Nyheten kom i form av en budsjettlekkasje da KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad talte til partiets landsstyre fredag, melder NTB.
– Vi skal lage et eget bistandsprogram for å bekjempe vår tids slaveri. Vi setter av 150 millioner kroner neste år, sa Ropstad.
Regjeringen ønsker å bidar til at enda flere mennesker kommer ut av slaveri. Med det nye bistandsprogrammet ønsker man å forebygge at sårbare mennesker havner i klørne på kyniske bakmenn.
Granavolden-løfte
Slaverisatsingen var et av løftene om bistand som var nedfelt i regjeringserklæringen fra Granavolden.
Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein lettet litt på sløret om slaverisatsingen under et debattmøte om moderne slaveri under Arendalsuka i august. Han fortalte da at regjeringen legger opp til en tilskuddsordning der norske organisasjoner vil kunne søke om støtte.
– Kirkens Nødhjelp er glad for at regjeringen prioriterer arbeidet mot vår tids slaveri, og dagens tall fra Ropstad viser at de mener alvor. Vi håper at med denne satsningen vil flere mennesker som er fanget i slaveri, få hjelp til å skape seg et nytt liv uten slaveri, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp i en pressemelding.
40 millioner er "slaver"
Til tross for at slaveri i dag er forbudt i de fleste land, lever 40 millioner mennesker som slaver, anslår International Labour Organization og Global Slavery Index.
Definisjonen på moderne slaveri er komplisert, men kan omfatte ulike typer arbeid der arbeidstakeren har få eller ingen rettigheter. Blant disse er for eksempel sexarbeid og en del typer gruve- og plantasjearbeid. Hushjelper kan også være omfattet av definisjonen.
– Kampen mot slaveri må bekjempes lokalt, i land som Kongo og Myanmar, samtidig som vi tar ansvar her hjemme for å ikke kjøpe produkter som er produsert av slaver. Vi mener at regjeringen bør oppdatere norsk lovverk for å fjerne forekomst av slaveri i produkter som selges i norske butikker, sier Høybråten som nylig hadde et innlegg om samme tema i Bistandsaktuelts UTSYN-spalte.
KN-sjefen mener en forutsetning for å bekjempe moderne slaveri er å bekjempe fattigdom. Mennesker som ikke klarer å dekke grunnleggende behov for mat, vann, helsetjenester eller utdanning for sine barn, er sårbare og kan bli presset inn i tvangsarbeid eller sexslaveri.
Statsbudsjettet legges fram 7. oktober.
Les mer: