Det var stor misnøye blant zimbabwere og de militære at Robert Mugabe ikke varslet sin avgang under en tv-tale søndag kveld. Forsvarssjef Constantino Chiwenga (t.v.) ser misfornøyd ut.

- Mugabe går av, beholder rikdommen

Zimbabwes mangeårige president Robert Mugabe går med på å trekke seg, opplyser en kilde med kjennskap til forhandlingene til CNN. Det er ikke bekreftet av andre. Regjeringspartiet har begynt å foreberede riksrettsak mot Mugabe i morgen.

Ifølge kilden har Mugabe skrevet et brev der han ber om å bli avløst som president, og dette skal nå overleveres presidenten i landets nasjonalforsamling.

Zimbabwes generaler, som grep makten og satte Mugabe i husarrest i forrige uke, har ifølge CNNs kilde gått med på de fleste vilkårene den 93 år gamle presidenten har stilt.

Vilkårene inkluderer blant annet full immunitet for seg selv og kona Grace og at paret får beholde de private eiendommene sine.

 

Klar til å overta

Zimbabwes avsatte visepresident Emmerson Mnangagwa er klar til å overta som landets nye president.

Søndag ble 75-åringen valgt til ny leder av landets regjeringsparti, ZANU-PF, samtidig som Mugabe, hans kone Grace og flere av hennes tilhengere ble sparket fra partiets viktigste organer. Han har kommet seg fram ved hjelp av ferdigheter han har lært av sin tidligere mentor, president Robert Mugabe (93).

Mnangagwa var i flere tiår Mugabes håndhever, en rolle som ga ham et rykte for å være både målrettet, hensynsløs og effektiv til å utøve makt. Blant befolkningen er han mer fryktet enn populær, men han har sørget for å skaffe seg lojal støtte innenfor militæret og sikkerhetsstyrkene.

Emmerson Mnangagwa har vært en ledende regjeringsfigur siden Zimbabwe fikk sin uavhengighet i 1980. Han ble visepresident i 2014, og kallenavnet «krokodillen» er så godt innarbeidet at tilhengerne hans blir omtalt som Team Lacoste med henvisning til klesfabrikantens krokodillemerke.

 

Utsatt Mugabe

Mugabe satte selv i gang hendelsene som førte til hans egen utsatte posisjon, ved å avsette en av sine visepresidenter 6. november. Mnangagwa flyktet fra landet for å unngå å bli arrestert eller drept. Samtidig gjorde han det klart at han ville vende tilbake for å lede Zimbabwe.

– La oss legge til side våre stridigheter og gjenoppbygge et nytt og velstående Zimbabwe, et land som har rom for forskjellige synspunkter, et land som respekterer andres meninger, et land som ikke isolerer seg fra resten av verden på grunn av en sta person som tror han har rett til å herske over dette landet til sin død, sa Mnangagwa i en uttalelse 8. november.

Han har ikke blitt sett offentlig siden han ble avsatt, men antas å være tilbake i Zimbabwe.

 

Land i ruiner

Mugabe har styrt Zimbabwe de siste 37 årene og etterlater seg et land der 72 prosent av befolkningen ifølge Verdensbanken nå lever i fattigdom.

Arbeidsledigheten i Zimbabwe er ifølge fagforeninger på over 90 prosent, og den gjennomsnittlige levealderen er ifølge FN på 59 år.

Søndag ble den autoritære presidenten sparket ut av regjeringspartiet ZANU-PF og han har heller ingen støtte fra regjeringshæren, krigsveteranene eller andre grupper i samfunnet lenger.

 

Truet med riksrett

Sentralstyret i ZANU-PF ga søndag Mugabe frist til mandag klokka 11 norsk tid med å trekke seg og gjorde det klart at han ellers ville bli stilt for riksrett. Mandag begynte de å forberede en sak mot Mugabe etter at han ikke hadde innfridd fristen.

En slik riksrettsprosess ville ha kunnet trekke ut i tid, mener James Maridadi, som sitter i nasjonalforsamlingen for opposisjonspartiet MDC.

– En slik prosess kan ta uker og måneder. Mot alle odds kan verdens eldste statsoverhode dermed klamre seg til makten langt inn i 2018, sier Maridadi til BBC.

Men andre sier at ZANU-PF har så mange stemmer i parlamentet at de kan banke gjennom en dom i løpet av et døgn.

Siste nytt

Publisert: 20.11.2017 09:25:01 Sist oppdatert: 20.11.2017 09:25:02