AFP or licensors  Horizontal

Kvinner og barn fordrevet fra sine hjem av Boko Haram forsøker å komme seg opp på en lastebil som kan frakte dem bort fra leiren der de mangler mat. Foto: AFP /NTB

Kritisk for millioner i Nigeria ti år etter at Boko Haram startet opprøret

Ti år etter at Boko Haram startet et brutalt opprør nordøst i Nigeria, lever 2 millioner mennesker som flyktninger, mange av dem under kritiske forhold.

Det er det høyeste antallet siden konflikten brøt ut, ifølge Flyktninghjelpen.

Hjelpeorganisasjonen advarer om at flyktningene lever i stor nød. Leirene er overfylte, og mange sover under åpen himmel.

– Hver eneste uke flykter mennesker fra vold og usikkerhet nordøst i Nigeria. Mange slår seg ned langs veien eller finner små ubebodde landområder, steder uten tilgang på vann- og sanitærfasiliteter, sier Eric Batonon, landdirektør for Flyktninghjelpen i Nigeria.

Til sammen er over 7 millioner mennesker avhengig av nødhjelp for å overleve i det krigsherjede området.

– De overbefolkede flyktningleirene er farlige, kaotiske og helt uegnet for barn, sier Batonon.

 

Frykter kolera

Samtidig rykker regntiden nærmere. Da er risikoen stor for et nytt kolerautbrudd, en sykdom som i fjor smittet minst 10.000 mennesker og som tok livet av 175.

Ifølge Flyktninghjelpen er de reelle tallene trolig mye høyere.

Batonon understreker at det haster med å få utvidet leirene og få på plass vann og toaletter, slik at et nytt kolerautbrudd kan forhindres.

– Nødhjelpsarbeidet må styrkes, og vi må bidra til å skape håp for mer enn 7 millioner mennesker som nå trenger hjelp nordøst i Nigeria. Etter et tiår med konflikt trenger vi å vise dem at de ikke har blitt glemt, sier han.

Til nå har det kommet inn mindre enn 35 prosent av beløpet som trengs til nødhjelp i Nigeria i år.

 

Bortføring og tvangsrekruttering

Opprøret i Boko Haram har vært preget av både større terrorangrep, selvmordsangrep, plyndring og nedbrenning av landsbyer, samt bortføring av tusenvis av jenter og kvinner. Den ytterliggående gruppa har også tvangsrekruttert mange gutter og unge menn.

Gruppa ble grunnlagt i 2002 og utviklet seg fra å være en misjonerende islamistgruppe som ønsket et samfunn med sharialover, til en ekstremt voldelig opprørsgruppe.

Vendepunktet kom for ti år siden. Den 26. juli 2009 slo myndighetene til under en begravelse og pågrep flere medlemmer. I kampene som fulgte, ble flere hundre Boko Haram-medlemmer drept. Blant dem var Boko Harams grunnlegger Mohammed Yusuf som ble pågrepet og drept i varetekt.

 

Radikalisert

Gruppa ble etter dette sterkt radikalisert og endret taktikk. Det uttalte målet har vært å etablere et kalifat, slik IS hadde gjort i Syria og Irak.

I august 2011 gjennomførte den et bombeangrep mot FN-bygningen i Abuja, der den norske juristen Ingrid Midtgaard var blant de 21 drepte.

I 2014 skapte gruppa overskrifter i verdenspressen etter bortføringen av 276 skolejenter i byen Chibok. Flere kvinnelige politikere og kjendiser, blant dem statsminister Erna Solberg og USAs Michelle Obama, engasjerte seg i kampanjen for å få satt jentene fri. Siden har mange flere kvinner og barn blitt bortført av gruppen.

 

– Oppstår ikke i vakuum

En større militæroffensiv har drevet gruppa på defensiven, men sivile grasrotgrupper mener myndighetene også må gjøre noe med fattigdommen, urettferdigheten og korrupsjonen.

Det er også budskapet fra FNs generalsekretær António Guterres. Nylig uttalte han at maktmisbruk, statsstøttet vold og brudd på menneskerettighetene fører til at mennesker blir radikalisert i Afrika. Når ytterliggående grupper tilbyr dem et håp om å få makt over egne liv, blir de et lett bytte.

– Ingenting kan rettferdiggjøre terrorisme og voldelig ekstremisme, men vi må også erkjenne at det ikke oppstår i et vakuum, sa Guterres under en antiterror-konferanse i Johannesburg tidligere i juli.

------------------

Seks hjelpearbeidere bortført nordøst i Nigeria

Action contre la Faim (ACF) opplyser torsdag at seks medarbeidere er bortført i Nigeria. En jihadistgruppe har vist dem fram på video.

Hjelpeorganisasjonen ACF, som har som mål å bekjempe sult, bekreftet torsdag at én hjelpearbeider, to sjåfører og tre helsearbeidere knyttet til et lokalt ACF-prosjekt, framstår på videoen.

Den franskbaserte organisasjonen krever at både hjelpearbeideren og kollegaene hennes settes fri.

– Dette er personer som har valgt å bruke livet sitt på å hjelpe de mest sårbare samfunnene i Nigeria, og de er kun motivert av verdier som solidaritet, menneskelighet og nøytralitet, skriver ACF i en uttalelse.

Videoopptaket varer i tre minutter og viser en kvinne med en lyseblå hijab som sier hun er en bortført hjelpearbeider. Hun sitter foran fem menn som hun beskriver som sine kolleger og snakker til kamera på engelsk.

Videoen ble onsdag kveld sendt ut av jihadister som angivelig er knyttet IS. De seks ble meldt savnet i forrige uke.

 
  • Boko Haram er en militant islamistisk gruppe som ble grunnlagt nordøst i Nigeria i 2002.
  • Navnet betyr «vestlig utdanning er synd». I begynnelsen ble gruppa kalt nigerianske Taliban ettersom dens ideologi og religiøse holdninger lignet på Talibans.
  • Grunnlegger var Mohammed Yusuf. Han ble drept i politiets varetekt i juli 2009.
  • I desember 2003 gjennomførte gruppa for første gang et større angrep. Det var rettet mot flere politistasjoner i delstaten Yobe.
  • I juli 2009 starter opprøret i delstaten Bauchi og sprer seg til flere andre delstater. Flere titall politifolk blir drept, og militæret svarer med en større operasjon, der over 700 Boko Haram-medlemmer blir drept. Moskeen som fungerte som gruppas hovedbase, blir ødelagt.
  • I juli 2010 offentliggjør gruppa en video der Abubakar Shekau erklærer seg som ny leder. Deretter endrer gruppa taktikk og gjennomfører en rekke bombeangrep mot både militæret, politiet, markeder, kirker og skoler.
  • Eksperter anslår at gruppa har vært involvert i over 30.000 drap de ti siste årene. I 2015 drepte gruppa flere mennesker enn hva IS gjorde samme år. Tusenvis av mennesker er bortført og tvangsrekruttert.
  • 1,8 millioner nigerianere er nå fordrevet fra sine hjem i tre delstater nordøst i Nigeria. I tillegg har 226.000 mennesker måttet flykte over grensen til Kamerun.
  • Boko Haram er også aktiv i Niger, Tsjad og Kamerun.

Kilder: CNN

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 25.07.2019 06:59:03 Sist oppdatert: 25.07.2019 14:13:00