Det er tidlige tegn til folkemord i Den sentralafrikanske republikk, mener Stephen O'Brien. FNs nødhjelpssjef skal ha sagt dette i et møte bak lukkede dører i sikkerhetsrådet, forteller en diplomat til nyhetsbyrået AFP.
Møtet var ikke på den offisielle timeplanen til FNs sikkerhetsråd.
Ifølge NTB kom O'Brien med lignende uttalelser under et møte tidligere i august. Også da oppfordret han til å sette inn flere soldater for å forsterke det fredsbevarende oppdraget i landet der volden har eskalert, igjewn. Men ord som «folkemord» og «menneskelig tragedie» har vært del av retorikken om Den sentralafrikanske republikk i flere år.
Også hjelpearbeidere drept
I tillegg til omfattende overgrep mot sivile har det vært flere angrep mot FN-soldater og hjelpearbeidere. Bare i august er tre marokkanske FN-soldater og seks Røde Kors-hjelpearbeidere drept. Angrepet mot de seks hjelpearbeiderne var det tredje dødelige angrepet mot organisasjonen i landet – så langt i år.
Til sammen har FN registrert 194 angrep mot hjelpearbeidere i landet i 2017.
Ifølge Voice of America Har FNs nødhjelpsjef O'Brien flere ganger oppfordret alle parter i konflikten til å stoppe volden og «iverksette tiltak for å unngå en ytterligere forverring av den skjøre sikkerhetssituasjonen i landet».
I 2013 brøt det ut en borgerkrig som har drevet nesten en million mennesker på flukt. Over halvparten av disse befinner seg fortsatt i hjemlandet, som internt fordrevne. Ifølge FNs kontor for koordinering av humanitært arbeide (OCHA) trenger nesten 2,5 millioner innbyggere nå nødhjelp.
I et land som har omtrent like mange innbyggere som Norge, er det et oppsiktsvekkende høyt tall. Bare siden april har over 100 000 mennesker flyktet fra sine hjem, ifølge Flyktninghjelpen som påpeker at giverland så langt har bidratt med mindre enn 30 prosent av pengene som trengs for å møte befolkningens mest prekære behov i år.
– Antall mennesker på flukt har økt til et nivå vi ikke har vært vitne til siden konflikten herjet som verst i 2014. Vi er nødt til å innse at Den sentralafrikanske republikk er på vei inn i en ny, forferdelig krise. Å lukke øynene for dette, vil ikke føre til at krisen forsvinner, men til at den får fortsette å eskalere, sier organisasjonens landdirektør Eric Batonon til NTB.
Striden mellom kristen Anti-Balaka-milits og muslimske Seleka-opprørere har i stor grad rammet sivile. Krisen startet med Seleka-kuppet mot tidligere president Francois Bozize som igjen førte til dannelsen av «anti-machete»-militsen.
Begge grupperinger har begått drap og grusomme overgrep mot sivilbefolkningen.
– Ligger lik i gatene
FN har nå 12 500 soldater og politifolk i landet for å forsvare sivilbefolkningen og støtte president Faustin-Archange Toudéra, som ble valgt i fjor. Representanter for regjeringen og en rekke væpnede grupper signerte tidligere i juni en våpenhvileavtale i Roma. Siden da er det meldt om over 100 drepte i kamper på ulike steder i landet.
Da det var sammenstøt mellom en fraksjon av Seleka-militsen og Antibalaka-soldater i den sørøstre byen Zemio for halvannen uke siden, ble rundt 40 mennesker såret, ifølge en Røde Kors-kilde som ikke ønsker å navngis. Leder i Haut-Mbomou-prefekturet der Zemio ligger, Ghislain Dieu-Beni Kolengo, forklarte situasjonen slik, ifølge NTB:
– Væpnede styrker har tatt kontroll i byen og beboerne flykter fra hjemmene sine. 3000 sivile har søkt opphold ved FN-lokaler og i en katolsk kirke.
Kolengo beskrev situasjonen som anspent og fortalte at det lå lik i gatene.