– Det var rundt førti grader i den stekende sola og hjerteskjærende å se at de åtti barna ikke hadde klasserom, forteller Flyktninghjelpens Itay Epshtain til Bistandsaktuelt. Foto: NRC

Skolestart i Palestina: Her får 80 barn undervisning i 40 varmegrader

En helt ny gutte- og jenteskole, bygget av Flyktninghjelpen på Vestbredden, ble ødelagt etter ordre fra israelske myndigheter på sommerferiens siste dag. – Hjerteskjærende og uakseptabelt, sier den norske organisasjonens lokale rådgiver Itay Epshtain.

Dagen før skolestart ble skolen ødelagt av israelske sikkerhetstyrker.

– Det var hjerteskjærende å se barn og lærere møte opp til første skoledag under den brennhete solen, uten klasserom eller et sted å søke ly, sier rådgiver i Flyktninghjelpen Itay Epshtain på telefon til Bistandsaktuelt.

Han forteller at den nylig ferdigstilte barneskolen i Jubbet Al Dhib, nær Betlehem, var en enkel konstruksjon som ble revet etter ordre fra israelske myndigheter om kvelden 22. august.

 

Skolestart uten skolebygning

Om morgenen dagen etter var det skolestart for de åtti barna etter endt sommerferie. Første time hadde mange av elevene utendørs i den stekende sola.

Etterhvert ble det funnet midlertidige løsninger innendørs. Tredje klasse hadde eksempelvis etterhvert undervisning i lokalene til en nærliggende barberer.

Skolen var bygget av Flyktninghjelpen og finansiert av EU. Den hadde fire klasserom, et lærerværelse, samt et datarom. Ifølge Epshtain, var det en enkel bygning som skulle bidra til at jenter og gutter mellom seks og ti år skulle få skolegang i ordnede former.

– Dette er i strid med internasjonal rett, sier Epshtain og påpeker at å ta fra små barn muligheten til å få sin rettmessige utdannelse, er helt uakseptabelt.

 

– Israelsk angrep på utdanning

I tillegg til at barneskolen ble revet, ble også en barnehage for beduinsamfunnet Jabal Al Baba ødelagt i løpet av morgentimene dagen i forveien, 21. august. Israelske myndigheter demonterte og konfiskerte også solpanel på grunnskolen i landsbyen Abu Nuwar. Dette var den eneste strømkilden på skolen.

Deler av denne skolen ble også ødelagt av israelske myndigheter i fjor og utstyr ble konfiskert, ifølge en pressemelding fra Flyktninghjelpen.

Epshtain mener ødeleggelsene er del av et større angrep på utdanning i Palestina.

– Israelske myndigheter truer med å rive eller nedlegge rundt 55 skoler på Vestbredden. Mange av disse er finansiert av internasjonale giverland.

Han forteller at Israel avviser de fleste palestinske «byggesøknader» i område C på Vestbredden, og påpeker at uten tillatelser får ikke palestinerne mulighet til å gjenoppbygge eller utvikle nødvendig infrastruktur. Samtidig fortsetter israelske bosetninger, som er etablert i strid med folkeretten, å ekspandere.

 

Israelsk bosetning

– Det ligger en bosetning bare noen hundre meter fra skolen som ble revet. Der bygges det og utvikles det hver eneste dag, forteller Epshtain.

24 tilfeller av direkte angrep mot skoler, inkludert hendelser hvor tåregass og "lydbomber" ble kastet på elever på vei til eller fra skolen, ble rapportert i løpet av de tre første månedene i år.

I fjor ble fire utdanningsbygg revet eller konfiskert, og 256 utdanningsrelaterte overgrep ble dokumentert på Vestbredden, ifølge Flyktninghjelpen. Disse episodene påvirket nær 30 000 palestinske elever.

 

– Daglig trusler mot barn

Epshtain forteller at palestinske barn daglig utsettes for trusler, vold og trakassering fra bosettere og israelske soldater, at det er militær aktivitet i eller rundt skolene deres, og at de blir utsatt for forsinkelser når de krysser kontrollpunkt på skoleveien.

Siden 2011 har den israelske regjeringen ifølge Flyktninghjelpen truet med å holde tilbake tillatelser og midler til skoler som ikke bruker tilpassede læreplaner. I slike læreplaner har man fjernet henvisninger til palestinsk identitet og kultur, okkupasjonen, israelske bosetninger og andre aspekter av palestinsk historie.

– Vi oppfordrer Norge og giverland som finansierer utdanning til å utøve all sin innflytelse for å stoppe disse angrepene på barns rett til utdanning. Norge har gjort det før. Vi håper norske myndigheter vil gjøre dét igjen, sier Epshtain:

– Ødeleggelse av skoler er ikke bare et brudd på folkeretten, men også et overgrep mot barns rett til et trygt læringsmiljø. I tillegg er det et slag i ansiktet til det internasjonale samfunnet som gir humanitær bistand. Det må igjen sendes et sterkt signal til israelske myndigheter om slike brudd på folkeretten er helt uakseptabelt. At de må respektere palestinske barns rettigheter. Norge har gjort det før. Vi håper Norge vil gjøre det etter dette graverende overgrepet også.

Siste nytt

Publisert: 24.08.2017 13:36:48 Sist oppdatert: 24.08.2017 13:36:49