Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) besøker Myanmar fra søndag til tirsdag.

Søreide: Slutt på vold, full humanitær tilgang

Situasjonen for rohingyaene kan ikke vedvare, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Nå vil hun ta opp saken direkte med myndighetene i Myanmar.

Søndag startet hun et tre dager langt besøk i Myanmar. Søreide varsler at hun vil gi myndighetene i landet klar beskjed om Norges syn.

– Situasjonen kan ikke vedvare, sier hun.

Norges krav er full humanitær tilgang, slutt på volden og en trygg og verdig retur for flyktningene som nå oppholder seg i Bangladesh.

 

Skal møte Suu Kyi

Blant dem Søreide skal møte, er Myanmars politiske leder Aung San Suu Kyi. Fredsprisvinneren har fått hard kritikk internasjonalt for å ha gjort for lite for å stoppe volden mot rohingyaene.

Søreide er klar på at også Suu Kyi må ansvarliggjøres. Men situasjonen er vanskelig, for Suu Kyi har ikke kontroll over militæret, påpeker hun.

Målet må være å engasjere myndighetene i Myanmar i en konstruktiv dialog for å møte de mest akutte behovene, mener utenriksministeren.

Torsdag orienterte hun Stortinget om situasjonen. Søreide advarte da mot å øke presset på Myanmar på en slik måte at de sivile myndighetene i landet marginaliseres ytterligere.

 

Møteplass

Søreide skulle tilbringe søndagen i Yangon. Mandag og tirsdag er hun i Naypyidaw, der hun skal delta på et møte for utenriksministre fra europeiske og asiatiske land.

For den ferske utenriksministeren blir det en viktig anledningen til å bli bedre kjent med kolleger fra andre land. Mange av dem møter hun for første gang.

På programmet står også et nytt møte med EUs utenrikssjef Federica Mogherini, som Søreide besøkte i Brussel for få dager siden.

I tillegg skal Søreide ha samtaler med norsk næringsliv i Myanmar og lokale og internasjonale organisasjoner som er aktive i landet.

 

Muslimsk minoritet

Både FN og uavhengige menneskerettighetsorganisasjoner har den siste tida lagt fram rystende opplysninger om hvordan forfølgelsen av rohingyaene har foregått.

I rapportene fortelles det om ofre som har fått halsen skåret over, ofre som er blitt levende brent, og om gruppevoldtekt av kvinner.

Rohingyaene er en muslimsk minoritet som holder til i de vestlige delene av Myanmar, spesielt i delstaten Rakhine.

Flere organisasjoner mener forfølgelsen av folkegruppen er så alvorlig at den utgjør folkemord og etnisk rensing.

 

Siste nytt

Publisert: 19.11.2017 08:33:02 Sist oppdatert: 19.11.2017 08:40:34