Internasjonale klesmerker har fått medhold av høyesterett i Bangladesh for at utenlandske sikkerhetseksperter fortsatt kan overvåke landets klesfabrikker.
Blant klesmerkene som gikk til retten for å sikre at sikkerhetsavtalen, The Accord, fortsatt skal gjelde, er Hennes & Mauritz, Primark og Tesco.
Avtalen har spilt en viktig rolle for bedring av sikkerheten ved Bangladeshs tekstilfabrikker etter katastrofen på Rana Plaza i 2013. 1138 mennesker mistet livet da den åtte etasjer høye fabrikkbygningen raste sammen.
Men Kina og de bangladeshiske fabrikkeierne har jobbet for at avtalen skulle avsluttes etter at dens mandat på fem år var gått ut.
Kort forlengelse
Da en lavere rettsinstans ga fabrikkeierne medhold og beordret ekspertene ut av landet, advarte fagbevegelsen mot følgene for landets arbeidere om The Accord, som støttes av 200 europeiske klesmerker, skulle avsluttes.
Framtiden i våre hender påpeker at høyesterett bare har forlenget sikkerhetsavtalen i 281 virkedager fra 8. mai, da det ble undertegnet en avtale mellom The Accord og den lokale tekstilbransjens arbeidsgiverforening.
Avtalen er ennå ikke klar, men Framtiden i våre hender frykter at den innebærer en utvanning av sikkerhetsavtalen siden arbeidsgiverne nå skal være med i styret. Det kan bety at uavhengigheten til The Accord er i fare.
Stor forskjell
Etter at The Accord utløper, skal Bangladeshs myndigheter overta ansvaret for å trygge landets fabrikker.
Men en nylig gjennomført undersøkelse viser stor forskjell mellom situasjonen i fabrikker som omfattes av The Accord og dem som myndighetene overvåker.
Bare 20 prosent av tiltak som myndighetene har pålagt fabrikkene, er gjennomført, mens 90 prosent av tiltakene The ASccord har krevd i de 1600 fabrikkene avtalen omfatter, er gjennomført.