Zione Kampira er 16 år og alenemor til en toåring. Hva barnefaren heter vet hun ikke. Hun snakker sjelden om det som skjedde i 2014, da hun var barnearbeider i Tanzania.
Hun kommer fra Dedza-distriktet i Malawi. For tre år siden møtte hun en mann i landsbyen som lovte henne arbeid i Tanzania. Familien hennes er fattig, og foreldrene samtykket raskt til at datteren skulle få reise for å jobbe i nabolandet.
Zione, som dengang var 13 år, ante ikke hva slags jobb hun skulle få. Det oppdaget hun først da hun kom til Tanzania sammen med en forretningskvinne som hadde plukket henne opp i Dedza.
– Jeg ble mishandlet av mine sjefer, jeg ble voldtatt og ble gravid, forteller hun.
Ble reddet av sosialarbeidere
Zione ble senere reddet fra marerittet av sosialarbeidere i Dedza. Hun fikk hjelp til å bli reintegrert i samfunnet, men sier hun fremdeles opplever at mange mennesker i landsbyen hennes vifter med en pekefinger til henne.
Mary Mponda (17) kommer fra den samme landsbyen som Zione. Hun ble solgt til en tanzaniansk forretningskvinne da hun var 14. Nå er hun tilbake hos familien sin, også hun takket være lokale sosialarbeidere. De fikk henne fri, med hjelp fra Rights Advice Center, en menneskerettsorganisasjon støttet av Kirkens Nødhjelp.
Menneskehandleren hadde lovet henne en godt betalt jobb i Tanzania, men hun endte opp som hushjelp hos en husfrue som mishandlet henne.
– I dag er jeg fri og jeg vil advare foreldre mot å selge barna sine til ukjente mennesker for pengenes skyld. Det er forferdelig, sier hun.
Fikk stoppet salg av fem barn
Organisasjonen Rights Advice Center (RAC) sier barn helt ned i tiårsalderen blir solgt, de fleste med samtykke fra foreldre og lokale landbysledere.
– Med økonomisk støtte fra Kirkens Nødhjelp har organisasjonen klart å berge mange barn som er blitt solgt, sier programansvarlig i RAC Stella Mpasu.
Organisasjonen samarbeider også med sosialkontoret i Dedza-distriktet. Sosialarbeider Lloyd Ndalama forteller at hans kontor, sammen med RAC og politiet, fikk stoppet salg av fem barn i 2015, to gutter på 14 og tre jenter på 15 og 13.
– Da vi spurte personen som hadde disse barna hvor han skulle med dem, kunne han ikke gi noe troverdig svar. Da skjønte vi at noe var galt. Vi kontaktet politiet, og den mistenkte ble arrestert. Han ble senere kjent skyldig og dømt, sier han.
Ndalame forteller at hans kontor i 2015 hadde ti saker om handel med barn, med i gjennomsnitt sju barn involvert i hver sak. De ble solgt enten til Mosambik eller Tanzania. De fleste jentene som blir solgt ender som sexarbeidere, opplyser han.
– Fattigdom er den viktigste årsaken til at barn blir solgt. Fattige foreldre blir lokket med kontanter for å la menneskehandlere sende vekk barna deres. Enkelte landsbyledere er også involvert i denne trafikken, sier sosialarbeideren.
Fattigdom og uvitenhet
Handel med barn foregår i nesten alle deler av landet. Politiet i Phalombe-distriktet sør i Malawi sier de i snitt har seks slike saker hver måned. De fleste barna blir transport til Mosambik, der de jobber på jordbrukseiendommer. Når sesongen er slutt får de betaling; enten en sykkel eller litt kontanter som de kan sende hjem til familien.
Politihovedkvarteret i hovedstaden Lilongwe opplyser at 23 barn ble reddet i 2013. Men tallet på barn som blir solgt kan være høyere fordi de fleste sakene ikke blir meldt. Det gjelder særlig når barna reiser med foreldrenes samtykke.
Barnevernloven fra 2010 forbyr handel med barn. De skyldige risikerer streng straff. I Zomba-distriktet ble for eksempel en person dømt til 25 år i fengsel etter å ha blitt kjent skyldig i å sende tretten barn fra Malawi til Mosambik. Malawis regjering og FNs barnefond Unicef arbeidet hardt for å få barna tilbake til Malawi.
Bevisstgjøring
– Det er nødvendig med mye holdningsarbeid og informasjon, særlig til foreldre, sier McKnight Kalanda, sjef for barnespørsmål i Barne-, likestillings- og velferdsdepartementet i et intervju med Bistandsaktuelt.
Kalanda mener at det er fattigdom og uvitenhet som driver foreldre til å godta handel med barn.
– Regjeringen må arbeide med å bevisstgjøre borgerne om menneskehandel med barn og hvor skadelig det er for barna, sier han.
Kjenner ikke lovene
Det er oftest jenter som er ofre for menneskehandel. Bare i Mangochi-distriktet rammer det 40-50 jenter i året, de fleste sendes til Tanzania. Elita Chayala Yobe, programkoordinator i Kirkens Nødhjelp i Malawi er enig i at fattigdom er en viktig årsak til at foreldre godtar at barna utsettes for menneskehandel.
– En annen grunn er at foreldrene ikke har noen som helst kjennskap til lovene som skal beskytte barns rettigheter, sier hun.
Korrupsjon og manglende åpenhet gir næring til handelen med barn, mener Yobe videre, som understreker at det både trengs politisk vilje og penger dersom denne kampen skal vinnes.
Les mer: Mennesker på billigsalg
Les mer: Var offer for menneskehandel, ble selv forbryter