music, Horizontal

Robert Kyagulanyi Sentamu er musiker, gründer, parlamentsmedlem, skuespiller og filantrop. Hans humanitære arbeid har handlet om å gjøre livet lettere for fattige i Uganda. Her står han på scenen i en forstad til Kampala 10. November i år. Foto: Isaac Kasamani / AFP / NTB scanpix

Uganda: Popstjernen som utfordrer Musevenis makt

Musikeren og opposisjonspolitikeren Robert Kyagulanyi, bedre kjent under artistnavnet Bobi Wine, er fryktet av eliten. Han er så populær at han truer president Musevenis langvarige grep om makten i Uganda, mener mange.

President Yoweri Kaguta Museveni (74) og hans National Resistance Movement har hatt regjeringsmakten i Uganda helt siden 1986. Bobi Wine (36) er omtrent halvparten så gammel og har bare ett års erfaring som parlamentariker. Men gjennom musikken sin har han fått en enorm tilhengerskare blant de unge.

Han blir av mange allerede omtalt som «getto-presidenten».

I regjeringskretser er man redd for at han vil true presidentens og elitens grep om makten.

Med slagordet «folkemakt» retter Bobi Wine søkelys mot spørsmål som opptar folk flest, som dårlige offentlige tjenester, voldsom korrupsjon som ikke blir straffet, og sikkerhetsstyrkenes åpenlyse brudd på menneskeretter.

14. august i år ble han arrestert, fordi han angivelig skulle ha kastet steiner mot president Musevenis bilkortesje under valgkampen til et suppleringsvalg i Arua nord i Uganda. Han ble siktet for landsforræderi. Arrestasjonen ble møtt med raseri og internasjonal bekymring.

 

Folkets tjener

Bobi Wine bruker musikken sin til å ta opp politiske og sosiale spørsmål. «When our leaders become misleaders and mentors become tormentors. When the freedom of expression becomes the target of oppression, opposition becomes our position», lyder ei tekstlinje i sangen «Situka» («Reis opp»).

Andre sanger har liknende budskap. Vi ba Bobi Wine fortelle om sin musikk.

– Musikk er det jeg lever av, og har vært det lenge. Jeg har forsørget min familie, mine venner og slektninger med musikken min. Så jeg kan ikke gi opp musikken, politikk er ingen næring for meg.

Da jeg vokste opp, så jeg mye lidelse omkring meg. Men jeg tror folket vårt kan gjøre noe med det. Derfor snakker musikken min direkte til folk.

– Det meste av musikken din handler om vanstyre og dårlig lederskap. Allerede da du selv bodde i gettoen sang du om det. Tenkte du allerede da på å bli politiker?

– Nei! Jeg tenkte ikke på å bli politiker da jeg var ung. Men jeg har tenkt at jeg skulle bli folkets tjener, og gi dem et budskap om å jobbe hardt, helt siden jeg var skoleelev. Derfor bestemte jeg meg for å sende klare meldinger til våre ledere gjennom musikken.

Han forteller at han vokste opp i gettoen og så hvordan mange mennesker kjempet hardt for å få endene til å møtes.

– Mer enn 15 kvinner dør under fødsler hver eneste dag i Uganda. Det mangler medisiner på sykehusene. Folk strever hardt for å få en utdannelse. Mange unge i gettoen har ikke jobb. Jeg har vært heldig, faren min jobbet hardt for å kunne sende oss på skolen. Derfor har jeg kunnet lage sanger om forskjellige emner, for å engasjere vanlige folk.

Bobi Wine sier han bruker musikken til å sende et klart budskap til Ugandas politikere og andre ledere.

– Men de har ikke hørt etter. Derfor bestemte jeg meg for å bli politiker og stille til valg til nasjonalforsamlingen, så jeg kunne snakke direkte til dem og få fram budskapet enda klarere. Og nå tror jeg de oppfatter budskapet. Og det er derfor de har fått panikk.

Bobi Wine forteller om hvordan musikkvideon til låta «Zukuka Uganda» («Våkne opp, Uganda») har nådd bredt ut til mange unge ugandere.

– Sangen gir nytt håp til ugandere som har mistet håpet. Den gir håp til ungdom som føler at de ikke klarer seg lenger. Den gir håp til næringsdrivende menn og -kvinner som tenkte det var umulig for dem å få framgang, uansett hvor hardt de jobbet. Den gir nytt håp til mødre som har gitt opp håpet. Den gir håp til unge mennesker som mente de ikke kunne bli ledere eller bli rike i dette landet. Med denne sangen forsøker jeg å fortelle alle ugandere at de kan få til det de vil, og med fredelige midler endre lederskapet i dette landet.

 

Folkemakt

– Hva er «Folkemakt»? Hvordan kom du fram til dette slagordet?

– Folkemakt betyr at makten tilhører folket. Det står til og med i grunnloven vår. Den er velskrevet og velkjent blant våre ledere. Men de har nektet uganderne sjansen til å uttrykke sin makt, selv om det er en grunnlovsfestet rettighet. Så jeg og min gruppe, vi bare minner ugandere om at makten tilhører dem.

– Vil Folkemakt slutte seg til Mugisha Muntus New Formation (et nystartet ugandisk opposisjonsparti, red.anm.)?

– Folkemakt er for alle ugandere, samme om de kommer fra Forum for democratic Change (FDC), National Resistance Movement (NRM), Democratic Party (DP), Uganda People Congress (UPC), Conservative Party (CP) eller andre. Så lenge målet ditt er å frigjøre Uganda, å redde ugandere fra de grådige folkene som styrer landet nå, da kan vi stå sammen. Jeg kan på ingen måte forkaste Mugisha Muntu. Jeg kan ikke si at Mugisha Muntu er en dårlig person. Og som det heter i Bibelen: «På fruktene skal dere kjenne dem.» Vi ønsker alle som vil redde vårt land velkommen til Folkemakt. De som kommer med andre mål, vil vi se og gjenkjenne.

– Om du blir spurt, vil du stille som presidentkandidat?

– Uganda handler ikke om meg. Oppgaven med å redde vårt land fra den dårlige ledelsen vi har nå handler ikke om meg. Det handler om det ugandiske folket. Det viktige spørsmålet nå er ikke om jeg skal stille som kandidat i presidentvalget, men om å redde folk i Uganda.

– De som sitter med makten har alle tvangsmidler som trengs for å holde på den. Hvordan vil du stille opp mot dem for å få til forandring?

– Det er sant at makthaverne har alle tvangsmidler. Men det ugandiske folket har makt til å ødelegge de tvangsmidlene gjennom en fredelig endring. Jeg vil ikke gå i detaljer om dette spørsmålet, det jeg ønsker å si er at makten tilhører folket, og de kan bruke den til å sikre at landet vårt blir fritt.

– Og hvordan skal du klare å stå imot presset fra regjeringen?

– Regjeringen er i ferd med å få panikk, for de vet at de ikke gjør det de er forventet å gjøre for folket i Uganda. Men det eneste svaret jeg kan gi alle ugandere er: Skaff dere nasjonale ID-kort, sier Bobi Wine.

Det ugandiske folk har makt til å ødelegge tvangsmidlene gjennom en fredelig endring

Robert Kyagulanyi Sentamu , alias Bobi Wine. Foto: Dai Kurokawa / EPA / NTB scanpix

Bobi Wine (36)

  • Robert Kyagulanyi Sentamu ble født 12. februar 1982 – fire år før president Yoweri Kaguta Museveni kom til makten i 1986.
  • Han er musiker, gründer, parlamentsmedlem, inspirator og skuespiller. Driver også humanitært arbeid for de fattige.
  • Bobi Wine startet sin musikerkarriere i 1999. Musikken er en blanding av reggae, afrobeat og dancehall. Han foretrekker å kalle den «edutainment», en blanding av utdanning og underholdning. Han er leder av gruppa Fire Base Crew, som holder til i Kamwokya, en forstad til hovedstaden Kampala.
  • Han ble valgt inn i nasjonalforsamlingen fra Kyandodo Øst i fjor, og ble tatt i ed som parlamentariker 11. juli 2017. Han understreker at han ønsker å kommunisere med de tre firedelene av Ugandas 36 millioner innbyggere som er under 30 år.
  • Under et suppleringsvalg i Arua nord i Uganda 15. august i år kom det til uroligheter. Bobi Wine ble arrestert, holdt i forvaring og torturert. Han ble anklaget for å ha kastet stein mot presidentens bilkortesje, en anklage hans tilhengere bestrider. Da Wine slapp ut igjen i september var han tydelig forslått og ved dårlig helse. Han ble senere sendt til USA for legebehandling. 

Publisert: 12.12.2018 07:26:49 Sist oppdatert: 12.12.2018 07:26:49