Mer enn én million sørsudanere er nå på flukt i nabolandet Uganda. Her fra leiren Bidi Bidi, helt nord i landet. Foto: Ben Curtis / AP / NTB Scanpix

En million sørsudanske flyktninger i Uganda

Forteller grusomme historier om overgrep og henrettelser i hjemlandet.

Antallet sørsudanske flyktninger som har søkt tilflukt i nabolandet Uganda har nådd en million. Situashonen betegnes av FN som den raskest økende flyktningkrisen i verden.

Ugandiske myndigheter sier at strømmen av nye flyktninger som rømmer fra borgerkrigen i hjemlandet, har nådd et omfang som bare kan håndteres gjennom økt humanitær støtte fra det internasjonale samfunnet.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) opplyser at rundt 1800 sudanske borgere daglig er kommet til Uganda de siste tolv månedene.

I en uttalelse sier UNHCR at de sist ankomne forteller om barbarisk vold i hjemlandet, der væpnede bander stikker bolighus i brann uten at folk slipper ut, mennesker blir likvidert foran sine familier, seksuelle overgrep skjer mot kvinner og jenter og yngre gutter kidnappes og tvinges til deltakelse i krigshandlinger.

Rent helvete

Flyktninghjelpens landdirektør i Uganda, Muhumed Hussein, sier at sørsudanske familier flykter fra et rent helvete i hjemlandet.

– Historiene de forteller oss ved ankomst, er grusomme. Det at én million flyktninger har søkt om beskyttelse i Uganda, er levende bevis på at krigen i Sør-Sudan fortsetter å herje, sier Hussein.

Han tror at strømmen av flyktninger vil fortsette helt til sikkerhetssituasjonen i hjemlandet bedres. I Uganda får familiene et pusterom fra den brutale krigen. Men Ugandas ressurser er presset, sier Flyktninghjelpen, som etterlyser fleksibel finansiering som gis over flere år.

Da kan hjelpeorganisasjonene planlegge langsiktige prosjekter for matsikkerhet og dermed redusere behovet for matdonasjoner.
Også i nabolandene.

I tillegg til en million i Uganda har til sammen også en million sørsudanere søkt tilflukt i Sudan, Etiopia, Kenya, Kongo og Den sentralafrikanske republikk.

Strømmen av flyktninger tok seg kraftig opp etter nye blodige kamper i den sørsudanske hovedstaden Juba i juli 2016.

Et giverlandsmøte som Uganda holdt i juni i år, skaffet bare en brøkdel av de 2 milliarder dollar som ugandiske myndigheter har sagt er nødvendig for å gi flyktningene husvære og ettersyn.

FNs høykommissær for flyktninger sier at 674 millioner dollar er nødvendig for å støtte de sørsudanske flyktningene i Uganda ut dette året, men at bare en femtedel av beløpet er kommet inn.

Sør-Sudan:

  • Ble selvstendig 9. juli 2011 etter en 22 år lang borgerkrig mot Sudan som endte med en fredsavtale i 2005. Norge spilte en viktig rolle i forhandlingene om avtalen.
  • Den tidligere opprørsgeriljaen SPLM/A dannet regjering i Sør-Sudan.
  • I 2013 ga president Salva Kiir visepresident Riek Machar sparken etter en langvarig maktkamp. Maktkampen ble til en voldelig konflikt. De to lederne mobiliserte sine respektive folkegrupper, dinka og nuer, til kamp.
  • Titusenvis er drept og om lag 2 millioner mennesker har flyktet fra landet. I tillegg er nærmere 2 millioner internt fordrevne. Om lag 6 millioner mennesker er avhengige av nødhjelp.
  • Kiir og Machar undertegnet en fredsavtale i august 2015. Avtalen forutsatte at Machar skulle gjeninnsettes som visepresident.
  • Kiir gjeninnsatte Machar som visepresident i februar 2016. Den 7. juli samme år bryter det ut nye kamper mellom partene. Få dager senere avsetter Kiir igjen Machar.

Kilder: FN, NTB

Publisert: 17.08.2017 11:55:52 Sist oppdatert: 17.08.2017 11:55:52