksprodukter i afrikanske land, ifølge analytikere.
Til tross for et stort vekstpotensial, har de fleste afrikanske jordbruksbedriftene forblitt uformelle, og deres økonomiske bidrag har vært begrensede.
– De fleste foretakene sliter med å overleve som følge av manglende økonomisk støtte. Det sier Elia Timotheo, grunnlegger av og administrerende direktør ved EA Fruktgårder & Co.
– Vi må ta for oss verdikjeden i hele jordbruket, og skape markeder for bøndene som driver smått, påpeker han.