Separatister inntok nylig havnebyen Aden i Jemen, der landets internasjonalt anerkjente regjering sitter. Deres mål er at Sør-Jemen igjen skal bli et uavhengig land, slik det var fra 1967 til 1990. Foto: AP / NTB scanpix

FN frykter at Jemen rakner

FNs spesialutsending til Jemen, Martin Griffiths, frykter at landet rakner, dersom det ikke straks blir forhandlet fram en fredsavtale.

 

Separatister inntok nylig havnebyen Aden, der landets internasjonalt anerkjente regjering har sittet siden Houthi-opprørere tok kontroll over hovedstaden Sana.

Separatistene støttes av De forente arabiske emirater, som også inngår i den saudiledede koalisjonen som støtter regjeringen og gikk til krig mot Houthi-opprørerne i 2015.

 

Blodig krig

Drøyt fire år har gått siden Saudi-Arabia i spissen for en regional koalisjon, med støtte fra USA og Storbritannia, gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen.

Ifølge uavhengige Jemen Data Project er det siden gjennomført over 20.000 flyangrep mot påståtte houthimål i det fattige landet, ogArmed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) anslår at mellom 70.000 og 80.000 mennesker er drept i krigshandlingene.

FN beskriver Jemen som verdens verste humanitære katastrofe. Sykehus, skoler, vannverk, renseanlegg og elektrisitetsforsyning er bombet i grus, over 3 millioner mennesker er drevet på flukt og to tredeler av Jemens innbyggere – rundt 20 millioner mennesker – er ifølge FN avhengige av humanitærhjelp utenfra.

 

Krever uavhengighet

De siste kamphandlingene i sør har avdekket en dyp splittelse mellom Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. Emiratene beskylder regjeringen for å ha bånd til Det muslimske brorskapet, mens Saudi-Arabia anklager separatistene for å splitte alliansen mot houthiene.

Separatistenes mål er at Sør-Jemen igjen skal bli et uavhengig land, slik det var fra 1967 til 1990. Sør-Jemen, som kalte seg selv Den demokratiske folkerepublikken Jemen, var alt annet enn demokratisk, men en ettpartistat med nære bånd til daværende Sovjetunionen.

Griffiths fordømmer separatistenes overtakelse av Aden og frykter følgene.

– Vi må ikke undervurdere hvilken risiko disse hendelsene utgjør for landets framtid, sier han.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 21.08.2019 13:09:52 Sist oppdatert: 21.08.2019 13:09:52