I India lanserte statsminister Narendra Modi for rundt en måned siden verdens største helsetrygghetsprogram: 500 millioner fattige indere skal få sykeforsikring.
Programmet lover å gi en helseforsikring på opptil 500 000 rupi, drøyt 56 000 kroner, til fattige som trenger behandling for alvorlige sykdommer. I første omgang skal 100 millioner fattige familier, eller omtrent 500 millioner mennesker, identifiseres som mottakere av forsikringen.
Også i fattige afrikanske land er ulike trygdeordninger på frammarsj – med helt eller delvis nasjonal finansiering. Barn, uføre og eldre er typiske målgrupper.
Både Kenya og Uganda står på listen over land som har begynt å innføre alderstrygd. Reformen anses som svært viktig i en tid med økt mobilitet og der storfamilienes rolle svekkes. Tap av arbeidsevne kan for mange eldre føre til at man går fra relativ velstand til plutselig fattigdom og nød.
100-åring fikk madrass
I Uganda møtte Bistandsaktuelt tidligere i år 100 år gamle Veria Nazziwa. Hun hadde nylig for første gang mottatt alderstrygd, og datteren hadde kjøpt noe helt spesielt til henne; en madrass til sengen. Det var en luksus hun aldri tidligere hadde unnet seg.
– Mor kaller den «Museveni», etter presidenten. Hun mener jo det var en gave fra ham, fortalte datteren.
Den nye skumgummimadrassen var et slags mirakel som hadde skjedd den aldrende landsbykvinnen denne dagen. For første gang i sitt liv hadde hun fått penger av staten. –Kontanter rett i hånden!
50 000 ugandiske shilling var det hun fikk utbetalt. For småbønder på landsbygda er det en solid slump penger – tilsvarende om lag 105 kroner. Og utgjør om lag 20 prosent av normale månedsutgifter for de fattigste husholdningene på landsbygda i Uganda, ifølge landets myndigheter.
– Første gang kjøpte vi madrassen, neste gang en gris, fortalte datteren – som svarte på den gamle damens vegne.
Forskerne applauderer
Verdensbankens forskere applauderer utviklingen. Det er klare bevis på at sosiale støtteordninger er svært effektive verktøy i den globale kampen mot fattigdom, konkluderer de en ny rapport som ble lansert tidligere i år.
Slike ytelser kommer stadig oftere i form av kontantoverføringer. Land som har et godt utbygget nett av sosiale støtteordninger viser raskere framgang enn andre land, mener forskerne.
Eksempler på sosiale støtteordninger er kontantoverføringer, utdeling av varer (som mat, medisiner og innsatsvarer), sysselsettingstiltak i offentlig regi og gratis skolemat.