Tre hjelpearbeidere ble drept og en alvorlig skadet i angrepet i den avsidesliggende byen Rann på grensen til Kamerun i nordøstre Nigeria. De 40 hjelpearbeiderne som befant seg i byen ble avakuert etter angrepet. Her ankommer en av de drepte flyplassen i Bornos delstatshovedstad Maiduguri 2. mars 2018. Foto: Yasmina Guerda / OCHA

Dødelig uke for hjelpearbeidere

Seks bistandsarbeidere ble drept i Den sentralafrikanske republikk for noen dager siden og i går ble tre hjelpearbeidere drept i Nigeria. Unicef mistet ansatte i begge land og er opprørt.

Minst elleve mennesker er drept i flere angrep nordøst i Nigeria, blant dem tre hjelpearbeidere. Angrepene fant sted i den avsidesliggende byen Rann i delstaten Borno torsdag kveld, ifølge en pressemelding fra FN-organisasjonen OCHA.

Der heter det at et stort antall militante angrep militærbasen i byen med automatvåpen og rakettdrevne granater. To av de drepte jobbet for Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) i en leir for 55 000 internt fordrevne, mens den tredje bistandsarbeideren jobbet som lege for FNs barnefond.

Tre hjelpearbeidere ble også skadet i angrepet – minst en av disse kritisk, ifølge FN.

Ytterligere tre er savnet, blant annet en kvinnelig sykepleier som FN frykter ble bortført av det som med stor sannsynlighet var menn fra terrorgruppen Boko Haram. Åtte soldater fra den nigerianske hæren ble også drept i angrepet som nå fordømmes av FNs generalsekretær António Guterres.

– Hjelpearbeidere jobber med livet som innsats for å hjelpe sårbare kvinner, barn og menn. Våre kondolanser går til ofrenes familier og modige kolleger, sier FNs humanitærkoordinator for nordøstre Nigeria Edvard kallon i en uttalelse.

 

Opprørte og sjokkerte

Angrepet mot Rann førte til at alle hjelpearbeidere i byen ble evakuert, deriblant 22 lokalt og internasjonalt ansatte i Leger uten grenser.

– Vi er dypt sjokkert over tapet av tre humanitære kolleger. Disse tragiske drapene gjenspeiler den hensynsløse volden som folk i Borno lever med hver dag, sier Leger uten grensers president Dr. Joanne Liu.

Ifølge OCHA er den humanitære krisen i nordøstre Nigerias og områdene rundt Tsjadsjøen en av de alvorligste i verden. Bare i Nigerias tre nordøstlige delstater Borno, Adamawa og Yobe trenger 7,7 millioner mennesker humanitærhjelp i år, men terrorgruppa Boko Harams herjinger har sendt hundretusener på flukt også i nabolandene Niger, Kamerun og Tsjad.

Angrepene i Rann kommer bare dager at seks utdanningsarbeidere ble drept nordvest i Den sentralafrikanske republikk. Blant de drepte var en rådgiver for FNs barnefond (Unicef), to tjenestemenn fra landets utdanningsdepartement samt tre personer fra en lokal utdanningsorganisasjon, ifølge NTB.

Angrepet skjedde sist søndag i et avsidesliggende område nær grensen til Tsjad. Det er fortsatt uklart hvem som sto bak drapene, men de seks var på vei for å holde et kurs for lærere i byen Markounda da angrepet skjedde.

– Vi er opprørt og sjokkert over tapet av kolleger den siste uken. Så sent som i går ble flere personer drept, inkludert en lege som jobber for Unicef, da byen Rann i nord-Øst Nigeria ble angrepet. Dette skjer kun én uke etter at en kollega og fem andre utdanningsarbeidere ble drept i Den Sentralafrikanske Republikk, sier kommunikasjonsrådgiver i Unicef Norge Helene sandbu Ryeng.

 

– Prisen er noen ganger svært høy

Hun forteller Bistandsaktuelt at Unicef har som visjon å nå ut til hvert eneste barn, uansett hvor de  måtte befinne seg i verden.

– Angrepene er en kraftig påminnelse om at prisen for dét noen ganger er svært høy. Vi står likevel fast ved at alle barn i verden skal få sine rettigheter oppfylt.

Den sentralafrikanske republikk har de siste årene vært herjet av en voldelig væpnet konflikt mellom muslimske og kristne opprørsgrupper. I 2013 grep muslimske Seleka-opprørere makten, noe som utløste voldelig konflikt med den kristne anti-balaka-militsen. Den afrikanske union (AU) sendte i desember 2013 en fredsstyrke på 6000 soldater. I tillegg ble 2000 franske soldater utplassert i landet.

I september 2014 overtok FN ansvaret for fredsstyrken, som ble utvidet til 11 000 soldater, men etter en roligere periode i 2016 brøt kampene ut igjen tidlig i år. Kristne militsstyrker regjerer i dag i de sørvestlige delene av landet, mens Seleka i stor grad har kontroll i nordøst. 1,1 millioner mennesker – en fjerdedel av befolkningen – er ifølge FN drevet på flukt som følge av kamphandlingene.

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 02.03.2018 12:15:39 Sist oppdatert: 02.03.2018 12:15:40