President Ibrahim Bubacar Keita (IBK) kritiseres for å bruke statlige midler til egen valgkampanje. 73- åringen har ambisjoner om en ny femårsperiode som president. Opposisjonskandidaten Somaila Cissé er personen Keita frykter mest av de andre 23 kandidatene som stiller til valg. De to kjempet mot hverandre ved forrige valg i juli 2013. Cissé har lovet at han i allianse med opposisjonen vil få Mali ut av uføret han mener landet befinner seg i.
– Har gjort maliere sinte
– Folk sier at Keita lovet alt og ikke oppfylte noe. Dette har gjort maliere veldig sinte. Hvis han blir valgt vil alle tyvene rundt ham fortsette å stjele folkets midler. Han er den verste kandidaten. Jeg er likevel redd at han vinner og da frykter jeg det blir opprør, sier Ramata Diaure, journalist i Journal du Mali.
Etter fem år med Keita som president befinner Mali seg i en krise, preget av mangel på sikkerhet og stor fattigdom. Dette kan peke mot et valgnederlag for den sittende presidenten, ifølge nettavisen Mali Actu.
Forsøk på valgfusk med valglister
Gateprotestester i hovedstaden Bamako mot regjeringen har blitt slått hardt ned av politiet. De åpnet ild mot demonstranter i juni. Rundt 30 personer havnet på sykehus, inkludert en opposisjonskandidat.
Bare ti dager før valget ble omfattende valgfuskforsøk presentert av opposisjonen med det internasjonale diplomatkorpset tilstede. Opposisjonen mener å kunne bevise at 1,2 millioner av de som er oppført som stemmeberettiget er fiktive personer. I tillegg var valgmedarbeidere i streik en måned før valget, og kom først tilbake på jobb da de fikk bedre lønn.
Observatører frykter at det kan bli vanskelig å få valgurner på plass over hele landet. Og flere steder er det frykt for terrorangrep.
Det har vært i unntakstilstand i landet siden Radisson-hotellet i Bamako ble angrepet i slutten av 2015. Og Mali har vært i kaos siden tuareg-rebeller avløst av jihadist-grupper tok kontroll over det nordlige Mali i 2012. Dette ble etterfulgt av den franskledede intervensjonen i 2013. Det ble holdt presidentvalg i juli samme år, etter press fra Frankrike og FN. Keita fikk da en overveldende seier med 77 prosent av stemmene.
Nordiske Afrika Institutet i Uppsala beskriver situasjonen i Mali slik: «Jihadister forventes å forstyrre valget i hele landet. Til tross for pågående internasjonale operasjoner som MINUSMA, har situasjonen i Mali blitt langt mer ukontrollerbar og konflikten er ikke lengre begrenset til nordområdene. Internasjonale operasjoner styres av egne mål: færre migranter, stoppe menneskesmugling og anti-terrorisme, i stedet for å løse problemet for maliere.»
Volden har også økt mellom etniske grupper i sentrale strøk og vold fra den maliske hæren er hyppigere registret av Human Rights Watch.
Minst 289 sivile er drept hittil i år. Noen av disse har blitt brent levende i sine hjem eller drept mens de gjemte seg I moskeer denne måneden, ifølge FN. Det er registrert flest sivile døde i Mopti-regionen, der fulani-folk anklages for å ha sluttet seg til jihadistnettverket.
Uten fred, ingen endring
Publisist og forfatter av tre bøker, Birama Konaté (36) tilhører den nye generasjonen av velutdannede maliere som har gått lei av den dårlig administrasjonen av landet.
– Det blir tøft for noen å slå Keita. Alt handler om penger og det har han. Han har store valgmøter, men veldig mange er betalt for å gå dit. De samme menneskene møter også opp på de andre kandidatenes valgmøter. Keita er den eneste som har midler til å reise rundt i andre afrikanske land og få maliere i utlendighet til å stemme. Han var nylig i Elfenbenskysten, Kongo og Senegal. Folk klager ikke på at han bruker statlige midler for sin egen kampanje fordi de skjønner ikke at det er galt.
– Hvem er den beste kandidaten etter din mening?
–Det er Somaila Cissé. Han er den eneste som kan slå Keita. Han har en visjon for dette landet og han kan noe om økonomi. Han var tidligere finansminister (1990-2000). Da bygget han veier, stadium og hoteller. Han hjalp til med å bedre økonomien. Det er andre kandidater som er gode, men de har ikke folket med seg. De store byene vil avgjøre resultatet. I Bamako stemmer bare 50 prosent av de stemmeberettigede og et kraftig regnskyll kan føre til at folk holder seg hjemme og borte fra urnene.
– Er Keita franskmennenes mann?
– Frankrike får det greit om Keita vinner. Da kan de lettere kontrollere Mali. Men nye korrupsjonsanklager mot ham er publisert i Frankrike. Sist omtalt er dokumenter som beviser et nært forhold til en franskmann (Michelle Tony fra Korsika) som eier kasinoer i Mali og i andre afrikanske land. Tony gir gaver til presidenten. Frankrike kan derimot neppe greie å kjøre sin agenda med Somaila Cissé som president.
– Hva kan det internasjonale samfunnet bidra med i Mali?
– Det internasjonale samfunnet gjør mye for Mali. Folk fra andre land dør i Mali. MINUSMA har kanskje bidratt med å hindre direkte konfrontasjoner. Mye penger kommer inn i dette landet utenifra. Problemet er oss selv – vi skjønner ikke at vi må velge nye folk til å styre dette landet. Dersom Keita vinner på nytt, har vi bare oss selv å skylde på. Problemet i Mali er ledelse, det er mangel på politikk. Hæren og FN-styrkene kan ikke løse problemene i Mali.
– Hva er din drøm for Mali?
–At alle sitter rundt et bord og skaper en felles visjon for framtiden, for å skape et fredelig land. Uten fred kan vi ikke oppnå noe. Folk må få jobbe, unge må få studere og vil må skape business slik at økonomien kommer i gang, sier Birama Konaté.