Hassan Ali Khaire og dronning Sonja snakker med en kvinnelig lærlig i flyktningleiren Dadaab i Kenya i 2010

Somalia får norsk statsminister

Flyktninghjelpens tidligere regionaldirektør, Hassan Ali Khaire er utnevnt til statsminister i Somalia.

Khaire (49) ble utnevnt torsdag av den nye somaliske presidenten Mohamed Abdullahi Mohamed. Utnevnelsen må godkjennes av landets nasjonalforsamling.

Fram til 2014 var han regionaldirektør for Flyktninghjelpen, med base i Kenya. Han ledet organisasjonens arbeid under sultkatastrofen i Somalia i 2011.
Khaire hadde også en sentral rolle da fire av Flyktninghjelpens ansatte ble kidnappet i flyktningleiren Dadaab i 2012. Han var med på avgjørelsen om det ikke skulle brukes væpnet eskorte under besøket i leiren der en person ble drept, en såret og fire ble kidnappet. Khaire var også sentral i arbeidet med å få bistand fra en lokal milits for å få løslatt medarbeiderne som var blitt kidnappet.

Han var inntil nylig en av sjefene for oljeselskapet Soma Oil Gas.

I 2015 skal Somalia and Eritrea Monitoring Group (SEMG) har innledet en etterforskning av Khaire og oljeselskapet. Dette omtale Bistandsaktuelt i fjor. Ifølge VG  konkluderte FN-etterforskningen  med at Khaire ikke hadde gjort noe straffbart.

49-åringen har både norsk og somalisk statsborgerskap.

Khaire er født i Somalia og kom som flyktning til Vestre Slidre i Valdres som 21-åring, skriver VG. Senere studerte han i Oslo. I 2006 ble han Flyktninghjelpens ansvarlige for hjemlandet Somalia, og noen år senere fikk han stillingen som regionaldirektør.

President Mohamed vant valget i Somalia tidligere denne måneden og ble tatt i ed onsdag. I likhet med Khaire har han bakgrunn fra utlandet, og han har både amerikansk og somalisk statsborgerskap.

Somalia har vært rammet av konflikt og kriser i flere tiår, og ingen regjering har kontrollert hele landet siden begynnelsen av 1990-tallet. Fortsatt utgjør den ytterliggående islamistgruppa al-Shabaab en stor trussel. I tillegg står landet på randen av det som kan bli en alvorlig sultkatastrofe som følge av tørke og konflikt.

– Jeg er en av de heldige som kom meg ut rett før krigen eskalerte i Somalia i 1989. Jeg kunne ha vært en av flyktningene som sliter nå, men kom til Norge og fikk trygghet, stabilitet og mulighet til å utdanne meg, sa Khaire i et intervju med Aftenposten i 2011.

Publisert: 23.02.2017 12:39:17 Sist oppdatert: 23.02.2017 12:39:18