Raila Odingna vil innsette seg selv som president - etter å ha boikottet omvalget i fjor høst.

Tåregass under alternativ presidentseremoni

Kenyansk politi har avfyrt tåregass mot tusenvis av opposisjonstilhengere som er samlet i Nairobi for å bivåne en symbolsk innsettelse av Raila Odinga. 

Tirsdagens alternative innsettelsesseremoni skulle etter planen holdes tre måneder etter presidentvalget som Odinga hevder ble stjålet fra ham.

Flere tusen mennesker, alle opposisjonstilhengere, strømmet tirsdag formiddag til Uhuru-parken i sentrum av Nairobi for å overvære begivenheten. Men før seremonien startet, ble det meldt at politiet avfyrte tåregass mot de frammøtte.

 

TV-sendinger i svart

På forhånd har president Uhuru Kenyatta kalt inn flere redaktører på teppet og advart dem mot å sende direkte fra begivenheten. Enkelte trosset forbudet, noe som tirsdag formiddag førte til at tre TV-kanaler gikk i svart.

– De er redde, de vil ikke at verden skal se hva som skjer, hva folk ønsker, sier en mann som har møtt fram for å se seremonien med en stein i hånda.

Landets riksadvokat har advart Odinga mot å holde innsettelsesseremonien og sagt at det kan bli regnet som høyforræderi. Men hvis Odinga blir pågrepet, vil konflikten etter alt å dømme bli enda mer tilspisset.

USA har også advart opposisjonslederen mot den symbolske edsavleggelsen, som blir holdt idet Kenya forsøker å legge måneder med blodig uro bak seg. Flere titall demonstranter som støtter Odinga, er siden i høst blitt drept i sammenstøt med politiet.

 

Krevde reformer

Odinga (72), som har forsøkt å bli Kenyas president i en årrekke, har nektet å godta gjenvalget av Kenyatta.

Det første valget ble holdt 8. august, men Kenyattas seier ble da opphevet av høyesterett, noe som ble ansett som en historisk avgjørelse. Et nytt valg ble holdt 26. oktober, men det ble boikottet av Odinga fordi han mente at løftet om valgreformer ikke var oppfylt.

Kenyatta vant dermed valget med 98 prosent av stemmene, mens Odingas tilhengere lot være å stemme.

Odinga og Kenyatta tilhører to ulike etniske grupper, og det har lenge vært frykt for at konflikten ville utarte i en konflikt langt etniske skillelinjer.

Les tidligere sak:

Voldsfrykt – opposisjonsleder vil innsette seg selv som president

Faren for vold mellom støttespillerne til Kenyas nyvalgte president Uhuru Kenyatta og opposisjonsleder Raila Odingas skaper frykt. Opposisjonslederen har lovet at han vil innsette seg selv som president  tirsdag 30. januar

Av Brian Ngugi / Nairobi

Raila Odingna mener selv at han ble frarøvet valgseieren i fjor høst.

Kenyas statsadvokat Githu Muigai hevder at Odingas planlagte innsettelse vil være ulovlig siden Kenya allerede har en president. Han har uttalt at den planlagte seremonien vil være forræderi, og antydet at det kan bety dødsstraff.

Odinga, som har kritisert prosessen som førte til at Kenyatta ble valgt som president 26. oktober 2017, har lovet å gjennomføre sin egen innsettelsesseremoni.

President Kenyatta ble innsatt som president i Nairobi 28. november etter at han vant omkampen i presidentvalget.

Kenyatta ble erklært som vinner etter landets omdiskuterte presidentgjenvalg 30. oktober. Han fikk 7,48 millioner stemmer (98,27 prosent av stemmene) etter at opposisjonen boikottet valget 26. oktober.

 

Godtok ikke resultatet

 

Odinga trakk seg som presidentkandidat før omvalget og kalte valget en farse. Han hevder at ingenting ble gjort for å sette fokus på ulovlighetene og uregelmessighetene som førte til at det opprinnelige valget ble annullert.

Odinga fastholder at han ikke godkjente innsettelsen av president Kenyatta 28. november. Oppimot et dusin lokalstyrer, der opposisjonen har flertall, har også besluttet at de ikke godkjenner president Kenyatta som lovlig valgt president, og ønsker både en konstitusjonell endring og en valgendring.  

Men Kenyattas regjering hevder at lokalstyrenes beslutning om å danne «folkets forsamlinger» er ulovlig.

Politiet har uttalt at de vil sperre av Uhuru-parken i Nairobi, der den planlagte innsettelsen av Odinga etter planen skal foregå.

 

Redd for sammenstøt

 

– De som har tenkt å dra til Uhuru-parken for skape kaos, bør la være, advarte Nairobis politisjef Japheth Koome 28. januar.

Dette har skapt grunnlaget for en mulig konfrontasjon mellom sikkerhetstjenestene og opposisjonens støttespillere, noe som øker mulighetene for vold. Kenya ble rammet av vold etter valget i 2007–08, som medførte at mer enn 1100 mennesker døde. Dette var de verste voldshandlingene i Kenya, Øst-Afrikas største økonomi, siden uavhengigheten i 1963.

– Jeg er veldig bekymret. Når volden bryter ut, er det kvinner og barn som vil lide, sier Teresa Omondi-Adeitan, direktør i The Federation of Women Lawyers Kenya, om de økende spenningene før den planlagte hendelsen 30. januar. 

– Jeg mener fortsatt at dette landet bør satse på dialog, sier Adeitan.

Hennes oppfordring ble fulgt opp av andre eksperter.

– Dette landet er ikke på vei mot stabilitet… Jeg vet ikke når vi kan sette oss ned og snakke om dette, sier Alex Awiti, direktør i forskningsorganisasjonen East African Institute.

 

Kritikk av USA

USAs ambassade har oppfordret opposisjonslederne om å forholde seg til Kenyas lover for å oppnå reformene de ønsker og unngå aksjoner som den planlagte innsettelsesseremonien.

Men opposisjonslederen er ubøyelig. Odinga har anklaget blant andre USA for å gå utenfor sitt mandat ved å komme med sine anklager mot ham.

– Ikke kom her og rop etter oss og si at vi kommer til å krenke grunnloven. Hvilken grunnlov? uttalte han.

 

Avviser dialog

Til tross for kravene om dialog fra det sivile samfunn, kirken og utenlandske representanter har president Kenyatta avvist all dialog med opposisjonsledere.

– Den politiske kampanjen er ferdig. Vi vil styre landet forover, selv om enkelte mener at kampanjen ikke er over, uttalte han nylig.

– De som ber om dialog, må vente til 2022. Min prioritet er å levere tjenester til kenyanere, la han til med referanse til neste presidentvalg i 2022.

Visepresident William Ruto har også sagt at regjeringen ikke vil gå i dialog med opposisjonen fordi regjeringen allerede er dannet.

– Den politiske kampanjen er avsluttet. Agendaen vår er å skape utvikling for kenyanere, har Ruto uttalt.

Mens lederne kommer med heftige uttalelser og harde standpunkter, frykter vanlige kenyanere at det verste skal skje 30. januar.

– Vi ber om at det ikke skal bli kaos og vold i landet vårt igjen, sier Victoria Mutio, som studerer ved Kenyatta universitet.

– Vi vil ha fred. 

Publisert: 29.01.2018 14:47:15 Sist oppdatert: 30.01.2018 12:57:41