Anisa Hajimumin: – Religion har gitt så mye til kvinner, som tradisjonen har tatt det fra oss. Foto: Anne Håskoll-Haugen

«Kvinner er bare barn med store føtter»

Møt denne rå dama som knuste glasstaket, ble minister i Somalia, satte i gang en kamp mot omskjæring og kurs i likestilling for resten av mennene i regjeringen.

Det er sjeldent å se kvinner i Somalia i topp-politikken. Men Anisa Hajimumin klarte det; 35 år gammel ble hun kvinne- og familieminister i Puntlands regjering.

– Kvinner blir ikke sett på som noen som kan ta beslutninger. Menn mener kvinner er best til å gå barbent og føde. Det er et ordtak i Somalia som heter kvinner er bare barn med store føtter, sier Hajimumin

Dette er holdninger som sitter dypt, forklarer Hajimumin, ikke bare blant menn  – også mange kvinner mener at kvinnens plass er hjemme.

 

Slår ned på omskjæring

Men ting er i endring, også i Somalia. Hajimumin er ikke den eneste kvinnen som har vært minister. Det har også vært flere kvinnelige viseministre, og lenger nedover i politikken og byråkratiet er det også flere kvinner som sitter.

– Drømmen min som minister var å avskaffe omskjæring av kvinner i Somalia. Jeg ville ha null-toleranse for å røre kvinners kropp på den måten.

Og i løpet av de første tre ukene som minister hadde hun allerede laget et utkast til en politikk hvor hvordan de skulle avskaffe praksisen. Hun opprettet også kvinnesentre hvor kvinner kunne komme sammen og diskutere kvinners situasjon.

Politikken er et skritt på veien for å avskaffe praksisen. Allerede er det ulovlig for leger å utføre operasjonene. Men på landsbygda er det kvinner som tradisjonelt utfører inngrepet, og de er ikke omfavnet av noen lov, forteller den tidligere ministeren.

– Det vi trenger er en lov. Så lenge det ikke er forbudt, vil vi ikke klare å avskaffe omskjæring. Vi har holdt på med bevisstgjøring i to tiår allerede, og likevel omskjæres de fleste jenter.

Hajimumin forklarer at en av de største utfordringene er at kvinner selv ønsker å bli omskåret.

– De ser på det som skjønnhet og renhet, ung jenter ønsker å være del av dette kvinnefelleskapet. De vil være vakre og attraktive for menn, sier hun.

 

– Omtrent som kvinner her i Norge legger seg under kniven for å forstørre brystene, eller kvinner i Iran som opererer nesen?

– Ja, nettopp. Men forskjellen er at omskjæring i underlivet kan føre til store smerter resten av livet. Problemer med under fødsel, infeksjoner og ikke minst – det fratar dem all seksuell nytelse.

Det har ennå ikke kommet noen lov som forbyr dette. Hajimumin forteller det er mye motstand mot det både bant politikere og i befolkningen. Men hun mener likevel at de er et skritt på vei.

– Jeg satt i gang samtaler om dette, og inviterte inn de religiøse lederne. De har enorm innflytelse på denne praksisen, og det var faktisk de som var de mest åpne for endring. De fleste politikere var i mot meg.

 

– Religionen er ikke problemet

Hajimumin mener det er tradisjonen som er fienden, ikke religionen.

– Religion har gitt så mye til kvinner, som tradisjonen har tatt det fra oss.

Hun forklarer: For eksempel seksualitet – ifølge islam er kvinner i sin rett til å nyte sin seksualitet sammen med mannen. Hun har rett til å være utdannet, for slik blir hun også en bedre mor for sine barn. Hun har også rett til å være med som beslutningstager. Tradisjonen har tatt fra dem dette, den bestemmer hva hun skal gjøre og ikke gjøre.

– Jeg kommer fra en veldig religiøs familie. Men de som virkelig forstår koranen, de forstår at kvinner kan få utdannelse og alle andre rettigheter. Men det er stor mangel på utdanning i landet.

Derfor er hun heller ikke overasket over at det er de religiøse lederne som har gitt henne mest støtte i kampen mot omskjæring.

For å forsøke å påvirke folks tankesett, satte hun i gang en opplæring i likestilling internt i regjeringen.

– Jeg ville at alle som satt i posisjoner skulle bli informert om kvinnenes situasjon og hvorfor likestilling var viktig.

 

– Og hvordan gikk det?

– Vel, de hørte på meg. Men mange nølte. Bare ord som «likestilling» er uvant for dem å bruke. Mange motsatte seg det hele, men vi fortsatte å holde disse opplæringene.

I tillegg sørget hun for at det ble rutine å rapportere til statsministeren om kvinners kår.

Når det gjelder kampen mot omskjæring, har det blitt med drømmen. Rundt 90 prosent av Somalias kvinner er fortsatt omskåret, også blant de yngste jentene. Eksakte tall er vanskelig å innhente.

– Å endre holdninger er ikke gjort over natten, sier hun.

– Kan internasjonale organisasjoner spille en rolle, eller kan press fra utsiden ha motsatt hensikt fordi det blir oppfattet som en «utenlandsk agenda» som påtvinger endring somaliere selv ikke ønsker?

– Det kan definitivt bli oppfattet slik, mange vil ikke ha importerte ideologier. Men jeg mener vi trenger forandring. Dette er en praksis som skader kvinner. Vi trenger alle som vil bistå – for dette kan ikke fortsette, sier Hajimumin.

 

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 04.12.2018 07:03:50 Sist oppdatert: 04.12.2018 07:15:02