– Den røde nesen er grenseoverskridende, du når frem til alle på tvers av kultur, språk og religion, sier Jonas Sjögren. Her sammen med blant andre Rebecca Tiger (til venstre). De to har reist verden rundt for å møte barn rammet av kriser. Foto: Sofi Lundin

Den magiske røde nesen

De drar tusener av mil for å skape håp hos barn i krise. Denne gang er det Sør-Sudan. Latteren er deres medisin.

Fra et telt spilles glad musikk. En dame i glitter-kjole blunker til barna med sine lange grønne øyevipper. Ved siden av går en gulkledd mann med fletter i håret.

– Male! roper damen i blått med blomstrete buskeseler og gumminese. Det betyr «hei!» på lokalspråket.

De fire klovnene fra Sverige har lært seg mange lokale fraser. Det må til for å sjarmere barna. Nå er de omringet av et hundretalls nysgjerrige barn i en av byens mange flyktningleirer.

Det er bare noen timer siden de landet i Sør-Sudans hovedstad, Juba. De svenske artistene er del av organisasjonen Clowner utan Gränser. De reiser verden rundt for å spre latter og skape håp hos barn i krisesituasjoner. Gruppeleder Rebecca Tiger, som til daglig er skuespiller i Stockholm, har vært klovn for barn i store deler av verden.

– Med våre forestillinger og workshops streber vi etter å skape ro, trygghet og bygge selvtillit. Latter gir håp og skaper drømmer. Og med drømmer kan man leve lenger under vanskelige forhold, sier Tiger.

 

Barn sliter psykisk

På en åpen plass midt i flyktningleiren står et lite rødt telt. En langbeint klovn begynner å snorke høylytt innenfra teltet og latteren sprer seg blant publikum, rundt 2000 barn.

Her i en av Jubas mange leirer for internt fordrevne bor rundt 56 000 mennesker. Majoriteten er barn som har bodd her siden kampene mellom landets president Salva Kiir og hans erkerival Riek Machar brøt ut i 2013. Mange sliter med traumer fra krigen.

Det er disse barna som klovn-teamet ønsker å nå frem til. I løpet av to uker skal de opptre for tusenvis av barn og ha workshops for flere hundre. De bruker humor som redskap i psykososialt arbeid.

 

25 år med barn i kriser

Svenske Clowner utan Gränser er en avlegger av den internasjonale organisasjonen Clowns Without Borders som ble etablert i Spania i 2003. Ideen ble født da klovnen Torell Poltrona ble invitert til å opptre i en flyktningleir i Kroatia. Over 700 barn møtte opp til forestillingen, og Poltrona fikk trua på klovnens unike evne til å gjøre en forskjell for barn i kriser.

I dag finnes organisasjonen i 15 land og de siste 25 årene har den holdt over 7000 forestillinger. Til sammen har klovnene nådd ut til rundt to millioner barn rammet av konflikter og andre kriser i nesten 100 land.

Midt på dagen er det glovarmt i leiren. Det er få plasser å søke skygge på og inne i de trange teltene kan temperaturen strekke seg opp mot 45 grader. Nyachan Tutdel bor alene med sine tre barn i leiren.

– Livet her er hardt. Vi føler oss utrygge og folk sliter psykisk. Barna trenger aktiviteter og glede i hverdagen, sier trebarnsmoren.

 

– Klovne-nesen åpner grenser

I et telt fylt med kjegler, baller og ballonger gjør klovnene seg klare for sin neste forestilling. Utenfor står titalls barn og prøver å kikke inn i teltet.

Jonas Sjögren har vært med i Clowner utan Gränser på fem tidligere reiser. Han hyller klovnens unike egenskaper.

– Det er noe unnskyldende med en klovne-nese. Den røde nesen åpner grenser og forener mennesker. Du kan nå frem til alle på tvers av kultur, språk og religion, sier Sjögren. ]

Vil du se Clowner utan Gränsers klovner opptre? Sjekk youtube! 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 14.09.2018 06:41:40 Sist oppdatert: 14.09.2018 06:41:41