Joseph Kabila hadde lite kjennskap til økonomi og næringsliv før han overtok makten i DR Kongo - han hadde vært lastebilsjåfør og soldat.

Tviholder på makten og pengene

MAKT OG PENGER. President Joseph Kabila i DR Kongo nekter å skrive ut nyvalg. Det er mer lønnsomt å bli sittende i presidentpalasset. Den tidligere lastebilsjåføren og hans familie er blitt rik etter 16 år ved makten. Milliarder av skattekroner fra gruveindustrien er forsvunnet.

Mens Kabila tviholder på makten, øker familiens formue. Samtidig har antall internt fordrevne i landet vokst til nærmere fire millioner mennesker det siste året. Opprørskrigene i øst har spredt seg sørover. I Kasai-provinsene er det oppdaget over 40 massegraver. Demonstrasjoner i hovedstaden Kinshasa og i provinshovedstedene blir slått hardt ned på.

 Forretningsimperiet Kabila omfatter:

  • 80 ulike selskaper,
  • 71.000 hektar jordbruksområder
  • Tillatelser til å utvinne diamanter langs en 720 kilometer lang strekning nær grensen til Angola.
  • 4,8 prosent eierandel i en av landet største mobilselskaper.

Flere av familie-eiendommene til familien er beskyttet av Den republikanske garden, en av hærens elitestyrker. Presidenten liker hus med utsikt. Fra en stor strandtomt i Goma har han en vakker utsikt over Kivusjøen. Noen mil lenger vest har et annet av Kabila-husene utsikt over grønne beitemarker og østover mot vulkantoppene. Dette er bare to av hans mindre eiendommer.

Familiens hovedaktører i forretningsverden er Joseph Kabila selv, hans søster Jaynet, broren Zoe (som begge sitter i parlamentet), førstedamen Marie-Olive Lembe Di Sita og presidentparets to barn.

 

Fra eksil til makten

Joseph og hans søsken vokste opp i trange kår i Tanzania der faren Laurent Kabila levde i eksil etter at han flyktet fra daværende Zaire. Laurent Kabila var, ifølge Che Guevara, en udugelig opprørsleder og mest opptatt av det gode liv og drikke.

Da Rwanda og Uganda bestemte seg i 1996 for å styrte den sittende presidenten i Zaire, Mobuto Sese Seko, ble den gamle geriljalederen hentet fram som frontfigur. Krigen gikk fortere enn forventet og Laurent Kabila ble innsatt som president i DR Kongo. Han ble myrdet av en livvakt i 2001. Sønnen Joseph, som da var stabssjef i hæren, overtok makten. Da det ble holdt valg i 2006 og 2011 ble Joseph Kabila gjenvalgt. Hans presidentperiode har nå utløpt. Nyvalg skulle ha vært utskrevet i desember i fjor. Det ble ikke gjort. Det utløste en protestbølge. Landet er i en dyp politisk krise.

 

Bruker skatteparadiser

Det er Congo Reseach Group (CRG) ved New York University som har kartlagt familien Kabilas rikdom. Forfatterne av rapporten påstår ikke direkte at familien er korrupt, men stiller spørsmål om hvordan tillatelser og kontrakter er skaffet, om det har vært brudd på kongolesisk lov og påpeker at det er mange ubesvarte spørsmål fordi en rekke av selskapene er registrert i skatteparadiser. Selskapene har også fått både statlige oppdrag og jobbet for FN-styrkene i landet og for Verdensbanken.

Forfatterne av rapporten har ikke tatt for seg rapportene om bestikkelser og utbetalinger gjort av ulike forretningsmenn til Kabila og hans nærmeste krets.

Samtidig mener den britiske organisasjonen Global Witness at 750 millioner dollar av inntektene som gruveselskaper betalte til staten i perioden 2013 til 2015 har forsvunnet.

«Det er ingen klarhet i hva pengene ble brukt til eller hvor de endte. Men vitnemål og dokumentasjon samlet av Global WItness indikerer at noe av pengene ble fordelt i det korrupte nettverket knyttet til president Joseph Kabila,» skriver Global Witness i en ny rapport.

Organisasjonen mener det statlige gruveselskapet Gecamines står bak suspekte transaksjoner, ikke bidrar til statskassen og investerer lite i egne gruveroperasjoner. De påpeker at selskapets styreleder, Albert Yuma, en alliert av presidenten, er medlem av revisjonskomiteen for Sentralbanken og leder Kongos næringslivsorganisasjon. Yuma har drevet lobbyvirksomhet for å hindre at staten skal hente ut mer skatt fra gruvesektoren. Han er samtidig styreleder i selskaper der Kabila mistenkes for å være den reelle eieren.

MAKT OG PENGER

Politiske ledere i flere afrikanske land nøyer seg ikke med god lønn, gratis boliger og luksusbiler på statens regning. De bruker sin makt til å sikre familien store penger gjennom statseide selskaper og bygger egne forretningsimperier. Bistandsaktuelt har sett nærmere på hvordan dette er gjort i DR Kongo, Sør-Afrika og Angola – og problemene de nå møter.

Først ut: DR Kongo

 

Siste nytt

Publisert: 28.07.2017 11:03:03 Sist oppdatert: 31.07.2017 05:39:29