– Dette er et av de første positive stegene mot et fredelig og blomstrende Somalia. Det betyr helt nye muligheter, sa Somalias statsminister Hassan Ali Khaire da han snakket til en liten forsamling i Norfunds lokaler i går. Her sammen med Norfund-direktør Kjell Roland og utviklingsminister Nikolai Astrup (H). Foto: Espen Røst

– Dette er rett tidspunkt å investere i Somalia. Om fem år kan det være for sent

Et nytt norsk-initiert fond skal bidra til arbeidsplasser og utvikling i et av verdens mest sårbare land. Somalias «norske» statsminister Hassan Ali Khaire mener million-fondet det statlige investeringsselskapet Norfund nå etablerer er første steg på veien mot «et nytt Somalia».

I går ble det første fondet for små og mellomstore bedrifter i Somalia presentert i Norfunds lokaler i Oslo. Ifølge det statlige selskapet vil The Nordic Horn of Africa Opportunities Fund kunne bidra positivt til utvikling ved at flere entreprenører skal kunne starte business som skaper arbeidsplasser og bidrar til økonomisk vekst. Og det er liten tvil om at fondet er viktig for Somalias myndigheter, i hvert fall om vi skal tro landets statsminister Hassan Ali Khaires betraktninger.

Dette er tidspunktet (i historien) å investere i Somalia, sa statsministeren til de fremmøtte i Norfunds lokaler og pekte på at fondet er ett eksempel på at det er mulig å investere og motivere nye investorer til å gjøre det samme i Somalia nå.

 

Et nytt Somalia

Den somaliske statsministeren kom til Norge på 80-tallet, er vokst opp i Vestre Slidre i Valdres og da han ble statsminister i hjemlandet for litt over ett år siden var han fortsatt norsk statsborger. Khaire mener fondet Norfund nå etablerer – i samarbeid med non-profitt-initiativet Shuraako og den danske utviklingsinstitusjonen IFU – er første steg på veien mot «et nytt Somalia».

– Tusen takk for at dere gir oss denne muligheten. The Nordic Horn of Africa Opportunities Fund er et av de første positive stegene mot et fredelig og blomstrende Somalia. Det betyr helt nye muligheter, sa Khaire og påpekte at somaliere er et forretningsorientert folk, som vil omfavne mulighetene et slikt investeringsfond vil kunne gi.

Norfund er initiativtaker og hovedinvestor i fondet som i første omgang har som målsetting å skaffe til veie 10 millioner dollar. Det statlige investeringsfondet har selv lovet en investering på fem millioner dollar, hvorav tre millioner en tilleggsbevilgning fra Utenriksdepartementet. Andre investorer er den danske utviklings-institusjonen IFU og the Arsenault Family Foundation. Disse har lovet å bidra med to millioner dollar hver. Den norske organisasjonen Utviklingsfondet – som primært jobber med bærekraftig landbruk – har bidratt med bakgrunnskunnskap og tilrettelegging i oppstartsfasen.

– Denne satsingen viser at vi allerede har oppnådd mye – og at vi kan oppnå enda mer i fortsettelsen. Dette initiativet er en grunnmur for et nytt Somalia, sa Khaire.

 

Mot alle odds

Statsministeren omtalte landets næringsliv som selve ryggraden i et land herjet av krig og konflikt helt siden diktator Siad Barres fall i 1991.

– Næringslivet i Somalia har bidratt vesentlig til at vi er der vi er i dag. Mens alle tenkte at Somalia var et land uten muligheter har somaliske forretningsfolk – mot alle odds – bidratt til utvikling gjennom krevende tider. Jeg er beæret over at disse nå gis enda flere muligheter gjennom dette fondet, sa Khaire og fremhevet at «tillit» er må være et nøkkelord for å lykkes i forretningslivet.

Den tidligere mellom-lederen i Flyktninghjelpen mener Somalia nå er i ferd med å bli et «mulighetenes land» i Øst-Afrika.

– Somalia kommer tilbake, og dét skjer nå. Dette er rett tidspunktet (i historien) å gjøre investeringer. Om fem, ti år tror jeg det vil være for sent, så for alle investorer som hører på; tiden er inne nå, sa Khaire til humring fra salen.

Han lovet at landets myndigheter skal legge til rette for private investorer, blant annet med egnet lovverk og en reformert offentlig forvaltning. Khaire trakk også frem Somalias strategiske beliggenhet og lange kystlinje.

– Med mulighetene som ligger i olje og gass, landbruk, elektrisitet, energi – og en nasjon med nærhet både til Øst-Afrika og Midtøsten er det enorme potensialer for de som vil investere. Tiden er inne for nye narrativ: Narrativ om et Somalia der privat sektor kan spille en enormt viktig rolle. Dette er bare starten, vi begynner med å spise lunsj sammen her i Oslo i dag. Neste gang vi ses, håper jeg det er fordi Norfund er kommet til Mogadishu for å lansere enda større prosjekter, sa Khaire til de sushi-spisende gjestene i Norfund-kantina.

 

Roland til Mogadishu

Så tok Norges utviklingsminister Nikolai Astrup (H) ordet, takket Khaire:

– Takk Statsminister: Jeg er sikker på at Kjell (Roland, slutter som Norfund-sjef, jour.anm) som er ledig fra høsten av, vil flytte til Mogadishu. Han har uttrykt et klart ønske om å lede vårt one-man-office der, sa Astrup til rungende latter fra salen.

– La meg bare si gratulerer til all sammen. Dette er en stor dag, både for Somalia og de som ønsker å investere der. Jeg mener Kjell og Norfund har visst djervhet på mange områder. Dét betaler seg, og det er en av årsakene til regjeringen gir mer penger til investeringer nå. Som vi snakket om, Statsminister, er nye jobber en av de viktigste satsingsområdene for din regjering nå. Dette initiativet vil forhåpentligvis kunne være et instrument for å lykkes med det, sa Astrup.

– Alle land trenger en lønnsom privat sektor. Norge trenger det for å opprettholde velferdsstaten, det samme gjelder for Somalia. For å kunne ha en lønnsom privat sektor trenger man investorer. Forhåpentligvis er dette begynnelsen på noe stort, sa Astrup og uttrykte at han likte Khaires fremoverlenthet:

– Jeg liker din optimisme: At det vil være for sent (å investere) om bare få år. Vi starter nå, la oss se hvordan dette går, men gratulerer så mye til alle sammen.

 

PS: Det lyktes ikke Bistandsaktuelt å få et intervju med Somalias statsminister Hassan Ali Khaire, men et eget intervju med landets finansminister kommer.

– Fondet vil ha en betydelig utviklingseffekt

Dét sier Norfund-direktør Kjell Roland om et av de første kommersielle investeringsfond som har som formål å støtte opp om lønnsomme små og mellomstore bedrifter i Somalia.

Ifølge Norfund er Somalia blant landene der det er mest utfordrende å utvikle lønnsomme bedrifter:

«Tilgangen til kapital og energi er svært begrenset, minoritetsbeskyttelse av investorer kan være problematisk og i deler av landet er det fremdeles store utfordringer med sikkerhet og terrorisme».

Norfund påpeker at fondet er i tråd med norske utviklingspolitiske prioriteringer ved at det legger vekt på å bygge bærekraftige samfunn og skape arbeidsplasser. Under lanseringen av The Nordic Horn of Africa Opportunities Fund påpekte direktør Kjell Roland at Norfund de siste årene har investert i flere «sårbare økonomier».

– Vi har satset på lokale entreprenører i land som har kommet ut av vanskelige perioder. Vi startet i Angola for en del år siden med å sette opp et private equity-fond, noe ingen hadde gjort det før oss. Vi var også blant de første investorene i Myanmar gjennom ulike mikrofinans-programmer, sa Roland.

Han påpekte også at Norfund gikk inn i Sør-Sudan etter borgerkrigen og at lanseringen av Somalia-fondet passer fint med Norfunds tradisjoner «der vi investerer i land der noen må være first movers». Det er foreløpig få internasjonale investeringer og etableringer i Somalia, og Norfund-sjefen mener derfor at det nye fondet kan gjøre en forskjell:

– Dette er en viktig investering og et eksempel på at det er mulig å gjøre bærekraftige investeringer i noen av verdens mest sårbare land. Vi tror at fondet vil ha en betydelig utviklingseffekt og også lykkes med å oppnå et positivt, om ikke så høyt, resultat.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 21.06.2018 10:22:58 Sist oppdatert: 21.06.2018 10:22:58