Over 500.00 palestinske flyktninger hadde tilhold i Syria før borgerkrigen begynte. Mange av dem har flyktet eller blitt fordrevne til Syrias naboland. De aller fleste er avhengige av nødhjelp.
Humanitære behov
– Innsatsen dekker grunnleggende humanitære behov og går til dem som trenger hjelpen aller mest: barn på flukt som har rett på utdanning og syke flyktninger som trenger helsehjelp, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).
UNRWA sørger blant annet for mat, skole og helsetjenester til rundt to tredeler av Gazastripens 2 millioner registrerte flyktninger. 526.000 palestinske skolebarn går på skoler som UNRWA driver.
Presset økonomi
UNRWAs pressede økonomi kan imidlertid føre til at mange flyktninger kan miste hjelpen. I fjor ga Norge ytterligere 64 millioner til organisasjonen der USA og president Donald Trump valgte å gå for kutt.
– Det er avgjørende at FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger opprettholder evnen til å levere grunnleggende tjenester. Det bidrar også til regional stabilitet. Derfor vil Norge fortsette å støtte organisasjonen politisk og økonomisk, sier Eriksen Søreide.
Mer til syriske flyktninger
Norge gir 35 millioner kroner til opptrapping av Røde Kors’ helseinnsats i Al Hol-leiren i Syria. Leiren har fått 60.000 nye flyktninger den siste tiden.
Mer enn 74.000 mennesker bor nå i leiren, som ligger nordøst i Syria. Det store flertallet – 92 prosent – er kvinner og barn, og 65 prosent av dem er under 18 år. Over 120 barn har mistet livet enten på vei til eller i leiren.
– Mange har flyktet fra krigshandlinger og har krigsskader, er alvorlig feilernærte, syke og traumatiserte. Behovet for helsehjelp er nå langt større enn kapasiteten til å hjelpe. Med det norske bidraget vil helsearbeidet i området oppskaleres betydelig, spesielt for å dekke krigsskader og traumer. Dette inkluderer spesialisert behandling av overlevende etter seksualisert og kjønnsbasert vold, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).
Norge støtter også andre humanitære aktører som arbeider i Al Hol og andre leirer i Syria. Totalt bidrar Norge med 10 milliarder kroner i bistand til Syria og naboland i perioden 2016-2019, opplyser Utenriksdepartementet.
Det norske bidraget gjør det mulig for Røde Kors å trappe opp helseinnsatsen i området, forteller generalsekretær Bernt G. Apeland.
– Behovene er enorme. Våre kolleger i Syrisk Røde Halvmåne driver allerede flere mobile helseklinikker i leiren, men behovet for helt grunnleggende helsehjelp er langt større enn de legene og sykepleierne i leiren kan rekke over nå, sier Apeland.