Tv-reporteren Miguel Mora ble nylig løslatt etter et halvt år i fengsel. Foto: Manuel Angel Esquivel 

Nicaragua: «Her er journalistikk et spørsmål om liv og død»

Den politiske uroen i Nicaragua har nå vart i over ett år, og har ført til drap på over 300 mennesker. Flere hundre er tatt som politiske fanger. Forholdene er kritiske for journalistene som dekker situasjonen.

Over 70 journalister forlot Nicaragua i desember, da en tv-stasjon ble overtatt av regimet. Samtidig ble to fremtredende journalister fengslet. 

Vi har snakket med en av dem, Miguel Mora fra fjernsynsstasjonen 100% Noticias etter at han og kollegaen nylig ble løslatt.

Tidlig om morgenen den 11. juni i år kom flere fengselsvakter inn til Miguel Mora og hans cellekamerater i høysikkerhetsfengselet La Modelo. De lå og sov da vaktene brått vekket dem og beordret dem til å kle på seg og pakke tingene sine.

Miguels første reaksjon var frykt, forteller han. Frykt for det verste. Frykt for døden.

De ble ført inn gjennom en tung metalldør, og fikk beskjed om at de skulle bli utlevert til Røde Kors. Fortsatt søvndrukne hadde de vanskeligheter med å ta innover seg det som hendte:

– Vi tvilte på om det virkelig skjedde. Når de kommer og henter folk på dét tidspunktet av døgnet, betyr det vanligvis dårlige nyheter. De kan få en til å ‘forsvinne’, forhøre en, hva som helst, forteller Mora med dyp og alvorlig røst.

I alt var det 56 politiske fanger som ble løslatt denne dagen. De ble fordelt i ulike grupper som reiste videre i minibusser. Miguel Mora ble avlevert foran huset sitt like før soloppgang.

– Vi hadde ingen forventninger om å bli løslatt. Det vi hadde forberedt oss på, var å forbli fengslet inntil 2021 (da neste presidentvalget skal finne sted, red.anm.). Det var som å våkne opp fra en vond drøm, sier han.

 

De 10 mest presserende sakene 

Journalist og leder av tv-kanalen 100% Noticias i Nicargua, Miguel Mora, ble altså løslatt sammen med journalisten Lucia Piñeda ved daggry 11. juni, nesten et halvt år etter de ble pågrepet og fengslet.

Dagen i forveien hadde en delegasjon fra IAPA -  The Inter American Press Association - ankommet  Nicaragua for nettopp å kreve løslatelse av de to journalistene. I begynnelsen av juni hadde One Free Press Coalition, en sammenslutning av mer enn tredve ledende nyhetsorganisasjoner, deriblant Washington Post, Deutsche Welle og Associated Press, ankommet med en liste over det som ansees som de ti mest presserende sakene som gjelder truede journalister i verden.

Miguel og Lucía fra Nicaragua var på listen.  

Under sitt besøk i Nicaragua krevde IAPA også en rapport fra regjeringen i Nicaragua vedrørende mordet på journalist Ángel Gahona i april 2018, som fant sted mens han var på jobb. 

 

De to journalistene Miguel Mora og Lucia Piñeda hadde vært fengslet helt siden det ble foretatt en politiaksjon mot tv- stasjonen deres 21. desember året før. På det tidspunktet hadde medieforetaket deres dekket den politiske krisen og protestene i Nicaragua i åtte måneder.

–Regjeringen hadde begynt å komme med trusler for å tvinge oss mot sensur. De hadde stengt tv-stasjonen vår. Politifolk hadde truet både oss og familiene våre på livet, forteller han

På grunn av truslene hadde både Miguel og hans medarbeidere bodd og sovet i kanalens lokaler i tyve dager for å unngå at det skulle skje dem noe. Men under et live-program 21. desember, stormet en gruppe på over ti bevæpnede politifolk bygningen og tok seg opp i andre etasje, forteller Miguel. Han ble lagt i håndjern og pågrepet. Lucia Piñeda oppholdt seg i kontrollrommet hvor hun sendte live fram til signalet forsvant. Situasjonen i hele landet var svært spent de dagene, husker Miguel:

– Det var et kraftig press mot befolkningen. Landet ble mer av en politistat, med sensur, kriminalisering av protester og en stor økning i antall politiske fanger. Alt som kunne sees på som opprør og kritikk av styresmaktene, ble kraftig slått ned på, med slag, skudd -og død. Det var en politisk tilspisning like kraftig som den vi ser i dag, sier Mora.

 

– Hvorfor gikk det ut over deg, Lucia Piñeda og deres tv-kanal 100% Noticias?

– Vi hadde et stort publikum og informerte fortløpende om den politiske situasjonen. Mange ble bevisst på den politiske utviklingen nettopp gjennom vår dekning, forteller Mora.

– Ved å fengsle oss, fikk myndighetene kommunisert at kritiske journalister når som helst kunne bli fengslet eller miste livet. Da de kuppet kanalen, valgte raskt over 70 journalister å forlate landet. Regjeringen trodde at de kunne utrydde oss journalister, utrydde den kritiske journalistikken. Men kollegaene våre begynte bare å sende fra Costa Rica.

 

Trues av regjeringen

Fortsatt er situasjonen for pressen i Nicaragua svært vanskelig. Utstyr blir stjålet og konfiskert, journalister trues på livet, og papiraviser beslaglegges.

– Å arbeide som journalist i Nicaragua er et spørsmål om liv eller død. Du står i fare for å miste livet. Men også folket er i fare. For dersom vi blir tause, vil styresmaktene fortsette å undertrykke. Situasjonen i Nicaragua er svært spent.

Siden februar i år har det i perioder vært forhandlinger mellom ulike representanter for opposisjonen, den såkalte Alianza Civica, og regjeringen. Disse forhandlingene ledet blant annet til løslatelsen av de politiske fangene i juni gjennom en omstridt amnesti-lov. Også den internasjonale støtten har vært svært sentral og overveldende, mener Mora:

– Det internasjonale presset har ført til løslatelsen av størsteparten av de politiske fangene. Vi har opplevd en bølge av solidaritet fra det internasjonale samfunnet, som gjorde at regjeringen til slutt så seg nødt til å løslate oss, mener den nylig løslatte journalisten.   

Miguel Mora har fortsatt tro på en fredelig løsning på konflikten i Nicaragua:

– Men uten forhandlinger og uten fremskyndelse av valget (som er satt til 2021), har vi ingen fremtid. Vi håper at forhandlinger kan føre til at rettighetene våre blir respektert igjen – rettighetene til å protestere, til pressefrihet og politisk organisering, sier han. 

Tiden i fengsel har vært hard for Mora.

– Vi var totalt isolerte. Kun døden er verre enn det. Jeg hadde aldri sittet i fengsel før dette skjedde. Det man opplever, er nesten ikke til å holde ut. Det er ikke noe jeg ønsker for min verste fiende. Og jeg var ikke engang blant dem som ble behandlet verst, husker journalisten.

 

Fra fengsel til politiske drømmer

Nå hviler han ut etter nesten et halvt år i fengsel. Forsøker å venne seg til friheten. Han forteller at han har mottatt trusler om fengsling dersom han gjenopptar journalistikken. Men etter det dramatiske hendelsesforløpet har den anerkjente journalisten fått politiske drømmer:

– Ingen av oss politiske fanger vil gå med på å overlate journalistikken til korrupte politikere. For vi har sett hva som skjer hvis vi ikke deltar aktivt i politikken - død og undertrykkelse. Vi kommer til å gå etter offentlige verv, borgermestre, medlemmer av nasjonalforsamlingen og presidenten. Det ansvaret har vi som journalister, og folket krever det av oss. De krever sine rettigheter tilbake. Vi vil gå etter makten gjennom valg.

 

Blir i Nicaragua til tross for trusler

Ifølge FNs organisasjon for flyktninger, UNHCR, har minst 62.000 nicaraguanere nå forlatt sitt  hjemland. Langt de fleste, 55.000, har reist til nabolandet Costa Rica. Over 70 journalister har tatt samme vei, mange er fra Miguel Moras tv-kanal.

I Costa Rica har en gruppe av dem startet tv-kanalen Nicaragua Actual, som dekker Nicaragua fra nabolandet. Men Miguel Mora har ingen planer om å forlate sitt hjemland:

– Om det er noen som skal reise herfra, så må det bli dem (Ortega-regjeringen, red.anm.). Jeg blir her i landet mitt. Ikke engang da de truet meg på livet, reiste jeg herfra. Det kommer jeg heller ikke til å gjøre nå. Jeg elsker landet mitt, og jeg vil utøve mitt statsborgerskap. Det er de, som må vekk.

– Drømmen min er at det kommer et valg før tiden, og at det valget blir transparent. At folk med stemmeseddelens makt velger en regjering som respekterer menneskerettighetene. Et demokrati basert på menneskerettigheter. Sett fra den vinkelen, har kampen vært verdt det.

Miguel Moras TV-kanal 100% Notícias er fortsatt under myndighetenes kontroll. Han og Lucia Piñeda har blitt pålagt  å avsi en offentlig unnskyldning til presidenten Daniel Ortega for å ha «feilinformert» befolkningen.

Minst 325 mennesker har mistet livet siden uroen i Nicaragua brøt ut i april i fjor, ifølge den Interamerikanske Menneskerettighetskommisjonen.

 

Oversettelse: Mariken Lauvstad

ManuelA EsquivelU

Fjernsynsstasjonen 100 % Noticias ble overtatt med makt av Ortega-regimet.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 22.07.2019 10:21:38 Sist oppdatert: 22.07.2019 10:21:38