Den 23 år gamle trebarnsmoren bor i Epworth, et slumområde med over 120 000 innbyggere øst for Zimbabwes hovedstad Harare. Området mangler innlagt vann, og innbyggerne i det solsvidde slumområdet har de siste årene opplevd stadig mer alvorlig vannmangel.
– Vi lider uten vann. Vi har i årevis vært nødt til å hente vann fra brønner. Men nå er brønnene også i ferd med å gå tomme, på grunn av tørken, sier Masara til Bistandsaktuelt.
– Mange av brønnene som ligger nærmere hjemmet er allerede tørket ut, forteller Masara.
Matmangel
Tørken rammer også matproduksjonen. Over 3,5 millioner mennesker i Zimbabwe lider under matmangel, fordi alvorlig tørke har desimert avlinger og ført til høyere matvarepriser, ifølge FNs matvareprogram, WFP. Tallet vil øke til 5,5 millioner innen januar. Landet har behov for 331 millioner dollar i nødhjelp fram til april neste år.
Zimbabwes to største byer, Harare and Bulawayo, innførte vannrasjonering i april. Innbyggerne fikk bare tilgang til vann fra springen én dag i uka. Hovedstaden Harare har i tillegg stridd med dårlig vannkvalitet på grunn av kritisk mangel på kjemikalier for vannrensing, som koster i overkant av 3 millioner dollar i måneden, opplyser lokale myndigheter. De mangler rett og slett penger.
– Vi trenger å bruke mer kjemikalier, men vi har ikke hatt mulighet til å anskaffe nok sikre kjemikalier, på grunn av den vanskelige økonomien. Så nå pumper vi ofte vann til forskjellige områder i Harare bare én gang i uka, sier Mabhena Moyo, fungerende vanndirektør i Harare, til Bistandsaktuelt.
Helsefare
Helseeksperter i Zimbabwe frykter at vannkrisen vil føre til utbrudd av dødelige sykdommer, etter hvert som de få tilgjengelige sjøene og magasinene om forsyner byene med vann, tørker ut.
– Vi vil snart se en ny, dødelig koleraepidemi, fordi det finnes nesten ikke rent vann lenger, sier en tjenestemann i Zimbabwes helsedepartement . Han vil være anonym, fordi han ikke har fullmakt til å uttale seg til media.
Befolkningsveksten i byene, midt i en situasjon med kritisk vannmangel, øker faren for spredning av alvorlige, smittsomme sykdommer, mener helsedepartementet.
– Vannmangel betyr større risiko for at våre innbyggere rammes av smittsomme sykdommer. Kolera vil trolig gjenoppstå, sier smitteverndirektør Portia Manangazira til Bistandsaktuelt.
Over halvparten av Harares 4,5 millioner innbyggere har vann i springen bare én gang i uka, ifølge byens ordfører. Resten av uka må de stille seg i kø ved kommunale brønner og borehull.
Klimasårbar
Andre land i det sørlige Afrika, som Malawi, er også hardt rammet av tørke. Malawi er et av de mest klima-sårbare landene i verden, rangert som nummer 105 av 113 land, ifølge Global Food Security Index fra 2016.
Jordbruk er landets viktigste næring. Jordbruket sysselsetter de fleste av landets innbyggere på landsbygda, og står for om lag en tredel av Malawis bruttonasjonalprodukt. Med lite nedbør i forrige sesong står landet nå overfor en dobbelt tragedie: tørke og matmangel, mener utviklingseksperter.
– Det er dobbelt opp med trøbbel for Malawi, for uten vann blir det heller ikke nok mat til å fø befolkningen, sier Livious Banda i et telefonintervju. Han er uavhengig utviklingsekspert i Malawis kommersielle hovedstad Blantyre.
I fjor ble Malawis viktige maisavling truet av en tørkeperiode, som ble forverret av et sykdomsangrep på avlingene. Landets president, Peter Mutharika, oppfordret nasjonen til å be for regn i håp om å bremse tørken.
Men giverland og organisasjoner måtte likevel trå til for å lette Malawis krise. FAO, FNs organisasjon for ernæring og landbruk, utviklet et prosjekt finansiert av Belgia for å hjelpe 22 000 mennesker i åtte av de tolv distriktene i landet som kontinuerlig rammes av vær- og klimasjokk. FAO-prosjektet tok sikte på å redusere avlingstap og dødelighet for husdyr hos utsatte bønder, samt øke sårbare menneskers tilgang til vannressurser.
I Zambia er vannkrisen etter akutt tørke blitt ytterligere forverret, etter at tørke og plantesykdommer har redusert maisavlingene til de laveste på et tiår, opplyste Zambias landbruksminister Michael Katambo i mai i år.
Jonathan Farr, senioranalytiker i organisasjonen WaterAid i Mosambik, har sagt at klimaendringer «fortærer verdens vann».
Tilbake til Zimbabwe. Tørken har ikke bare dramatisk svekket tilgangen på det livgivende vannet for mennesker som Masara og mange andre. Den har også ført til at regjeringen de siste tre månedene har intensivert strømrasjoneringen, på grunn av stadig lavere vannivå i Kariba-dammen, den største elektrisitetskilden for både Zimbabwe og Zambia. Strømmen kuttes mange timer om dagen.