Kommer den afghanske opprørsbevegelsen Taliban snart til Oslo? Ifølge afghanske Tolo News bekreftet Norge i går at man vil være vertskap for fredsforhandlinger mellom Taliban og den afghanske regjeringen. Skulle bitene falle på plass, kan forhandlingene starte raskt. Bildet er fra et møte i Moskva tidligere i år. Nummer tre fra venstre er Talibans politiske leder, mulla Abdul Ghani Barader. Foto: AP/NTB scanpix. 

Afghanske medier: Norge stiller som vertskap for afghanske fredsforhandlinger

Norge er klare til å være vertskap for fredsforhandlinger mellom Taliban og afghanske myndigheter, sa Norges spesialutsending ifølge afghanske medier i går. En fredsavtale mellom Taliban og USA kan være like rundt hjørnet. Skulle alt falle på plass kan interne afghanske forhandlingene komme i gang i Oslo om kort tid.

Norges spesialutsending for Afghanistan, Per Albert Ilsaas, møtte i går Afghanistans «statsminister» Abdullah Abdullah. Spesialutsendingen forsikret under møtet at Norge er klare til være vertskap for fredsforhandlinger mellom Taliban og myndigheten, ifølge afghanske Tolo News.  Det afghanske nyhetsbyrået er kjent for å ha svært gode kontakter i det afghanske regjeringsapparatet. 

– Vi diskuterte den afghanske fredsprosessen og det afghanske presidentvalget. Jeg takket for Norge vilje til å være vert for de afghanske fredsforhandlingene med støtte fra Tyskland og USA, sa Abdullah etter møtet. 

Abdullah og Ilsaas diskuterte den siste utviklingen i påvente at Norge skal være vert for forhandlingene, ifølge den afghanske nyhetstjenesten.

«Samtalene er forventet å finne sted etter at USA signerer en fredsavtale med Taliban i Doha – trolig i løpet av få dager», skriver Tolo News.

 

Avtale med USA nært forestående?

– Norge har gjennom en årrekke tatt til orde for en bred politisk løsning på konflikten i Afghanistan og har arbeidet for økt dialog mellom konfliktaktørene. På generelt grunnlag har Norge sagt at vi kan stille oss tilgjengelige til å bistå dersom partene ønsker det, sier Astrid Sehl, pressetalsperson i Utenriksdepartmentet.

Utover det har UD ingen kommentarer til nyhetsmeldingene fra Tolo News. 

Om det blir møter i Norge avhenger av at USA og Taliban, som i nesten ett år har forhandlet i Doha, blir enige om en avtale. Mye tyder nå på at en slik avtale mellom Taliban og USA er rett rundt hjørnet, ifølge Tolo News. 

– Vi har veldig gode diskusjoner med Taliban. Vi har veldig gode diskusjoner med den afghanske regjeringen, sa USAs president Donald Trump til reportere i New Jersey på søndag.

– De fleste observatører tror at en avtale mellom USA og Taliban allerede er mer eller mindre på plass. Hovedinnholdet er at USAs militære styrker gradvis skal ut og at Taliban skal bidra til at ekstremistgrupper som Al Qaida og IS ikke får fotfeste i Afghanistan, sier Arne Strand. Han er forskningssjef på Chr Michelsens institutt i Bergen og en av de forskerne i Norge som kjenner Afghanistan best.

 

– Norsk forhandlingsekspertise

Skulle det bli forhandlinger i Oslo, mener han at Norge kan bidra på flere måter.

– Norge har to fordeler som tilrettelegger for forhandlinger. Den ene er forhandlingsekspertise som er demonstrert gjennom andre fredsprosesser, inkludert en vilje til å stå løpet ut. Den andre er at Norge over mange år har hatt kontakter på ulike nivåer med de forskjellige partene i den afghanske konflikten, noe som har ført til en viss institusjonell og personlig tillit, sier Strand. 

Det har vært krig i Afghanistan i over 40 år og krigen mellom USA og Taliban har pågått siden 2001. Strand mener veien fram mot en fredsavtale på afghansk side vil bli lang og advarer mot å tro på raske løsninger. Han viser til at Taliban til nå ikke har villet forhandle med den afghanske regjeringen, fordi de mener regjeringen er USAs «nikkedukker». 

 

– Stort steg i riktig retning

– Skulle Taliban og den afghanske regjeringen sette seg rundt forhandlingsbordet i Oslo, vil det utvilsomt være et stort gjennombrudd, sier han.

Bare det at de aksepterer å sitte ved samme bord vil være et langt steg fremover, mener CMI-forskeren. Da kan de ikke lenger avfeie den andre parten ut fra hva de tror om dem, de må faktisk på hva den andre parten foreslår som løsninger. 

– Eventuelle forhandlinger må starte med å etablere et rammeverk og en felles plattform for forhandlinger, inkludert hvilke saker som må prioriteres og hvordan prosessen skal foregå. Det må være en balanse mellom interne diskusjoner og å sikre informasjon til grupper som kan føle seg marginalisert. Det vil ta tid. Men dersom eventuelle forhandlinger raskt kan gi noen konkrete resultater, som for eksempel en våpenhvile, vil det øke tilliten til prosessen i den afghanske befolkningen, understreker Strand. 

 

– Langt fram

Han understreker at det er mange aktører som alle må føle at de får sitt i en eventuell avtale. I tilegg til at kvinners rettigheter og deltagelse må sikres.

– Deler av Taliban og tidligere krigsherrer knyttet til regjeringen kan skape store problemer hvis de mener at de kommer dårlig ut av en avtale. Vi ser også at de etniske og religiøse spenningene er blitt større, det kan bli enda tydeligere hvis tilliten mellom partene blir ytterligere tynnslitt

IS har tatt på seg skylden for den blodige terroraksjonen mot et bryllup i Kabul i helga. Vi de kunne ødelegge en fredsprosess?

– IS vil nok uansett forsøke å markere seg og spre frykt for å forsøke å ødelegge. Det er også en fare for at misfornøyde folk fra Taliban vil slutte seg til IS og dermed styrke dem. Men hvis regjeringen, USA og Taliban blir enige, blir det langt vanskeligere for IS og andre militante grupper i Afghanistan. Vi ser også at de etniske og religiøse spenningene er blitt større, det kan bli enda tydeligere hvis tilliten mellom partene blir ytterligere tynnslitt.

 

– Ekte fredsvilje

Samtidig som Strand påpeker mange store utfordringer og at det fortsatt er veldig uklart hvordan Taliban ser for seg en fremtidig afghansk stat, mener han også at det er en rekke positive trekk ved utviklingen den siste tiden, trekk som tyder på at forhandlinger mellom regjering og Taliban kan komme i gang. 

– Etter min mening finnes det nå en reell fredsvilje hos Taliban, hvis ikke ville de ikke brukt så mye tid og ressurser på å forhandle med USA. Jeg ser også at relativt moderate folk hos Taliban har deltatt i forhandlingene, det er positivt. Det er også positivt at Taliban i Qatar har møtt representanter for deler av sivilsamfunnet i Afghanistan, sier Strand.

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 21.08.2019 15:35:06 Sist oppdatert: 21.08.2019 15:35:06