Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Demonstranter krever president Daniel Ortegas avgang og løslatelse av politiske fanger i Nicaragua, mens presidenten hevder opptøyene er en sammensvergelse og et kuppforsøk mot ham. Noen av demonstrantene har laget seg hjemmelagde våpen.  Foto: Alfredo Zuniga / AP / NTB scanpix

 

Nicaragua: Fikk dødstrusler, valgte å stenge

Det nicaraguanske forbundet for menneskerettigheter (ANPDH) stenger sitt kontor i Managua etter dødstrusler mot ansatte.

(NTB har korrigert saken, etter en melding med feil opplysninger sendt ut i går. Navnet på organisasjonen er ANPDH, ikke CENIDH. Red.anm.)

ANPDH har vært en viktig kilde til informasjon om protestene mot landets president Daniel Ortega. De skal ha kostet nærmere 450 mennesker livet de siste månedene.

Søndag meldte forbundet at de stenger kontorene i Managua etter en rekke dødstrusler og av frykt for at ansatte skal bli straffeforfulgt av myndighetene.

Forbundets kontorer skal lenge ha blitt overvåket, og generalsekretær Alvaro Leiva har ifølge ubekreftede meldinger flyktet fra landet.

 

Drept og forsvunnet

448 personer er ifølge ANPDH drept i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av president Daniel Ortega og hans regime siden april.

Dette er flere enn de 317 som Inter-American Commission on Human Rights (IACHR) oppgir, og langt flere enn de 195 som ifølge regimet er drept i urolighetene i landet.

ANPDH anslår også at rundt 600 personer har forsvunnet siden demonstrasjonene mot regimet begynte.

 

USA-støttet

ANPDH ble dannet i USA i 1986 og ble finansiert av Kongressen i Washington som et ledd i USAs støtte til Contras-opprørerne, som da kriget mot sandinistene i Nicaragua.

Forbundet ledes av den katolske biskopen i Esteli, Juan Abelardo Mata Guevara, mens Leiva er generalsekretær.

President Daniel Ortega anklaget i forrige måned USA, den katolske kirken og satanister for voldsbølgen i landet.

 

Bekymret

Norsk Folkehjelp har de siste 20 årene støttet Det nicaraguanske senteret for menneskerettigheter (CENIDH), som ble grunnlagt av den tidligere sandinistpolitikeren Vilma Nunez kort tid etter at Sandinistpartiet mistet regjeringsmakten i 1990. NTB meldte i går at det var denne organisasjonen som stengte, noe som viste seg å ikke være riktig.

– Vi er bekymret for utviklingen i landet, men av hensyn til sikkerheten til våre partnere ønsker vi ikke å kommentere denne saken nærmere, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær Henriette Westhrin til NTB.

 

Misnøye

Misnøyen med Ortega og hans kone, visepresident Rosario Murillo, har lenge ulmet i Nicaragua. Den toppet seg da Ortega i april varslet en pensjonsreform som ville innebære 5 prosent kutt i pensjoner og høyere skatt på inntekt.

Ortega trakk senere reformene, men protestene har fortsatt, og presidentparet anklages for å være autoritære.

President Ortega avviser alt ansvar for situasjonen som har oppstått, og hevder at opptøyene er et kuppforsøk iscenesatt av blant andre USA og medlemmer av kirken.

Ortega avviste tidligere i sommer opposisjonens krav om å framskynde presidentvalget i 2021 til mars neste år.

Om utviklingen i Nicaragua

  •  President Daniel Ortega varslet i april 2018 en pensjonsreform som ville innebære 5 prosent kutt i pensjoner og høyere skatt på inntekt.
  • 18. april ble det holdt demonstrasjoner mot reformen i hovedstaden Managua og seks andre byer.
  • Landets sikkerhetsstyrker slo hardt ned på demonstrantene, og det samme gjorde ungdommer fra Ortegas parti, Sandinistpartiet. Minst 26 mennesker ble drept.
  • Dagen etter holdt Ortegas kone, visepresident Rosario Murillo, en tale der hun gjorde narr av demonstrantene og anklaget dem for å ville ødelegge landet.
  • Ortega trakk pensjonsreformen 22. april, men protestene har fortsatt.
  • Ifølge menneskerettighetsgrupper er nærmere 450 mennesker drept, over 2.800 såret, tusenvis fengslet og et ukjent antall forsvunnet.
  • Den katolske kirken forsøkte i slutten av mai å mekle mellom regjeringen og opposisjonen, men samtalene brøt sammen.
  • Senere forsøk på å få til en forsoningsavtale, har heller ikke lykkes. (NTB)

Publisert: 06.08.2018 06:56:09 Sist oppdatert: 07.08.2018 10:27:07