Muskan, Ritu, Kajal, Susmita og Pooja trener hardt hver uke og skal snart delta i et nasjonalt mesterskap. Bak står Fair Fight-ambassadør Alton Brown, som skal representere Jamaica under OL i 2020. Foto: Harald Herland

– Karate gjør oss tryggere på gata

India er verdens verste land å være kvinne i, ifølge en ny ranking. Disse jentene lærer å slå tilbake.

Jenter blir utnyttet og voldtatt, og karate gjør at vi kan gå trygt på gata og bli sterkere. Jeg har fått grønt belte, og jeg trener hardt så jeg kan få et nytt belte snart, sier Kajal.

Den unge jenta sitter i en nystrøken karatedrakt på taket av barnehjemmet Disha i den nordindiske byen Varanasi. Her bor tjue jenter mellom 8 og 15 år. Mange har levd på gata og vært utsatt for rus og mishandling.

Jentene har fått en vanskelig start på livet i et land som i utgangspunktet er vanskelig for jenter. Thomas Reuters Foundation har rangert India som verdens farligste land å være kvinne i, foran både Afghanistan og Syria.

Hva skal vi gjøre for å beskytte sårbare jenter i disse landene? Lær dem karate, mener den frivillige organisasjonen Fair Fight.

 

Vi må lære dem karate!

Det hele startet høsten 2014. Da satt en gruppe karateinstruktører over en øl i Rotterdam i Nederland og diskuterte hva kampsport kan gjøre for verdens sårbare jenter.

Gjennom kampsport kan jenter bygge fysisk og psykisk styrke, og ved å involvere hele lokalsamfunnet og lokale karateklubber, får jentene både selvrespekt og blir respektert av familier og naboer.

Ord ble til handling, organisasjonen Fair Fight ble stiftet. I dag trener jentene karate flere ganger i uken. Blant annet i barnehjemmet Disha, hvor Kajal forbereder seg for dagens økt.

 

Prostitusjon og slaveri

– Da moren min døde ble det vanskelig for faren min å ta vare på meg. En dag ble jeg hentet hit, sier Kajal.

Hun forteller ikke så mye mer, men barn som blir utsatt for omsorgssvikt og mishandling trekker gjerne ut på gaten og inn til byene. Er du jente ender du fort opp i prostitusjon, tvangsekteskap eller slaveri. Bare i Dehli blir 14 jenter kidnappet hver dag, ifølge India Today.

– Da jeg bodde hos familien min hadde de ikke råd til å sende meg på skole eller gi meg nok mat eller noen ting, forteller Kajals venninne Ritu når vi spør hvorfor hun bor på barnehjemmet.

– Jeg har fire søstre og to brødre, og faren vår klarte ikke å ta vare på oss. Du vet, når man er sulten så gjør man absolutt alt for å få mat. Alt mulig.

Ritu lar de siste ordene henge i luften.

 

Jentas skyld

– På barnehjemmet får jeg gå på skole, jeg får ha venner, jeg lærer karate og dans og håndarbeid. Det er viktig å lære karate, for da kan jeg beskytte meg selv, sier Kajal.

Hun vil bli karateinstruktør når hun blir stor. Det kan godt skje, for hun har allerede hentet hjem en prestisjefull sølvmedalje i et nasjonalt mesterskap.

Venninnen Anju kommer ut på taket og setter seg sammen med Kajal og Ritu.

– Hvis en jente blir voldtatt, vil alle si det er hennes skyld. Ikke engang foreldrene vil tro på henne. Og når du blir gift må du gå med sari og dekke til ansiktet resten av livet. Jeg liker å trene karate og kjenne at jeg blir sterkere.

 

Blir mer selvsikre

– For oss i Fair Fight er det viktig at kvinner i den fattige delen av verden blir sterkere, tryggere og mer selvsikre, sier Mary Stevens.

Hun er en av grunnleggerne av Fair Fight, bor i Oxford i England og er karateinstruktør på heltid. Nå er hun på plass i Varanasi.

– Dere er løvinner, sier Stevens til en gruppe tenåringer som er med på dagens treningsøkt.

– Når noen vil skade deg har du rett til å slå tilbake. Du har rett til å være sint når noen truer deg!

Ungdommene suger til seg hvert eneste ord. Kanskje kan de være med og gjøre India til et tryggere land for jenter og kvinner.

Omsorgssvikt og mangel på mat var årsaken til at Ritu endte opp på barnehjemmet.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 17.12.2019 07:39:32 Sist oppdatert: 17.12.2019 07:39:32