Tanzania har varslet at landet vil bistå Mosambik, Malawi og Zimbabwe med 238 tonn mat og medisiner. Samtidig har internasjonale nødhjelpsorganisasjoner begynt å ankomme de tre kriserammede landene.
Men situasjonen er fortsatt svært uoversiktlig.
– Dette er den verste humanitære katastrofen som har rammet Mosambik i nyere tid, konstaterer generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors Norge.
Røde Kors anslår at opptil 400 000 mennesker ble hjemløse bare i Mosambik, og fremholder at ødelagte veier og flyplasser gjør det vanskelig å nå fram med nødhjelp til dem som trenger det.
– Redningsarbeidere henter folk som har klamret seg til tretopper og søkt tilflukt på hustak på grunn av de enorme vannmengdene. Familier har mistet alt de eier, og mange har kommet bort fra hverandre, sier Apeland.
Kaotisk og uoversiktlig
– Akkurat nå er det kaotisk. Telefonnettet er nede, og vi kjenner ennå ikke omfanget av situasjonen, forteller William Antonio Mulhuwo, som er programansvarlig i bistandsorganisasjonen Diakonia.
Mosambiks president Filipe Nyusi sa tirsdag at det offisielle tallet på omkomne har passert 200, men han frykter at tallet kan være fem ganger så høyt.
Myndighetene i Mosambik erklærte tirsdag tre dager landesorg, og onsdag vaiet flagg fra halv stang flere steder i landet.
Syklonen traff land med stor vindhastighet i Mosambik torsdag kveld etter å ha bygget seg opp over havet. Den svekket seg noe, med kurs for nabolandene Zimbabwe og Malawi.
Myndighetene i Zimbabwe opplyste tirsdag at tallet på omkomne har passert 100, men ifølge informasjonsdepartementet i landet er over 200 mennesker savnet. Leger uten grenser (MSF) melder om at de fleste av veiene inn til de hardest rammede områdene er stengt og at de fleste bruene er ødelagt.
I Malawi ble 920 000 mennesker rammet av syklonen, og 82 000 mennesker mistet hjemmene sine, ifølge FN. Leger uten grenser har startet nødhjelpsoperasjoner i de verst rammede områdene ved hjelp av båt og helikopter:
«Vi jobber på spreng for å nå ut til befolkningen i området rundt. Tilgang til rent drikkevann og medisinsk hjelp til skadde kommer til å være hovedfokus de neste dagene», heter det i en pressemelding fra organisasjonen.
90 prosent under vann
Havnebyen Beira i Mosambik, som er på størrelse med Oslo, ble aller hardest rammet av syklonen som slo inn over land torsdag.
– Man får tårer i øynene av å se det. 90 prosent av Beira står under vann. Bare tenk på hvordan det har gått ut over befolkningen, sier Mulhuwo.
Deler av Beira står under flere meter vann. Røde Kors-sjef Apeland frykter følgene.
– Forurenset vann og ødelagt vannforsyning betyr at vi risikerer utbrudd av vannbårne sykdommer som diaré, hepatitt og kolera, sier han.
Malaria er også utbredt i regionen, særlig i regntiden. Store mengder stillestående flomvann kan føre til enda bedre forhold for malariamygg.
Området rundt Beira er nærmest totalt ødelagt, hovedveier til byen er stengt, bygninger står under vann og nærmest all normal aktivitet er stanset. Mangel på kommunikasjon med området gjør det umulig å vite omfanget av katastrofen, ifølge Leger uten grenser (MSF).
Organisasjonen påpeker at operasjonssaler og flere avdelinger på sykehuset i Beira er alvorlig rammet. 17 helsesentere i området har mistet taket. Den lokale helsetilbudet til befolkningen er dermed betydelig svekket:
«Ingen vet hvor mange liv som har gått tapt», heter det fra MSF.
– Prekær situasjon
EU har satt av 3,5 millioner euro til nødhjelp. Storbritannia har på sin side bevilget opptil 6 millioner pund. Norge bidrar med 6 millioner kroner i humanitær bistand, via Verdens matvareprogram.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier det er sterkt å se de omfattende ødeleggelsene i de rammede områdene.
I en pressemelding fra departementet heter det at regjeringen vil vurdere økt støtte etterhvert som behovene klarlegges. Foreløpig har regjeringen valgt å bidra med Norges støtte gjennom Verdens matvareprogram (WFP)
– Det meldes om stadig økende dødstall etter syklonen. Den humanitære situasjonen etter Idais herjinger i deler av Mosambik, Malawi og Zimbabwe er nå prekær, sier utenriksministeren.
Gjennom FNs Nødhjelpsfond (CERF) har Norge hittil i år, i tiden før syklonen, bidratt med om lag 21 millioner kroner i humanitær bistand til Mosambik, Malawi og Zimbabwe, opplyser UD.
– I tillegg til støtten gjennom Verdens matvareprogram, bidrar vi ved å støtte utsendelse av norsk personell fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap til FNs hjelpearbeid i området, sier utenriksministeren.