En av fiskeoppdretterne i det sørlige Afrika, Fatima Kaitano (35) har fiskedammen i hagen hjemme i hovedstaden Harare. Foto: Jeffrey Moyo

Startet fiskeoppdrett i svømmebassenget

For ti år siden tok Megan Chauke eksamen i bedriftsøkonomi ved universitetet i Harare. Men hun fikk seg ikke jobb. Derfor satset hun i stedet på fiskeoppdrett – midt i Zimbabwes hovedstad.

Tamanda Musongole, en 44 år gammel alenemor i byen Chilumba nord i Malawi, har også sikret seg en bedre framtid med fiskeoppdrett.

Fiskeoppdrett blitt en kilde til økt velstand for mange mennesker i det sørlige Afrika.

– Jeg begynte med fiskeoppdrett for fem år siden. Nå er jeg etablert i bransjen. Med inntektene fra fiskeoppdrett har jeg kjøpt mitt eget hjem, sier 35 år gamle Megan Chauke til Bistandsaktuelt.

 

Fra hushjelp til oppdretter

Over telefon fra hjembyen Chilumba forteller Musongole entusiastisk om hvordan hun først begynte med fiskeoppdrett.

– Jeg ble ansatt som hushjelp for ti år siden. Da arbeidsgiveren min vendte tilbake til hjemlandet, overlot han huset til meg. Der var det også et stort svømmebasseng. Det var litt fisk i bassenget også før arbeidsgiveren min og hans familie reiste. Jeg bestemte meg for å prøve å fôre fisken, og så at de formerte seg raskt. Det var da jeg skjønte at dette kunne jeg tjene penger på, og det har brakt meg dit jeg er nå, sier Musongole til Bistandsaktuelt.

Takket være inntektene fra fiskeoppdrett har hun kunnet sende sine to sønner til universitetet, og deres lillesøster på en videregående kostskole, legger hun stolt til. Inntektene tilsvarer rundt 7000 dollar i måneden, en sum en formelt ansatt person i hennes hjemland bare kan drømme om, forteller hun.

Megan Chaukes historie høres også ut som et eventyr. Men den jevne strømmen av kunder som kommer til hennes hjem i forstaden Belvedere i Harare viser at eventyret er blitt virkelighet. Flere ganger i løpet av vår samtale må Chauke unnskylde seg, fordi hun må ta telefoner fra kunder som vil bestille fisk.

– Det er penger i fiskeoppdrett. De fleste av kundene mine er butikkeiere som kommer hit for å kjøpe fisk til videresalg, mens andre er private som vil lage seg et fiskemåltid hjemme, sier Chauke til Bistandsaktuelt.

På en god dag kan hun tjene rundt 300 dollar. Hun har aldri angret på at hun satset på fiskeoppdrett, og har ingen planer om å gjenoppta jakten på en fast stilling.

Fiskoppdrett 2.jpg

Utbredt næring

Bare i Zimbabwe er det rundt 11 000 etablerte småskala fiskeoppdrettere, ifølge departementet for små- og mellomstore bedrifter.

Ifølge FAO, FNs organisasjon for ernæring og landbruk, er fiskeoppdrett en relativt utviklet sektor i Zimbabwe. Landet er en av de ti største produsentene av oppdrettsfisk i Afrika sør for Sahara. Landets totale produksjon ble i 2014 anslått til 10 600 tonn. Mye av det er niltilapia, oppdrettet i flytende merder i Karibasjøen i regi av selskapet Lake Harvest, som deleies av Norfund. Selskapet opererer også i Uganda og Zambia, og er ett av de ledende akvakulturselskapene i Afrika. FAO anslår at 4000 mennesker er sysselsatt i akvakultur, mot nesten 44 000 i innlands-fiskeriene.

I Malawi er det nå mer enn 4050 fiskeoppdrettere, som eier 9500 fiskedammer og produserer rundt 800 tonn fisk i året, ifølge fiskeridepartementet i landet. Om lag 30 000 malawiere arbeider i oppdrettsrelaterte virksomheter, som graving og drift av fiskedammer og høsting av fisk, ifølge FAO. Ferskvann dekker 20 prosent av Malawis totale areal. Fiskeriene dekker om lag 70 prosent av proteininntaket til landets 13,6 millioner innbyggere. De fleste av dem har ikke råd til kjøtt.

I nabolandet Mosambik er 95 000 mennesker direkte sysselsatt i fiskerier og akvakultur, mens rundt 5500 driver fiskeoppdrett på deltid, ifølge tall fra FAO.

I Zimbabwe har praksisen med fiskeoppdrett spredt seg til hele landet, sier distriktsagronom Hector Matavire i Mberengwa i Midlands-provinen.

– Jeg har sett at fiskeoppdrett er blitt populært, både i de fjerneste landsbyer og i store byer. Folk sliter med økonomien, og fiskeoppdrett er blitt en måte å spe på inntektene, sier Matavire til Bistandsaktuelt.

 

Zambia og Namibia satser

I Zambia er tallet på småskala fiskeoppdrettere vokst fra 200 til 1400 det siste tiåret bare i Copperbelt-provinsen i nord, ifølge offisielle tall. Zambia fikk i 2017 et lån fra Den afrikanske utviklingsbanken (AfDB) for ytterligere å styrke fiskeproduksjonen. Private investeringer i fiskeoppdrett vil stimulere lokal produksjon og gi Zambia en posisjon som en større fiskeeksportør, sa landets fiskeriminister Michael Katambo på en fiskerikonferanse i SADC, Det sørlige Afrikas utviklingsfellesskap, i Lusaka i 2017. Hans departement lanserte året etter the Zambia Aquaculture Enterprise Development Project (ZAEDP), for å fremme økonomisk diversifisering, matvaresikkerhet og generering av bærekraftige arbeidsplasser.

Namibia vil heller ikke bli utkonkurrert når det gjelder fiskeoppdrett, og hevder selv at 15 000 mennesker er sysselsatt i denne industrien. Namibia eksporterte i 2013 fisk og fiskeprodukter for nesten 800 millioner dollar. Gründere innen fiskeoppdrett, som den velkjente namibiske forretningsmannen Tobias Kuutumbeni, har de siste årene gjort betydelige framskritt innen fiskeoppdrett.

Kuutumbeni har bygd en rekke jorddammer der han oppdretter fisk. Forretningen har blomstret, både for han og de flere hundre andre som har satset på fiskeoppdrett.

– Fisken fortsetter å reprodusere raskt når du gir dem vitenskapelig utprøvd fôr og vitaminer, sier Kuutumbeni.

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 03.05.2019 08:19:36 Sist oppdatert: 03.05.2019 08:19:36