Bildet er levert Bistandsaktuelt og kan brukes iht avtale./ Photo can be used only according to agreement.
All annen bruk skal avtales med fotografen. / All other usage should be cleared with the photographer.
Foto / Photo:
© Ken Opprann,
Helgesensgate 10,
0553 Oslo,
Norway
Phone: +47 90746150
E-mail: kenopprann@hotmail.com
Website: www.kenopprann.no  Kirkens Nødhjelp, Sven Larsen. Maria Bedsvaag
Sven Larsen og Maria Bedsvåg har helt ulik bakgrunn. Men begge har nylig fått ny jobb i Kirkens Nødhjelp. Foto: Ken Opprann

Mange veier inn i bistandsbransjen

Maria, Sven, Thea og Marte. Forskjellig bakgrunn, utdannelse og alder. Her forteller de om hvordan de fikk "drømmejobben".

31 år gamle Maria Bedsvåg jobber med internkommunikasjon på Kirkens Nødhjelps hovedkontor i Oslo. Men veien fram til jobb i bistandsbransjen har vært ganske lang. Hun vokste opp i Nairobi med foreldre som var misjonærer. Allerede som 17-åring hadde hun et såkalt internship hos FN i Nairobi.

– Bistandsbransjen var drømmen for meg helt fra jeg var ung. Men jeg skjønte at det var veldig hard konkurranse og vanskelig å få jobb. Så jeg la det vel egentlig litt fra meg i noen år, sier hun.

Les også: Narve fikk jobb blant 300 søkere

Maria begynte å studerte teologi i Sydney og endte opp med å bli boende i Australia i 10 år. Hun studerte også det som på engelsk heter human resources eller HR – menneskelige ressurser, et fag som er relevant for personalarbeid.

–  Jeg jobbet med HR i ti år, blant annet i et IT-firma. Så flyttet vi hit til Norge og min første jobb her var som vikar i et rekrutteringsselskap. Så søkte jeg på jobben i Kirkens Nødhjelp og fikk den. Og jeg stortrives her med hyggelige og veldig dyktige kollegaer.

– Hvorfor tror du de valgte å ansette deg?

– Jeg tror det trakk opp at jeg hadde både internasjonal erfaring og erfaring fra privat næringsliv.

– Du har jo både jobbet med rekruttering selv og har jobb i bransjen. Hva er dine tips til unge jobbsøkere?

– For meg har det fungert godt å ha en fleksibel utdanning som kan brukes i flere bransjer. Språk er viktig, særlig fransk er etterspurt. For meg var flytende engelsk en fordel. Og alt som viser engasjement og initiativ er bra, for eksempel frivillig arbeid.

 

Politikk og kampanjer. Og litt flaks.

Sven Larsen jobber som politisk rådgiver på avdeling for politikk og samfunn i Kirkens Nødhjelp. Der jobber han med blant annet med form og innhold i organisasjonens ulike kampanjer.

31-åringen har en bakgrunn som er ganske skreddersydd for bistandsbransjen: han er utdannet samfunnsgeograf med feltarbeid fra Tanzania, har jobbet frivillig i KFUK/KFUM siden ungdomsåra og har også vært ute i verden med Fredskorpset. I tillegg har han studert i Paris, så fransken er på plass.

–  Det var nok særlig det fredskorpsåret som vekket mitt engasjement. Målet mitt var å få jobb i bistandsbransjen, og det var egentlig uvesentlig om det var i en organisasjon eller for eksempel i Norad, forteller han

I 2012 var Larsen ferdig utdannet. Han fikk den første jobben han søkte på.

–  Jeg hadde nok litt flaks da, altså. Omtrent samtidig som jeg leverte masteroppgaven min ble det ledig en stilling i KFUK/KFUM, en stilling knyttet til innsamling og kommunikasjon. Den søkte jeg på og fikk. Når denne stillingen i KN ble utlyst i høst, søkte jeg på den.

– Og du fikk den også. Så du har søkt på to jobber, og fått begge. Det er ganske bra uttelling. Har du noen tips?

– Det er jo lurt å orientere seg litt allerede mens man er student, finne ut hvilke muligheter som finnes for å engasjere seg og kanskje få litt erfaring fra frivillig arbeid. Jeg hadde både jobbet frivillig og gjort feltarbeid i Tanzania. Det styrket nok mine sjanser. 

Kan vann

29 år gamle Thea Wang er hydrogeolog, det betyr at hun er ekspert på grunnvann og vannets kretsløp. Hun har en toårig utdannelse fra Universitetet i Ås pluss at hun også har en bachelor i utviklingsstudier. Nå jobber hun i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Men ved siden av jobben i NVE står hun også på beredskapslisten til Norcap, Flyktninghjelpens beredskapsstyrke. Norcap består av rundt 900 personer, alt fra hydrogeologer som Thea til jurister eller ekspert på logistikk.

– Jeg tok utviklingsstudier først og var veldig interessert i bistand og internasjonale spørsmål. Men jeg ble etter hvert også veldig interessert i det mer vitenskapelige og tekniske og endte opp med å studere hydrogeologi.

Wang har allerede vært på sitt første oppdrag for Norcap, i Dakar i Senegal. Der jobbet hun 3 måneder for World Meteorological Organization (WMO), en FN-organisasjon som jobber med vær, vann og klima.

– Det var veldig spennende og lærerikt. Jeg måtte jobbe under helt andre forhold enn her hjemme. For meg var det veldig givende å bruke den tekniske kompetansen i bistandssammenheng.

– Tror du at du kommer til å bli fulltids bistandsarbeider etter hvert?

– Det kan godt hende. Men foreløpig trives jeg veldig godt med den miksen jeg har: vanlig jobb i NVE og muligheten til å dra på oppdrag for Norcap innimellom.

– Noen tips til unge jobbsøkere som vil jobbe med bistand?

– Det som har fungert for meg er å ha mer enn en interesse. Man trenger mye forskjellig slags kunnskap også i bistandsbransjen og det er mange veier inn til en jobb. 

 

Arabisk OG fransk!

–  Da jeg studerte i Frankrike var det mange av klassekameratene mine som også snakket arabisk. Jeg syntes det hørtes så kult. Så da begynte jeg å studere arabisk, sier Maren Buvarp Aardal (27).

Arabiskinteressen resulterte i at hun dro til Egypt for å studere. Der ble hun i et par år. Så åpnet det seg en mulighet i byen Hebron på Vestbredden.

–  En venninne av søsteren min jobber i Norcap og hun tipset om at TIPH, den sivile observatørstyrken i Hebron, trengte folk. Jeg søkte og ble intervjuet på telefon. På arabisk. Og i august begynte jeg å jobbe.

–  Hva går jobben ut på?

– Den første tiden var jeg mye med og patruljerte i gatene. Nå har jeg kontorjobb. Jeg synes det er veldig spennende, og jeg får brukt arabisk i jobbsammenheng. Jeg regner med at jeg kommer til å forlenge kontrakten min i minst et halvt år til.

– Du kan fransk og arabisk pluss at du har erfaring fra Hebron. Du kan vel velge og vrake i jobber når du kommer hjem?

–  Det vet jeg ikke. Men jeg har mye forskjellig jeg kan tenke meg å jobbe med: integrering, arabisk-lærer, politiet, Forsvaret…. Vi får se.

– Noen tips til unge som vil jobbe internasjonalt?

– Jeg har selv bare fulgt interessen min og gjort mye forskjellig. Det er ikke nødvendig å følge boka eller en eller annen slags oppskrift. Samtidig ser jeg at mange av de jeg jobber med i Hebron, er jurister eller økonomer.  Så spesialkompetanse er åpenbart etterspurt.

Siste nytt

Publisert: 23.03.2017 14:57:17 Sist oppdatert: 23.03.2017 14:57:17