En helt vanlig dag på havnen i Dar es Salaam

HISTORIE-STAFETTEN: Tanzanias største by hadde en havn som var beryktet for tre forhold; omfattende svindel, tregt byråkrati og kjappe tyverier. Men enda flere farer truet. Les eks-diplomat Jon Dagfinnson Bechs muntre beretning.

Havnen i Dar es Salaam var beryktet, både for korrupte tolltjenestemenn og klåfingrete havneansatte. Like etter ankomst Dar es Salaam i 1980 for å tiltre som ambassadesekretær, ble det derfor mange turer på kaia for å få flyttegodset raskt ut etter ankomst. 

Ambassadør Niels L. Dahl var heldigvis på plass i byen og ga meg gode råd. Han hadde rykte på seg som særdeles dyktig til å småsnakke med tollere og havnebetjenter for å hindre at for mye av de utsendtes jordiske gods forsvant over på private hender.

 

Truckføreren ga gass

Omsider dukket min sending opp, en kjempediger kasse i kryssfinér.

Jeg fulgte spent med – og så at mannen med gaffeltrucken strevde hardt med å finne plass under kassen, for å løfte den opp. Det ble flere mislykkete forsøk.

Til slutt rygget han tilbake, og hevet løftegaffelen, slik at den var 1 – 1 ½ meter over bakken. Så ga han gass, og kjørte gaffelen rett gjennom kryssfineren og inn i flyttelasset.

Det knaket og klirret, men de bærende konstruksjoner i kassen holdt. Etter noen nervepirrende øyeblikk ble kassen på dette vis manøvrert opp på lasteplanet til en ventende lastebil. Heldigvis var skadene på flyttegodset, som også inneholdt ambassadørens nye forsyninger av drikkevarer, relativt små.

 

En helt vanlig dag...

Verre var det med en annen sjåfør som tilfeldigvis befant seg på havneområdet samtidig. Han hadde omsider klart å få bilen sin gjennom alle byråkratiske formaliteter, forklarte han lykkelig, før han kjørte av sted.

I det samme øyeblikk han var i ferd med å kjøre ut porten fra havna, kom en diger lastebil fra venstre i høy fart. Den dundret inn i personbilen, slik at den ble fullstendig vrak.

En helt vanlig dag på havna i Dar es Salaam.

Historie-stafetten

Mer enn 50 år med norsk bistand rommer en rekke sterke, underholdende, minnerike, triste eller glade historier – ikke minst fra bistandsarbeidet «i felt».

Under vignetten "Historie-stafetten" vil vi samle historier med relevans for bistandshistorien. Ansatte og tidligere ansatte i utenrikstjenesten, internasjonale eller norske organisasjoner kan bidra. Historiene kan med fordel bli fortalt på en personlig måte. Legg gjerne ved bilder. Lengden på innleggene kan variere.

Bistandsaktuelt kan bidra med å skanne inn historiske bilder eller utarbeide tegninger. Bistandsaktuelt kan også bidra med en viss språkvask og redigering av tekstene. 

Lyst til å bidra? Kontakt Gunnar.Zachrisen@norad.no 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 23.08.2019 10:55:44 Sist oppdatert: 23.08.2019 10:55:44