banking, Horizontal

Den sveitsiske banken Credit Suisse har et frynsete rykte, men fraskriver seg ansvaret for låneskandalen i Mosambik. Tre tidligere ansatte i banken er pågrepet av amerikanske myndigheter for svindel, hvitvasking og for å ha mottatt bestikkelser i forbindelse med de lyssky lånene.

Eks-finansminister og tidligere Credit Suisse-ansatte arrestert for Mosambik-korrupsjon

Credit Suisse stod bak to hemmelige milliardlån som har satt Mosambik i dyp krise. Nå er tre eks-ansatte pågrepet for korrupsjon og hvitvasking av penger. Det norske Oljefondet er nest-største investor i den sveitsiske banken. Mosambiks eks-finansminister er også arrestert og siktet for korrupsjon av amerikanske myndigheter.

Fremtredende politikere, eks-ministre og samfunnstopper i Mosambik skjelver nå i dressbuksene etter at en tidligere finansminister og flere utenlandske samarbeidspartnere er pågrepet for korrupsjon, siktet av amerikanske justismyndigheter. 

Tre tidligere ansatte Credit Suisse Group AG ble arrestert i London torsdag 3. januar. USAs påtalemyndigheter anklager de tre for å ha deltatt i et svindelopplegg som involverte mer enn 16 milliarder kroner i lån til tre statseide selskaper i Mosambik.

Les mer: - Låneskandalen i Mosambik verre enn fryktet

Andrew Pearse, Surjan Singh og Detelina Subeva er ifølge Reuters anklaget av en føderal domstol i New York for brudd på USAs anti-korrupsjonslov. De skal ha mottatt bestikkelser og bidratt til hvitvasking av penger og verdipapirer, som medsammensvorne i et større komplott.

Skalkeskjul

De tre skal ha sørget for en rekke økonomiske transaksjoner mellom 2013 og 2016. Lån på tilsammen to milliarder dollar ble arrangert av Credit Suisse og en russisk investeringsbank. Disse ble garantert for av den mosambikiske regjeringen, uten nødvendig godkjenning fra parlamentet.

De tre pågrepne er videre anklaget for å ha ført investorer bak lyset, og at de var med og opprettet «maritime prosjekter» som skalkeskjul for å skaffe penger til å berike seg og de andre involverte i svindelen.

De skal «med viten og vilje» ha skilt ut deler av lånet, minst 200 millioner, til bestikkelser og penger i lomma til seg selv, mosambikiske politikere og andre, ifølge anklagene.

De tre har blitt løslatt mot kausjon i London. Samtidig krever amerikanske påtalemyndigheter at de utleveres til USA, opplyser domstolens talsmann John Marzulli.

Eks-finansminister arrestert i Sør-Afrika

Pågripelsen av de tre tidligere bankansatte skjedde fem dager etter at den tidligere mosambikiske finansministeren Manuel Chang ble arrestert i Sør-Afrika, anklaget for hvitvasking av penger og annen økonomisk kriminalitet.

Chang ble også arrestert på bakgrunn av den internasjonale arrestordren som ble utstedt av amerikanske myndigheter i slutten av desember.

Tidligere finansminister i Mozambique, Manuel Chang, ble arrestert på O.R. Tambo International Airport i Johannesburg, da han var på vei til ferie i Dubai. 

Chang var finansminister i ti år (2005-2015) under tidligere president Armando Guebuza, og han var den som signerte de statlige garantiene for flere av de hemmelige og illegale lånene.

Da dette ble kjent for offentligheten i 2016, besluttet utenlandske giverland og IMF å kutte all støtte til Mosambik. Landet havnet i en dyp økonomisk krise, som de fortsatt sliter med å komme seg ut av.

En femte person, libanesiske Jean Boustani, ble arrestert onsdag 2. januar på John F. Kennedy-flyplassen i New York, ifølge Marzulli. Boustani jobbet for en Abu Dhabi-basert entreprenør som skal ha vært involvert i de mosambikiske selskapene, og skal også være en av de som har beriket seg på de hemmelige lånene.

Fraskriver seg ansvaret

Credit Suisse understreker på sin side at det ikke er banken som sådan som er anklaget av amerikanske myndigheter. Bankens ledelse påstår at de tre tidligere ansatte brøt bankens rutiner og interne kontrollmekanismer, uten at andre i banken var klar over det.

"Ifølge tiltalen skal de tre tidligere ansatte i Credit Suisse bevisst ha søkt å unngå bankens interne kontroller, og handlet ut fra et motiv om personlig vinning. Og de forsøkte å skjule disse aktivitetene for banken," sier Credit Suisse i en skriftlig uttalelse.

Det legges til at banken vil «fortsette å samarbeide» med de amerikanske myndighetene.

Kritikk av det norsk oljefondet

Det norske oljefondets investeringer i Credit Suisse har gjentatte ganger blitt kraftig kritisert av organisasjoner som SLUG – Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk og Tax Justice Network Norge:

«De gjentatte skandalene i Credit Suisse har blant annet ført til at flere fond nå nekter å ha pengene sine i banken. Men skandalene påvirker ikke Credit Suisse sin nest største investor: Det norske Oljefondet. Snarere tvert om, ettersom Oljefondet har investert over 23 milliarder kroner i aksjer og rentepapirer hos Credit Suisse og holder 5.08 prosent av aksjene.»

Dette skrev Maren Hemsett, daglig leder i SLUG og Sigrid Klæboe Jacobsen fra Tax Justice Network i en kronikk i september 2017.

Les mer: – Norge medskyldig i Mosambiks krise

Krever at eks-president arresteres

Opposisjonen i Mosambik er fortsatt ikke fornøyd med hvordan eget rettsapparat har håndtert den store låneskandalen i landet.

I et innlegg i landets parlament denne uka kom opposisjonspolitikeren Venâncio Mondlane med en kraftsalve mot at ingen politiske ledere har blitt straffeforfulgt etter at de ulovlige lånene ble kjent. Dette på tross av at mange er «rimelig sikre» på hvem som sto bak.

«Vi må få en slutt på den evige immuniteten våre nåværende og tidligere politiske ledere nyter av, på tross av deres maktmisbruk og skrikende skandaler på bekostning av folket.»

Det var Mosambiks tidligere president Armando Guebuza som satt ved makten da regjeringen garanterte for skandalelånene på to milliarder dollar. I dag er Guebuza en av Mosambik rikeste menn med sitt familie-imperium som omfatter interesser i bank-, telekom-, fiskeri- og bryggeri-industrien.  Han har også fortsatt stor innflytelse i regjeringspartiet Frelimo.

Nå krever opposisjonen eks-presidentens hode på et fat.   

«Vi anbefaler at statsadvokaten og påtalemyndighetene sørger for at vår tidligere president, Armando Guebuza blir arrestert umiddelbart, i likhet med hans medsammensvorne, som tidligere finansminister Manuel Chang. De må stå til ansvar for sine regelbrudd, sitt bedrag og sine kriminelle handlinger i forbindelse med de illegale lånene», sa Mondlane i den tv-overførte seansen i parlamentet.   

Rykteflom

Rykteflommen har allerede startet i Mosambik, og ifølge en blogg ved navn «Opera News» eksisterer det en FBI-liste med arrestordre på ytterligere tolv ledende Frelimo-politikere, tidligere statsråder og sentrale personer i sikkerhetstjenesten. Armando Guebuza står øverst på denne lista.

Advokaten til Armando Guebuza avkrefter disse ryktene i et intervju med det portugisiske nyhetsbyrået Lusa. 

Bistandsaktuelt har via kilder i Mosambik fått tilgang til en digital kopi av arrestordren som ble sendt ut mot den tidligere finansministeren, de tre Credit Suisse-ansatte og den libanesiske entrepenøren. Flere personer er nevnt i kjennelsen fra domstolen i New York, men navnene på disse er sladdet. Dette viser at flere mosambikiske samfunnstopper er i søkelyset til amerikanske justismyndigheter.

Manuel Chang risikerer 40 år i fengsel USA, ifølge det mosambikiske nyhetsbyrået AIM. 

Faksimile av kjennelsen fra den føderalen domstolen i New York, som utstedte arrestordren på Manuel Chang, de tre tidligere Credit Suisse-ansatte og den libanesiske entrepenøren Jean Boustani.



De skal med viten og vilje ha skilt ut deler av lånet, minst 200 millioner, til bestikkelser og penger i lomma til seg selv, mosambikiske politikere og andre

Amerikanske påtalemyndigheter

Låneskandalen i Mosambik

Mosambik sliter økonomisk på grunn av de hemmelige lånene som ble tatt opp av den mosambikiske etterretningen under den forrige presidenten, Armando Guebuza.  Nåværende president Filipe Nyusi var på det tidspunktet forsvarsminister. 

Mosambiks sikkerhetstjenester tok opp til sammen 2,2 milliarder dollar i lån til tre forskjellige selskaper, angivelig for å etablere en tunfiskindustri og skaffe hurtigbåter til sjøforsvaret. 

Lånene var ulovlige og ikke klarert av parlamentet. 500 millioner dollar er ikke gjort rede for. Ytterligere 713 millioner ble betalt for overpriset utstyr som knapt har vært mulig å bruke. Riksadvokaten, som har nære bånd til regjeringspartiet Frelimo, har ennå ikke tiltalt noen. Staten i Mosambik har måttet overta lånene.

Nå foreslår regjeringen å la alle spekulantinvestorene og alle som stakk av med penger på mosambikisk få slippe unna. Mosambikiske skattebetalere må ta regninga.

Bare ett av de tre hemmelige lånene, på 850 millioner dollar, ser nå ut til å koste mosambikere 2,4 milliarder dollar. Lånet skal betales med gassinntekter.

Etter mange forsinkelser er planen at utenlandske selskaper skal begynne å pumpe gass fra feltene utenfor kysten i 2023. 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 04.01.2019 15:03:00 Sist oppdatert: 07.01.2019 12:00:35