I hovedstaden Srinagar samles familier til de savnede hver måned som en stille protest, og for å minnes sine kjære.
De fleste av disse familiene har gitt opp håpet om å se sine slektninger igjen. De har i årevis forsøkt å sanke informasjon om hvor de er blitt av, uten hell.
På FNs internasjonale menneskerettighetsdag 10. desember var folk møtt opp i et ekstra stort antall. Lokale organisasjoner hadde oppfordret folk til å ta del i en protestmarsj til det lokale FN-kontoret. Lokale myndigheter i Srinagar svarte med å stenge av deler av byen.
8000 forsvunnet
Mer enn 8000 personer er blitt "forsvunnet" av indiske styrker siden 1989, opplyser Parvez Imroz, kjent menneskerettsaktivist og leder i organisasjonen Jammu and Kashmir Coalition of Civil Society (JKCCS).
Organisasjonen prøver å kartlegge omfanget av forsvinninger.
– Det er så mange som 7000 navnløse og umerkede graver og massegraver i områdene Baramulla, Kupwara, Poonch og Rajouri i Jammu and Kashmir, sier Imroz.
Familienes protest
Pårørende til mennesker som er "forsvunnet" har oppsøkt både politistasjoner og kirkegårder, men har ikke klart å finne opplysninger om hvor de savnede er blitt av.
Den statlige menneskerettskommisjonen, SHRC, forlangte at lokale myndigheter ga en forklaring etter at myndighetene i en offentlig rapport i 2012 erkjente at det var 2080 umerkede graver i grenseområdene Poonch og Rajouri. Sivilsamfunnsalliansen JKCCS hevder på sin side at antallet umerkede graver i disse områdene er omlag dobbelt så høyt.
Alternativ rapport
Sønnen til 60 år gamle Parveena Ahangar forsvant i 1990. Ahangar har samlet familiene til folk som er blitt "forsvunnet" i organisasjonen APDP, Association of Parents of Disappeared People.
JKCCS og foreldreorganisasjonen APDP la nylig fram en alternativ rapport til den offisielle indiske rapporten om situasjonen for menneskerettighetene i landet. Organisasjonene ønsker at sakene om forsvinningene blir tatt opp av FNs spesialetterforskere.
De to organisasjonene har gjentatte ganger tatt spørsmålet opp til debatt ved universitetene i Oxford og Cambridge. I 2008 fikk de også saken opp for EU-parlamentet, som vedtok en resolusjon om massegraver og sikkerheten for menneskerettsaktivister i indisk-administrert Kashmir.
Vil ha granskning
Den statlige menneskerettskommisjonen krevde 3. november at lokale myndigheter innen seks måneder legger fram en omfattende rapport om de 2080 umerkede gravene i Poonch og Rajouri-områdene. Lokalmyndighetene må gjennomføre grundige rettsmedisinske undersøkelser, inkludert DNA-tester, av alle gravene i løpet av seks måneder, krever kommisjonen.
Det siste pålegget er i tråd med menneskerettskommisjonen kjennelse fra 2011. Da undersøkte kommisjonen 38 kirkegårder, og fant 2730 uidentifiserte graver. Av dem er 574 senere identifiserte som lokale personer fra Jammu og Kashmir, til tross for at de var begravet som "utenlandske militante".
Det viktigste kravet fra slektninger av mennesker som er blitt forsvunnet er at det blir nedsatt en offisiell granskingskommisjon som skal etterforske alle tvungne forsvinninger siden 1989. Målet er at sannheten endelig skal komme på bordet.
Les mer:
- Ungdom i Kashmir kvestet for livet av politivåpen
- Raftoprisvinnerne har beskjedne håp om en bdre fremtid for Jammu og Kashmir