Moussilia Attiyede har vært både barneslave og slaveselger. Nå er hun en angrende synder med et eget hjelpeprosjekt. Foto: Jane Labous / Plan International

Var offer for menneskehandel, ble selv forbryter

Menneskehandlere solgte og utnyttet Moussilia Attiyede da hun var barn. Som voksen gjorde hun akkurat det samme selv.

Tusenvis av unge jenter i det vestafrikanske landet Togo blir hentet fra landsbygda til hovedstaden, eller naboland, for å jobbe som ubetalte hushjelper. «Arbeidsformidlerne» er kjent som «ogas». De er ofte nære kvinnelige slektninger som tanter, eldre søstre eller en de kjenner fra nabolaget.

Moussilia Attiyede ble lurt med til Nigeria da hun var ni år gammel.

– De pleide å låse meg inn når de dro på jobb. Jeg tok vare på barna deres, laget mat. Jeg var der i ni år, forteller den 45-årige tidligere barneslaven.

Da hun endelig ble fri reiste hun tilbake til landsbyen sin i Togo, men klarte ikke å tilpasse seg. Det var ingen jobb å få. Hun hadde lært seg å sy, men hadde ingen symaskin. Hun reiste tilbake til Nigeria for å prøve å skaffe penger til en symaskin, men endte i stedet med å involvere seg i en annen virksomhet, som hun allerede kjente godt til…

– Jeg var den som tok imot lønnen deres, og jeg puttet det meste i mine egne lommer. De ble dårlig behandlet, akkurat som jeg ble da jeg kom til Nigeria for første gang, sier Attiyede.

Attiyede forteller at hun begynte i det små. Hun tok med seg noen få jenter over grensen i buss. Jentene var mellom 12 og 18 år. Etter hvert ble hun en kjent «oga» med et stort nettverk. Hun tjente mer og mer penger, og organiserte folk som dro over grensen og fraktet jenter med private biler.

– Noen jenter ble med frivillig. Andre måtte jeg lyve til, gi falske løfter. Da de skjønte hva som var i ferd med å skje, var det mange som hylte og skrek at de ville hjem. Men mitt mål var å tjene penger. Jeg brydde meg ikke om at de måtte lide på samme måte som jeg selv gjorde da jeg var barn. I stedet sørget jeg for å selge dem til et avsidesliggende sted der det var vanskelig for dem å rømme.

Men en dag ble en av jentene hun hadde solgt kritisk syk, nær ved å dø. Det ble en vekker. Moussilia Attiyede bestemte seg for å slutte å selge unge jenter. Hun startet i stedet en systue. I 2015 ble hun en av Plan Internationals samarbeidspartnere i kampen mot menneskehandel.

– Jeg mener myndighetene og frivillige organisasjoner må kjempe sammen mot handel med barn, sier hun.

Attiyede lærer opp unge jenter til å sy, slik at de kan få seg et levebrød. Hun har allerede ”uteksaminert” fire grupper med jenter som er i faresonen, eller har blitt reddet fra slaveri. Og hun er aktiv i lokalsamfunnet for å informere og advare unge jenter og deres foreldre mot menneskehandel.

Les mer: Mennesker på billigsalg

Les mer: Zione var 13 år da hun ble solgt

(Intervjuet med Moussilia Attiyede er gjort på oppdrag for Plan International)

Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan Norge

– Menneskehandel er et alvorlig brudd på barns menneskerettigheter og har enorme konsekvenser for deres fremtid. Barn som blir utsatt for menneskehandel ender veldig ofte opp i farlig tvunget arbeid som ikke kan kalles annet enn slaveri, og de fratas grunnleggende rettigheter som beskyttelse, utdanning, og helse, sier Plan International Norges generalsekretær Kjell Erik Øie.

Plan jobber i Afrika, Asia og Latin-Amerika for å forebygge menneskehandel ved å bidra til å styrke nasjonale og lokale beskyttelsesmekanismer og bedre lovverk som skal beskytte barn. 

– Vi jobber også intenst med å opplyse om barns rettigheter i lokalsamfunnene der vi jobber. Og vi jobber for at barn som har blitt utsatt for menneskehandel får den beskyttelsen de har rett på, og kommer seg raskt tilbake på skolebenken, sier Øie. 

Publisert: 27.03.2017 04:39:14 Sist oppdatert: 27.03.2017 04:39:15