– Vi kjemper for et nytt demokratisk og sekulært Sudan hvor alle innbyggere uavhengig av religion har de samme rettighetene, sier Yasir Arman. 55-åringen er generalsekretær i partiet SPLM-North og besøkte nylig Norge. Partiet er en avlegger av SPLM, som nå er regjeringspartiet i Sør-Sudan.
Siden 2011 har SPLM-North, med en militær del med rundt 12 000 mann, slåss mot Sudans regjering. Da sørsudanerne i 2011 stemte fram sin egen selvstendighet, fikk ikke de rundt 2 millioner innbyggerne i delstatene Blue Nile og Sør- Kordofan den samme muligheten til å bestemme over egen skjebne. De forble en del av Sudan, men mange følte seg marginaliserte og undertrykte. Kamper brøt ut og siden har det som av og til omtales som «Sudans tredje borgerkrig» rast. Tusener er blitt drept, mellom en halv og en million mennesker har måttet flykte fra sine hjem.
Ulike fredsinitiativ har strandet. Ifølge Human Right Watch har den sudanske regjeringshæren og regjeringsstøttede militser gjennomført en rekke «brutale offensiver hvor sivilbefolkningen i Darfur, Sør-Kordofan og Blue Nile har vært mål». Ifølge Amnesty er det dokumentert grove overgrep mot sivilbefolkningen, bruk av klasevåpen og bombing av skoler, helseklinikker og andre sivile mål.
– Ønsker et mer aktivt Norge
– For befolkningen i Sør-Kordofan, Blue Nile og Darfur har situasjonen gått fra vondt til verre. I seks år har regimet i Khartoum nektet humanitær tilgang til Sør-Kordofan og Blue Nile. Samtidig har sudanske fly bombet sivilbefolkningen og gjennomført brutale militæraksjoner. Det dreier seg om krigsforbrytelser, sier Arman.
Mens han var i Norge, møtte den tidligere presidentkandidaten i Sudan blant andre embetsmenn i Utenriksdepartementet og representanter fra ulike norske organisasjoner. Den eneste norske politikeren som møtte Arman var byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen. Arman understreker at han ønsker at Norge skal gjøre mer for å bidra til en fredelig utvikling i Sudan.
– Nordmenn har lang tradisjon for fredsarbeid og solidaritet. Og Norge har hatt et særlig sterkt engasjement i Sudan. Derfor håper vi på en tydeligere norsk stemme. Vi ønsker at Norge sier fra om overgrepene som begås i Darfur, Sør-Kordofan og Blue Nile. Vi ber om en politikk som bidrar til at vi på kort sikt får inn humanitær hjelp og på lang sikt forandring og fred, sier Arman.
Kritisk til samarbeid
Mens generalsekretær for SPLM-N var i Norge, kom nyheten om at USA vil lette på sanksjonene mot regimet i Khartoum som ledes av president Bashir. Han er ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Arman ønsker ikke å kommentere USAs linjeskifte direkte, men han understreker at han mener det er uklokt av vestlige regjeringer å føre en politikk som kan bidra til å forlenge Bashirs styre. USA hevder de har sett "betydelige forbedringer" og viser blant annet til at regjeringen i Sudan har gjennomført og forlenget en våpenhvile i Darfur, Sør-Kordofan og Blue Nile. Men Arman sier det har skjedd få endringer på bakken i disse områdene. Han har liten tro på forbedring.
– Jeg tror ikke avtalen med USA vil føre til at Bashir og regjeringen hans endrer seg. Dette er et regime som dreper sin egen befolkning. Bare for et par uker siden var det en massakre i Darfur. Tidligere denne måneden ble vi angrepet i Blue Nile. Sudans regjering ødelegger Sudans framtid, sier Arman.
– Kortsiktig
Etter å ha vært ute i kulden internasjonalt i mange år er Sudan og Bashir i ferd med å komme inn i varmen igjen. De fleste analytikere mener dette dreier seg om geopolitikk: USA ser trolig på Sudan som en mulig samarbeidspartner i en svært ustabil region, blant annet i kampen mot terror.
For europeiske land, inkludert Norge, er Sudan er en potensielt viktig partner i arbeidet med å minske migrasjonsstrømmen til Europa. EUs Emergency fund for Africa, som har fått 29 millioner kroner i norsk støtte, har gitt en hjelpepakke på 170 millioner euro til flere land, inkludert Sudan.
Arman mener dette er en svært kortsiktig politikk.
– Regimet i Khartoum har skapt millioner av flyktninger og vil fortsette å produsere flyktninger. Det lønner seg nå for dem å sørge for at det kommer flere flyktninger til Europa. Vi må absolutt unngå at migrasjonshensyn i Europa bidrar til at millioner av afrikanere må fortsette å leve i undertrykkede regimer. Det et en svært kortsiktig og skadelig politikk. Den mest effektive måten å forhindre flere flyktninger til Europa på er å bidra til varig endring og fred i Sudan og andre land.
– Er det fare for at bistandspenger fra EU og Norge blir misbrukt?
– Selvfølgelig. Regimet i Sudan bruker 70 prosent av sine penger på militæret. De er lite opptatt av utvikling. Jeg er sikker på at bistandspenger ender opp hos hæren og hos militser. Krigsforbrytere som janjaweed-militsen er nå blitt dørvakter for Europa. Hvis man ønsker er positiv utvikling i Sudan, er det ikke smart eller riktig å gi penger til Bashir. Jeg må si at jeg ble overrasket over at Norge er med på dette samarbeidet. Norge og Europa har verdier knyttet til fred, demokrati, menneskerettigheter og solidaritet. Dere bør ikke ofre disse verdiene i et samarbeid med en brutal diktator som står for det helt motsatte.
– Krigen i Darfur, Blue Nile og Sør-Kordofan fortsetter. Dine gamle kampfeller i Sør-Sudan slåss seg imellom. Er det vanskelig å tro på en demokratisk og fredelig Sudan?
– Nei. Vi tenker langsiktig. Norge ble selvstendig i 1905 og bruket mange år på å komme dit dere er i dag. Det er ny og voksende motstand mot diktaturet i Sudan. Vi er optimister. Men vi trenger internasjonal støtte.
Siste:
Ifølge avisa Sudan Tribune avviste SPLM-N på mandag et amerikansk forslag til en løsning som skal sørge for økt humanitær adgang til Blue Nile og Sør-Kordofan. Også Norge, Frankrike og Storbritannia skal ha bedt SPLM-N om å godta det amerikanske forslaget på et møte som ble holdt i Paris på mandag denne uken.
Uenigheten står om fra hvor den humanitære hjelpen skal fraktes inn de aktuelle områdene. Det amerikanske forslaget innebærer at medisin og mat bringes inn via Sudan etter at sudanske myndigheter har inspisert forsendingene. Sudanske myndigheter sier dette er nødvendig for å forhindre at SPLM-N smugler inn militært utstyr via nødhjelpen
Men SPLM-N vil at minst 20 prosent av hjelpen skal komme inn via Etiopia. De mener det er avgjørende at sudanske myndigheter ikke har full kontroll over nødhjelpen.
– Khartoum må ikke få lov til kontrollere den humanitære hjelpeoperasjonen slik de gjorde i Darfur. Det brøt de internasjonal humanitær lov og begikk krigsforbrytelser, sier Mubarak Ardol som et talsmann for forhandlingstemaet til SPLM-N.