«Hatizvidi, hatizvidi. Ngazviende, ngazviende» - «Vi trenger det ikke, vi trenger det ikke, ta det vekk». Ordene, som egentlig tilhører president Mnangagwa, serveres av 26 år gamle Denis Chauta. Han har høyskoleeksamen, men er arbeidsløs. Nå står han på et gatehjørne i Zimbabwes hovedstad og parodierer president Emerson Mnangagwa, så tilskuerne bryter ut i latter.
Det var mange som flirte av presidenten, da han under dårlig besøkte demonstrasjoner tidligere i år gjentok og gjentok sin protest mot vestlige sanksjoner mot høytstående personer i Zimbabwe.
Patience Sekera kjent som Officer Dhiniwe (i lærjakken), sammen med Conwell Ndlovhu alias Bhabhalazi får forbipasserende til å le. Foto: Wilfred Kajese/ Bistandsaktuelt.
En lettelse å kunne le
Komikere som Chauta har begynt å gjøre narr av alle, fra presidenten og statsråder til landets korrupte trafikk-konstabler.
Inflasjonen er nå på rundt 300 prosent, ifølge Det internasjonale pengefondet IMF. Men selv om det svir hardt for vanlige zimbabwere, har komikere som Chauta iallfall gitt folk noe å le av.
– Når jeg imiterer president Mnangagwa får jeg folk til å le. Jeg er sikker på at det føles som en lettelse for mange som er hardt presset av den politiske og økonomiske krisen i landet, sier Chauta til Bistandsaktuelt.
Han får også til å etterlikne tidligere president Robert Mugabe, legger han til. For selv om den nå avdøde eks-presidenten er beryktet for sine mange brudd på menneskerettighetene under sitt lange regime, får folk fortsatt latteranfall når han imiterer Mugabes vanlige fraser, som «Blair, pass ditt eget England, så skal jeg passe Zimbabwe», forteller han.
Komikere som Chauta, og andre gateartister, bidrar til noen lyspunkter i en tid da zimbabwere strir med en rekke problemer.
– Disse komikerne og gateartistene hjelper oss til å få iallfall litt lindring fra bekymringene over den tøffe økonomien. De får oss til å le så tårene triller, sier den 29 år gamle gateselgeren Lucy Honde.
Mye på sosiale medier
Også i sosiale medier som Facebook og WhatsApp, florerer det nå med komiske videoer der folk harselerer med landet stadig dypere krise.
– Du kan til og med finne video-sketsjer der kreative komikere spøker med landets forverrede menneskerettssituasjon, for eksempel der president Mnangagwa truer med å bruke en pisk med salt mot villfarne zimbabwere, sier Gerald Gwavi, sosiolog i Harare.
Blant de villfarne zimbabwere er komikere som Chauta.
– Så du ler? Vi skal gjøre klar en saltet pisk til deg, sier Chauta, og blir møtt med rå latter fra sine tilhørere i Harares gater.
I Zimbabwe går komikerne, både på gatene og i sosiale medier, i spissen for å se de lysere sidene ved livet, til tross for de økende problemene.
– Gateartister og komikere gir et pusterom til vanlige zimbabwere, de som bærer de tyngste byrdene av sammenbruddet i økonomien, sier Gwavi.
Tåler ikke humor
Men komikerne får også sin rasjon av fiendskap fra landets politikere, som ofte føler seg støtt av satiren og latterliggjøringen av landets myndigheter, ifølge menneskerettsaktivister.
– Vi har hatt en rekke saker der folk er blitt arrestert for å uttale seg fritt, og i mange tilfeller har de bare fortalt en sviende vits, sier Kumbirai Mafunda, talsperson for Zimbabwes juristforening for menneskerettigheter (ZLHR).
ZLHR er en ideell organisasjon med kjerneoppgave å fremme respekten for menneskerettighetene i Zimbabwe, og styrking av menneskerettighetene på alle nivåer gjennom økt rettssikkerhet.
Tidligere i år ble komikeren Samantha Kureya, bedre kjent som Gonyeti, og hennes kollega Sharon Chideu, arrestert etter å ha latterliggjort landets politi, og framstilt dem som voldelige mot sivile.
Men til tross for politi-trakassering har komikere som Gonyeti og Chideu tilhengere som følger dem over alt, på gata eller på sosiale medier. En av dem er 26 år gamle Mildred Msipa, som til tross for universitetseksamen går arbeidsløs.
– Å følge Gonyeti og Chideu for latter og moro har blitt en nødvendig rutine for meg. Jeg har ingen jobb, og for å unngå å bli stresset av det, holder jeg meg til komikerne, sier Msipa til Bistandsaktuelt. Hun bekrefter at gateartistene gir helt nødvendige lyspunkter i en tid med økonomisk og politisk kaos i landet.
Med økonomien i filler og et stadig hardere liv for zimbabwere flest er det i det minste én luksus de fremdeles kan ta seg råd til – latter. Og i vanskelige tider med 90 prosent arbeidsløshet og økende fattigdom er det nettopp de lidende massene komikere som Gonyeti og Chideu retter seg mot – for å få litt lys inn i en mørk hverdag. Harde tider gjør at folk søker lindring i det komiske, mener Gonyeti.
– Livet er hardt, og alle trenger noe som kan redusere presset de føler i hverdagen. Vår humor har blitt ett av midlene til det, sier hun.
Kutter øl, satser på humor
Levekostnadene har skutt i været, og mange søker til komikerne for å få litt adspredelse. Det er iallfall rimeligere enn for eksempel å drikke øl, oppsummerer 32 år gamle Douglas Hove fra Harare.
– Jeg har ikke lenger råd til å drikke øl på den måten jeg gjorde før. Nå kjøper jeg ofte bare én øl, og ler heller tida vekk på et komikershow, enten på gata eller på sosiale medier, sier Hove til Bistandsaktuelt.
Ekteskapskonsulent Melinda Muchineripi trekker fram en annen positiv virkning:
- Komikk er et virkningsfullt middel mot stress, smerte og konflikter. En god latter og godt humør demper lidelser, stimulerer optimisme, knytter deg til andre og holder deg fokusert og våken, sier Muchineripi.
Hun får støtte av allmennlege Henry Gumbo.
– Humor er infeksiøs, og latter er svært smittsomt. Når latteren deles, knytter den folk sammen og øker lykkefølelsen, samtidig som den aktiverer sunne fysiske prosesser i kroppen, sier Gumbo til Bistandsaktuelt.
En av de som bidrar til slik hverdagslindring er den blinde 52-åringen Taguta Mundondo (bildet), som sammen med sin 13-årige sønn synger og spiller gitar på gatene i Harare.
– Jeg synger og spiller for folk, rett og slett fordi jeg elsker det. Og folk overøser meg med gaver og heiarop, forteller Mundondo.
En annen gatekomiker er Charles Mpalume (40), bedre kjent som Marabha. Han opptrer sammen med Tendai Chitehw (37) kjent som Face Powder og Patience Sekera (40) ellers kjent som Officer Dhiniwe.
– Vi bringer helbredelse gjennom vitser til triste, de stressede og de med knuste hjerte. Det er vår jobb, sier Marabha.