Appen har en sjekkliste som helsearbeidere må følge når de gjør sine undersøkelser.

Mobil-app hjelper abort-skadde kvinner

Om lag 6,9 millioner kvinner i utviklingsland blir hvert år behandlet etter utrygge aborter. Over 22 000 kvinner dør etter slike aborter. En ny app skal hjelpe til å forebygge dødsfall fra usikre aborter.

Neema Swai var fem uker på vei. Hun ville avslutte svangerskapet for å spare familien for skammen over å en graviditet før ekteskap. Med hjelp fra en venn oppsøkte den 26 år gamle sosionomstudenten en klinikk som utfører illegale aborter.

– Jeg ble gravid ved et uhell, så jeg måtte gjennom en smertefull prosedyre for å redde min framtid, sier hun.

Da de kom til klinikken ble hun raskt ført til et rom der hun møtte en mann som framsto som doktor, med hvit frakk og et stetoskop over skulderen, forteller Swai.  Abortinngrepet ble gjennomført som planlagt.

Men noen få dager senere begynte Swai å blø kraftig. Hennes mor, som ikke visste noe om aborten, sendte henne i all hast til en lokal klinikk. Legene som undersøkte henne kunne raskt konstatere at hun hadde vært utsatt for et mislykket abortinngrep.

Hun er ikke den eneste. Om lag 6,9 millioner kvinner i utviklingsland blir hvert år behandlet etter utrygge aborter. Over 22 000 kvinner dør etter slike aborter. Organisasjonen Pathfinder international, som særlig arbeider med seksuelle og reproduktive rettigheter og helse, har derfor utviklet en egen app for smarttelefoner. Den skal hjelpe leger og jordmødre i Tanzania med å forebygge dødsfall fra usikre aborter.

Samarbeid

Abort er ulovlig i Tanzania, unntatt når det er fare for kvinnens liv, og kan straffes med opptil 14 års fengsel.

Pathfinder samarbeider med Tanzanias regjering om å styrke helsepersonells ferdigheter, så flere kvinner kan få riktig behandling etter aborter. Regjeringen har innsett at de må samarbeide med organisasjoner som arbeider med reproduktiv helse for å hjelpe ofrene for dårlig utførte aborter.

– Det er første gang i vårt land at vi bruker digital teknologi til å veilede helsepersonell i post-abortbehandling, sier Joseph Obure, teknisk direktør for Pathfinder i Tanzania.

– Appen vår har ei sjekkliste som skal sikre at helsepersonellet gir en behandling som innfrir kvalitetsstandarden som er satt av Pathfinder og helsedepartementet i Tanzania, sier han.

Flere eksempler

Agnes Mlangeni er lege ved Tanzanias travleste sykehus.

– De fleste kvinner som ikke får tilgang på trygge abortinngrep lider, sier hun.

–  Et eksempel: En kvinne i tjueåra hadde en baby og ble gravid igjen. Hun fikk utført en utrygg abort som førte til at hun blødde kraftig, forteller Mlangeni.

To dager senere, fremdeles med kraftige blødninger, kreket kvinnen seg på føttene og gikk for å få hjelp.

– En helsearbeider forsøkte å hjelpe henne, men var ikke faglært. De behandlet henne og sendte henne hjem. Jeg møtte denne kvinnen fire dager senere. Hun blødde fortsatt da hun kom til vårt sykehus. Hun var anemisk og hadde betennelser. Og hun var alene, forteller Mlangeni.

Kjent for sin empati og sitt engasjement er hun en av veilederne for annet helsepersonell i Pathfinders prosjekt. Hun fungerer som brobygger mellom opplæringen og helsepersonellets daglige arbeid på sykehuset. Over 690 helsearbeidere har til nå fått veiledning ved hjelp av appen.

Mlangeni vet hva det vil si å behandle abortskader under disse omstendighetene. Hun kjenner barrierene, blant dem stigmatiseringen av abort, som ofte gjør arbeidet vanskelig. Så hun skreddersyr veiledningen, arbeider side om side med sine elever og hjelper dem raskt å omsette teori i praksis.

Respekt

En kvinne med skader etter en utrygg abort kommer til sykehuset. Mlangeni og hennes kolleger vet hva de skal gjøre. Nettbrettet Mlangeni holder i handa er utstyrt med Pathfinders app. Ved hjelp av en sjekkliste på 23 punkter leder hun sine medarbeidere gjennom de kritiske skrittene i behandling av abortskader. Med fingeren på trykkskjermen noterer hun sine observasjoner. Hun vet at hvert skritt er kritisk, ingen av dem kan kuttes.

Hun sikrer konfidensialitet og at privatliv ikke krenkes, og at alle kvinner behandles med respekt.

Hun oppmuntrer sine medarbeidere, og sørger for korrigeringer når det er nødvendig. Appen hjelper henne til en bedre vurdering av helsearbeidernes ferdigheter.

– Før dette prosjektet hadde vi lite kunnskap om behandling av abortskader. Da måtte tre av fire kvinner komme tilbake og få ny behandling etter å ha gjennomgått den daværende behandlingsprosedyren. Slik er det ikke lenger, sier hun.

– Jeg liker å kunne gjøre jobben min effektivt og på riktig måte. Og jeg er meget glad for å kunne hjelpe kvinner, legger hun til.

Lege Agnes Mlangeni har behandlet mange kvinner med abortskader.

Siste nytt

Publisert: 11.01.2017 11:32:14 Sist oppdatert: 12.01.2017 07:00:27