Child, Cholera, Cholera Treatment Centre, Democratic Republic of Congo, Epidemic, Medical Action, Mother, Mother & Child, MSF Logo

DR Kongo er rammet av det verste kolerautbruddet på 20 år. Foto: Leger uten grenser

Mangler penger for å kunne hjelpe 5 millioner i DR Kongo

DR Kongo er rammet av det verste kolerautbruddet på 20 år. Politiet har drept demokratiaktiviser utenfor kirker. Millioner er på flukt fra hæren og nye og gamle opprørsgrupper. En grisk og korrupt president utsetter nyvalg. Krisen i DR Kongo øker mens den internasjonale bistanden uteblir.

– Situasjonen i hele det østlige Kongo er kaotisk. Det oppstår stadig nye opprørsgrupper, sier Danne Andersson i hjelpeorganisasjonen Hope In Action.

Angrep mot sivile og kamper mellom ulike opprørsgrupper, regjeringshæren og FN-styrkene skjer nå langs hele østsiden av det veldige landet og inn i Kasai-provinsene lenger sør.

Tidligere denne uken kom det meldinger om at en gammel konflikt hadde blusset opp i Ituri-provinsen. Kampene foregår mellom folkegruppene lendu og hema. Den katolske kirken melder at hundrevis av boliger var svidd av i forbindelse med konflikten. Om lag 200.000 mennesker er drevet på flukt. Hver eneste dag ankommer det om lag 800 personer til Bunia, som er den viktigste byen i området, opplyser en annen kilde. Bare to måneder inn i 2018 har Nord-Kivu-provinsen igjen blitt krisens episenter. Omtrent 1,2 millioner mennesker er på flukt bare i denne provinsen. I området rundt Beni får den ugandiske gruppen ADF skylda for flere brutale angrep, men mye tyder på at det kan være andre politiske grupper involvert. Både Uganda og Rwanda har tidligere blandet seg inn i de interne konfliktene i Kongo.

FN har advart at militære operasjoner mot ADF kan før til at ytterligere 350 000 mennesker vil bli tvunget på flukt.

I fjor var det nye opprørsgrupper i både Sør-Kivu og i Kasai som forårsaket store flyktningstrømmer til nabolandene Burundi, Tanzania og Angola. Noen observatører tror at president Joseph Kabila til en visst grad har nøret opp under uroen for å unngå å måtte skrive ut nyvalg. Det er kjent at minst to militsgrupper har bånd til Kabilas sikkerhetsstyrker. Men nå sier kongo-kjennere at situasjonen er ut av kontroll. Også FN-styrkene er maktesløse i dagens situasjon.

Det florerer med rykter. I provinshovedstaden Goma har noen hjelpeorganisasjoner blitt advart om «at noe kommer til å skje», og at verdisaker bør flyttes over grensen til Rwanda.

 

Krigssituasjon

– Verdenssamfunnet har ikke skjønt at Kongos konflikter igjen har blusset kraftig opp. Væpnede menn angriper og misbruker forsvarsløse kvinner og barn hver dag og tvinger millioner på flukt, sier Flyktninghjelpen generalsekretær Jan Egeland, som for tiden er på besøk i Øst-Kongo.

I januar ble flere titalls demonstranter drept eller såret i hovedstaden Kinshasa da Den katolske kirken oppfordret til fredelige markeringer for å kreve at president Kabila skulle overholde avtalene om å utskrive nyvalg. Han skulle ha trukket seg for over ett år siden.

Kabila har hatt makten i det enorme og konfliktherjede landet siden hans far, Laurent Kabila, ble drept i et attentat i 2001. Protestene i Kinshasa brøt ut nøyaktig ett år etter at han inngikk en avtale med opposisjonen om å holde valg før 2017 var omme. Men Kabila har besluttet å utsette valget til desember 2018, noe som har skapt frykt for at han planlegger å beholde makten på ubestemt tid.

 

Verste kolerautbrudd

Leger uten grenser melder at landet er samtidig rammet av det verste kolerautbruddet på 20 år.

  • 24 av 26 provinser rammet av kolera
  • Kinshasa rammet, siden 22.nov er det registrert over 800 tilfeller og 32 dødsfall i Kinshasa.
  • I 2017 var det registrert det høyeste antallet koleratilfeller siden 1994, 55.000 og 1190 dødsfall.

 

Lite hjelp å få

Til tross for at DR Kongo hadde flest mennesker som ble tvunget på flukt i verden både i 2016 og 2017, har bare inn 52 prosent av pengestøtten som trengs for å redde liv i DR Kongo kommet inn det siste året, påpeker Flyktninghjelpen.

– Hjelpeorganisasjoner blir tvunget til å operere med mindre penger. Dette er livsfarlig gambling med menneskeliv som innsats. Menneskene i de områdene som taper risikerer sykdom og død, sier Egeland.

FN og humanitære organisasjoner trenger 1,7 milliarder dollar i 2018 for å kunne hjelpe 10,5 millioner kongolesere. Dette er den største nødhjelpsappell for Kongo noen gang.

 

Norsk bistand

Etter flere år med store kutt i den norske humanitære bistanden til DR Kongo ble den økt til 122 millioner kroner i fjor.

– Det er kunngjort valg i desember 2018, og mange frykter at dette kan forverre lokale konflikter. Norge planlegger å støtte valgrelaterte initiativ i regi av FN. Norge er bekymret for den humanitære situasjonen i DR Kongo, og humanitær bistand vil være prioritert også i 2018, skrev utenriksminister Ine Eriksen Søreide i et skriftlig svar til Stortinget tidligere i år.

 

 

 

– Vi må få til en omfattende opptrapping av penger og hjelpearbeidere i konfliktområder, inkludert Nord-Kivu. Ellers vil ikke hjelpeorganisasjonene klare å håndtere krisen, og det vil ha katastrofale følger, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland. Foto: Alex McBride /NRC 

Publisert: 15.02.2018 10:09:33 Sist oppdatert: 15.02.2018 10:09:33