Det opplyser Klima- og miljødepartementet i en pressemelding.
– Det har global betydning at Indonesia har begynt å redusere utslippene. Vi må stanse avskoging om vi skal nå målene i Parisavtalen, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).
– Nå begynner vi å se resultatene av at Indonesia har tatt flere viktige grep for å redusere avskoging, og jeg håper dette er begynnelsen på en varig trend, sier Elvestuen, som lørdag avsluttet en ukes reise i Indonesia.
Den første utbetalingen blir etter planen på 200 millioner kroner, og Indonesia blir det dermed største regnskogslandet som får utbetalinger for reduserte utslipp på nasjonalt nivå. Før utbetalingen kan skje, må utslippsreduksjonene bekreftes av en uavhengig tredjepart.
I 2010 lovet Norge å betale Indonesia inntil 1 milliard dollar, drøyt 8 milliarder kroner, dersom landet greier å redusere avskogingen tilstrekkelig.
– Dette er fantastisk gode nyheter for klimaet, for verdens dyre- og plantearter og for de millioner av mennesker som er avhengige av at denne skogen ikke forsvinner, sier leder i organisasjonen Regnskogfondet Øyvind Eggen i en pressemelding.
Regnskogsfondet gir ros til den norske klima- og skogsatsingen.
– Satsingen har satt regnskogsbevaring høyt på den politiske agendaen i Indonesia, ført til bedre skogforvaltning og styrket rettighetene til de som lever av og vokter skogen, sier Eggen i organisasjonen Regnskogfondet. - Dersom den positive utviklingen i Indonesia fortsetter i fase tre kan satsingen gi en enormt høy klimagevinst.
Hva er Norge og Indonesia enige om?
- Fra og med skogåret 2016-17, er resultatene for redusert avskoging og skogforringelse estimert på et nasjonalt nivå.
- Resultatene er målt mot et 10-årig historisk gjennomsnittlig utslippsnivå for perioden 2006-2016. Nivået er beregnet til 237 millioner tonn CO2 årlig fra avskoging og 42 millioner tonn for skogforringelse.
- De neste årene, etterhvert som estimatene blir mer og mer nøyaktige, skal resultatene også inkludere utslippsreduksjoner fra utarming av torvmyrer og torvmyrbranner.
- Indonesia vil sette til side 20% av resultatene for å ta høyde for usikkerhet i beregningene, og ytterligere 15% for å reflektere deres egne ambisjoner for reduserte klimagassutslipp. De gjenstående 65% av oppnådde utslippsreduksjoner kan betales for av Norge eller andre land og investorer.
- Norge vil garantere betaling for en andel av utslippsreduksjonene. Norge vil ikke bruke disse tonnene som bidrag til å oppnå egne klimaforpliktelser. (Kilde: KLD)