Flere rapporter fra zimbabwiske kilder torsdag kveld og fredag morgen hevder at Robert Mugabe har sagt seg villig til å trekke seg som president mot garantier at han ikke vil bli rettsforfulgt og at familien skal kunne forlate landet.
Kampen dreier seg nå om rekkefølgen og tidspunktet for at det skal skje. Mugabe skal ha sagt at han er villig til å trekke seg som leder av regjeringspartiet ZANU-PF under den allerede planlagte partikongressen i desember, men at han vil først trekke seg som president ved valget i 2018.
Generalene ønsker på sin side at han skal gjeninnsette visepresident Emmerson Mgangagwa, trekke seg tilbake umiddelbart og flytte til Sør-Afrika. Mugabe har store hus flere steder i utlandet.
Mugabe bruker grunnloven som brekkstang for i sine argumenter, militæret truer med opptrapping. De sitter på mye informasjon om mulige lovbrudd begått av presidentkona Grace Mugabe og hennes krets i ZANU-PF-partiet gjennom årene.
Zimbabwes militære ledere sa fredag morgen at de snakker med president Robert Mugabe om veien framover for landet. De bekrefter at flere av Mugabes allierte er pågrepet.
Det er første gang militæret kommer med en offisiell uttalelse siden hæren grep makten og plasserte Mugabe i husarrest for to dager siden. De sier at «det er gjort betydelige framskritt i operasjonen mot det som blir omtalt som «kriminelle» i kretsen rundt Mugabe».
Regjeringspartiet, som de militære har ribbet for sentrale Mugabe-tilhengere, begynner å bli utålmodig.
– Hvis Mugabe er sta, får vi ham sparket søndag og stiller ham for riksrett tirsdag, sier kilden, som skal være høyt plassert i regjeringspartiet.
Flere sentrale lokallag av regjeringspartiet sier at de ønsker å ekskludere Mugabe fra partiet.
Lederen i den mektige krigsveteranforeningen, Chris Mutsvangwa, vendte tilbake til Zimbabwe fredag. Han oppfordrer til fredelig demonstrasjoner mot Mugabe på lørdag.
– Han er nødt til å ta en beslutning i dag om å gå, hvis ikke vil vi gjøre opp i morgen, sier Chris Mutsvangwa.
Kan ta tid
– Vi vet ikke hvor dette vil ende, tweeter Trevor Ncube, eier av ukeavisen Mail & Guardian i Sør-Afrika og tre zimbabwiske aviser. Han har flere ganger kommet på kant med Mugabe-regimet.
Både Den afrikanske unionen, den regionale samarbeidsorganet SADC, EU og USA begynner å legge seg opp i det som skjer i Zimbabwe. Dette advarer Ncube mot i en tweet fredag morgen:
– Vi ber dere, hold dere unna den politiske drakampen i Zimbabwe…Vi er veldig klar på det vi ønsker oss, og dere kan ikke bidra, skriver han. Samtidig viser han til at AU og SADC i 37 år har unnlatt å gjøre det de burde i Zimbabwe.
Regjeringshæren i Zimbabwe grep makten natt til onsdag, omringet flere offentlige kontorer, arresterte en del regjeringsmedlemmer og satte den 93 år gamle presidenten i husarrest. Men de nekter for at det er snakk om et militærkupp.
- Les mer om det som har skjedd: Vanskelig forhandlinger med Mugabe
Forhandlinger
Torsdag ettermiddag offentliggjorte det regjeringskontrollerte avisen The Herald en rekke bilder av et møte i presidentboligen, Det blå huset. Mugabe satt i da i møte med forsvarssjef Constantino Chiwenga, utsendinger fra Sør-Afrika, samt presidentens faste sjelesørger, presten Fidelis Mukonori. Forsvarssjefen og Mugabe stiller sammen smilende på et av bildene.
Den afrikanske unionen (AU) og Samarbeidsorganet for det sørlige Afrika (SADC), der Sør-Afrikas president Jacob Zuma er leder hadde torsdag et møte i Botswana for å diskutere utviklingen i Zimbabwe, og Zuma hevdet at en løsning var nært forestående.
Zuma har ikke betegnet maktovertakelsen i Zimbabwe som et kupp, vel vitende om at SADC ikke anerkjenner regjeringsskifter som følge militærkupp.
Det samme er tilfellet med AU, men unionens leder Alpha Conde har gjort det helt klart at krisen i Zimbabwes grunnlov må respekteres, at konflikten i regjeringspartiet ZANU-PF må løses politisk og at de militære må holde seg utenfor.
USA ønsker ny æra
USA ønsker å se Zimbabwe gå inn i en ny æra, sier en talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet.
Uttalelsen kan tolkes som en oppfordring til president Robert Mugabe om å gå av, skriver nyhetsbyrået Reuters. Donald Yamamoto, som er regionansvarlig for Afrika i USAs utenriksdepartement, omtalte situasjonen i landet som «veldig flytende». Yamamoto sa også at USA vil vurderer å heve noen av sanksjonene mot Zimbabwe dersom landet begynner å vedta politiske og økonomiske reformer.
– Vår posisjon har alltid vært at dersom de jobber for konstitusjonelle, økonomiske og politiske reformer, og ivareta det politiske området og menneskerettighetene, kan vi starte en dialog om å heve sanksjoner, sa han.