–Vi er lei av vold, korrupsjon og etnisk hat. Vi bruker kunst for å skape engasjement og bevissthet blant folk, sier Jacob Bul.
Han er skuespiller og medstifter av den sørsudanske aktivistgruppa Ana Taban.
– De unge må bli hørt. De utgjør jo over 70 prosent av befolkningen her i landet. Hvis de unge nekter å slåss og sier hva de mener, så må politikerne og lederne endre kurs. Gruppa skal være en plattform for ungdommen i dette landet og bidra til at de bli hørt, sier Bul.
«Jeg er lei»
Den 28 år gamle skuespilleren og aktivisten forteller om hvordan han og nærmere 100 andre unge kunstnere har engasjert seg i kampanjen Ana Taban. Det er arabisk og betyr
«Jeg er lei».
Ifølge Bul blir uttrykket ofte brukt når sørsudanere snakker om krigen, korrupsjonen, de etniske konfliktene – kort sagt mange av de store problemene som Sør-Sudan sliter med.
– Vi var en del kunstnere som deltok på en workshop i fjor sommer. Folk kom fra ulike steder og fra ulike etniske grupper. Alle var like frustrerte og skuffet over utviklingen i landet. Så vi fant ut av vi måtte gjøre noe. Vi ville jobbe sammen for å endre situasjonen. Navnet vårt – Ana Taban – uttrykker både frustrasjonen, men også viljen til å gjøre noe. Dette må vi løse sammen.
– Kunst kan skape endring
– Men kan kunst virkelig endre noe i Sør-Sudan? Bidra til å løse de enorme problemene i landet?
– Vi har mange problemer i dette landet. Krig og sult, korrupsjon, nepotisme, politikere som spiller på stammetilhørighet og så videre. Det første vi må gjøre er å tenke på hva som skaper disse problemene, og så kan vi diskutere løsninger. Og vi kunstnere kan bidra med å skape refleksjon og diskusjon, sier Bul.
Ana Taban består av musikere, komikere, skuespillere, malere og graffitiartister. De arrangerer konserter, skuespill, stand-up og diskusjoner. De lager malerier og graffiti som man kan se flere steder i Juba. Ofte drar de i gang aktiviteter ute det offentlige rom. For eksempel på markedet eller på et gatehjørne.
– Folk blir veldig engasjerte. Og det er utrolig hva man kan skape av engasjement og refleksjon hvis man bruker en respektfull tone. Og humor! Folk i dette landet trenger sårt å le mer, sier Bul og smiler.
– Dette skal vi fikse
Han viser oss rundt inne på Aggrey Jaden cultural center, som er et slags hovedkvarter for gruppa. Senteret er oppkalt etter den avdøde sørsudanske politikeren Aggrey Jaden. Det er enkel standard, men stedet er preget av masse kreativitet og energi.
Steiner, trær, tomme oljefat, bord og bambusgjerdet er malt i friske farger. På flere av steinene er det malerier og slagord. Her og der henger det plakater. I den ene enden er det snekret en enkel scene. Ei hytte er full av malerier og annen kunst. På noen trær er det hengt opp en stort kunstverk med et tydelig budskap: «South Sudan is our tribe».
– Er det ikke farlig å kritisere politikere og å bruke kunst politisk i Sør-Sudan nå?
– Mange var redde da vi startet opp. Men det har gått bra. Vi har hatt noen samtaler med myndighetene og sagt at vårt viktigste mål er å bidra til fred i Sør-Sudan. Det er det jo ingen som kan være imot. Vi vil bidra til at sørsudanere fikser disse problemene sammen, sier Jakob Bul.