#GuptaLeaks er navnet på det som er blitt en politisk skandale-føljetong i Sør-Afrika. Nye avsløringer kommer daglig. President Jacob Zuma betraktes nå av de fleste sørafrikanere som gjennomkorrupt. Han er desperat etter å sikre at hans tidligere kone blir hans arvtager. Mange mener hensikten er å hindre at han blir stilt for retten for 780 tilfeller av korrupsjon når han går av i løpet av de neste to årene.
Etter hvert som gravenettsteder og aviser vader gjennom haugen med emailer sendt fra Gupta-brødrenes forretningskontoer kommer nå flere og flere av Zumas støttespillere, statseide selskaper, internasjonale revisjonsselskaper og PR-byråer i et dårlig lys.
Vennetjenester
Gupta-brødrene – Atul, Ajay og Rajesh – fra det nordlige India, har drevet forretninger i Sør-Afrika i over 20 år. Allerede i 1998 skrøt en av brødrene at han «hadde en ANC-type i lomma». Ifølge en ny bok av journalisten Pieter-Louis Myburg var denne «typen», Jacob Zuma. Presidentens sønn, Duduzane Zuma, begynte å jobbe for Gupta-brødrene i 2003, og er nå multimillionær med et mangfold av selskaper. Da Zuma ble Sør-Afrikas president i 2009, fikk brødrene en venn med makt. De har nå eierandeler i en dagsavis og tv-stasjon, et ingeniørfirma samt kull- og urangruver. Virksomheten nyter godt av en rekke statlige kontrakter.
«State Capture»
De nye epostene bekrefter at Gupta-brødrene har påvirket politiske ansettelser og brukt vennskap, gaver til politikere og bestikkelser for å smøre forretningshjulene. I Sør-Afrika snakker man nå om «State Capture» – at forretningsfolkene har tatt staten til fange.
I 2013 fikk Gupta-familien lov til å bruke den militære flybasen Waterkloof utenfor Pretoria da den skulle motta et privatfly med 200 bryllupsgjester fra India. Zuma skal ha godkjent dette lovbruddet. Gjestene trengte ikke gå gjennom vanlig passkontroll og de fikk ulovlig blålys-eskorte til luksushotellet Sun City.
Flere statsråder deltok på det fire dager lange bryllupet. Regningen ble betalt med penger som skulle ha blitt brukt i delstaten Free State. Email-korrespondanse viser at revisjonsfirmaet KPMG godkjente det tvilsomme regnskapet.
Aviser, kull og uran
Avisen The New Age som brødrene eier, er et propagandaorgan for regjeringen. Den håver inn titalls millioner statlige annonsekroner. Staten har også betalt millioner for å sponse frokostmøter som avisen har arrangert. Samtidig forsøkte brødrene å sikre seg kontroll med den mest uavhengig og kritiske ukeavisen Mail & Guardian, samt avisgruppen Independent Newspapers – uten å lykkes, ifølge gravejournalistene i amaBhungane Centre for Investigative Journalism – et uavhengig journalistkollektiv.
Gupta-familiens kullgruver har leveringsavtaler med det statlige strømselskapet Eskom til en verdi av rundt seks milliarder kroner. Opprinnelig advarte Eskom-ansatte mot å inngå avtaler med Gupta-gruvene. Men Zuma endret sammensetningen av styret i Eskom slik at flertallet bestod av personer som var selv eller hadde slektninger med forretningsforbindelser til Gupta-brødrene. Problemet er at prisen per tonn kull var alt for høyt og kullkvaliteten dårlig, og lovpålagte anbudsprosesser ble ikke fulgt. Nå sliter Eskom økonomisk og saken skal tas opp i en høring i parlamentet.
På grunn av at Gupta-brødrene også eier en urangruve har de vært opptatt av å støtte Zumas forsøk på å få finansdepartementet til å støtte bygging av nye atomkraftverk i landet. Planene kom i stand etter hemmelige møter mellom Zuma og Russlands president Vladimir Putin. Russland fikk da signaler om at de ville få byggekontraktene. Men i Sør-Afrika sa Finansdepartementet at landet ikke hadde råd og at vanlig anbudsregler måtte følges. Mange tror at Zumas utskiftning av den forrige finansministeren med en god venn av Gupta-brødrene er et ledd i dette arbeidet.
Politisk påvirkning
Gupta-lekkasjene viser også at brødrene hadde tett kontakt med fire av Zumas mest betrodde medarbeidere: sjefen for hans livvakter, sjefen for presidentens privatkontor og hans to privatsekretærer.
Frigjøringshærens veteranforening – Umkhonto weSizwe Military Veterans’ Association – har flere ganger demonstrert til forsvar for Zuma. Ofte med medlemmer som var altfor unge til å kunne ha deltatt i frigjøringskrigen som tok slutt for 25 år siden. Nå viser det seg at det var Gupta-brødrene som betalte regningen for foreningens fire dager lange årsmøte i 2010, samt at foreningen fikk aksjer i noen av brødrenes selskaper. Foreningen har på sin side svart med å forsvare brødrene i mediene.
Sørafrikanske aviser og gravejournalister mener at flere internasjonale storselskaper som revisjonsfirmaet KPMG, konsultentfirmaaet McKinsey, China South Rail, og det tyske dataselskapet SAP kan knyttes til flere av Guptaenes tvilsomme forretninger med statlige selskaper i Sør-Afrika. China South Rail skal ha betalt tre milliarder kroner til et Gupta-selskap for «rådgivningstjenester» i forbindelse med at de fikk en kontrakt om å levere lokomotiver til jernbanen i Sør-Afrika.
Samtidig har Gupta-brødrene fått tilgang til hemmelig reiseinformasjon og personnummerne til flere tidligere statsråder som har kommet på kant med Zuma. Brødrene har betalt PR-byråer for å sette i gang tweet-kampanjer for å støtte opp om Zuma-kampanjer mot hvitt eierskap i næringslivet og for en mer dramatisk omfordeling jord til svarte. Begge disse kampanjene, som kritikerne mener er rasistiske, kom først i gang i fjor høst da Zuma kom under press og trengte å fronte mer populistiske saker.
– Staten er tatt til fange av en mafia-aktig gruppe. Det er en trussel mot landets demokrati. De tapper staten for penger og blir ikke straffet, sa biskopMalusi Mpumlwana, generalsekretær i Det sørafrikanske kirkerådet i en tale nylig.
I august skal parlamentet i Sør-Afrika stemme over et mistillitsforslag mot president Zuma. Det vil neppe få flertall. Men parlamentet har begynt å granske koblingen mellom Gupta-brødrene og ANC-politikere. Flere banker nekter å ha noe med Gupta-brødrene å gjøre. Og flere politikere i ANC som håper å bli hans arvtager langer nå ut mot «korrupsjonskulturen» i ANC. Den eneste som ikke har sagt noen om koblingen mellom Gupta-brødrene og Zuma er kvinnebevegelsens kandidat, presidentens eks-kone og tidligere leder for Den afrikanske unionen, Nkosazana Dlamini-Zuma.
- Se mer:
amaBhungane-journalist Susan Comrie oppsummerer her for Radio 702 de første dagene med #GuptaLeaks
Før den siste runden med email-lekkasjer lagde Daily Maverick denne video-oppsummeringen